Ellen Burstynová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Ellen Burstyn)
Ellen Burstyn
Celé menoEdna Rae Gillooly
Narodenie 7. december 1932 (91 rokov)
Detroit, Michigan, USA
PrezývkyEllen McRae
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1955 – súčasnosť
ManželWilliam Alexander (1950-1957)
Paul Roberts(1958-1961) Neil Burstyn (1964-1972)
Deti1

Ellen Burstynová, rodená Edna Rae Gillooly (* 7. december 1932, Detroit, Michigan, USA) je americká modelka a herečka, nositeľka ceny Americkej filmovej akadémie Oscar (celkovo zo šiestich nominácií), držiteľka americkej divadelnej Ceny Tony ako aj niekoľkých nominácií na Cenu Emmy.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

V mladosti vystriedala niekoľko povolaní, pracovala napríklad ako servírka. Po štúdiách na strednej technickej škole v Michigane pôsobila, okrem iného, ako dirigentka roztlieskavačiek, modelka, neskôr ako tanečnica v montrealskom bare, vtedy používala pseudonym Keri Flynn. Neskôr na začiatku jej hereckej dráhy užívala pseudonymy Erica Dean a Ellen McRae. Začínala ako zboristka a predstaviteľka drobných epizódnych rolí v televíznych seriáloch. V roku 1957 po prvýkrát debutovala v divadle na Broadwayi.

Od začiatku 60. rokov sa začala objavovať v televízii, však do širšieho diváckeho povedomia sa dostala až v roku 1963 rokoch vďaka svojmu úspešnému účinkovaniu v televíznom seriáli The Doctors (Lekári). Na začiatku 70. rokov absolvovala hereckú prípravu v hereckom štúdiu u Lee Strasberga, po ktorého smrti sa spoločne s Al Pacinom stala jeho umeleckou riaditeľkou.

Medzi holywoodské herecké hviezdy ju zaradil až film Posledné filmové predstavenie v roku 1971, za ktorý bola prvýkrát nominovaná na Zlatý glóbus aj na Oscara. V roku 1973 nasledoval film Vyháňač diabla, za ktorý bola opäť nominovaná na obe vyššie spomínané ceny. V roku 1974 si zahrala v snímke Alice tu už nebýva, za ktorý získala Oscara aj britskú cenu BAFTA. V tom istom roku získala aj americkú divadelnú cenu Tony. V roku 1978 bola opäť nominovaná na Oscara za prepis úspešnej divadelnej hry v snímke Na budúci rok v rovnakom čase, kde si zahrala s Alanom Aldom.

Zaujímavosť[upraviť | upraviť zdroj]

Jedná sa aj o držiteľku nominácie na ceny Emmy z roku 2006 za herecký výkon, ktorý trval presne 14 sekúnd, čo je doterajší historický rekord.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ellen Burstynová na českej Wikipédii.