Elyská katedrála

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súradnice: 52°23′55″S 0°15′51″V / 52,39861°S 0,26417°V / 52.39861; 0.26417

Elyská katedrála

Elyská katedrála, oficiálne Katedrálny kostol Najsvätejšej trojice v Ely (Cathedral Church of the Holy and Undivided Trinity of Ely) je hlavný chrám Elyskej diecézy a sídlo biskupa Anglikánskej cirkvi z Ely. Katedrála sa začala stavať v roku 1083 a býva zaraďovaná medzi najpôsobivejšie stavby stredoveku.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Predchádzajúce budovy[upraviť | upraviť zdroj]

Prvú kresťanskú stavbu na mieste dnešnej katedrály dala postaviť Etheldreda (* 603), dcéra anglosaskej kráľovnej Anny. Po rozpade svojho druhého manželstva založila v roku 673 a riadila kláštor v Ely a bola tu aj pochovaná. Predpokladá sa, že kláštor bol zbúraný po invázii Vikingov v 9. storočí. Zachoval sa len kostol, ktorý tu existoval až do jeho prestavby v 10. storočí.

Nový benediktínsky kláštor bol na tomto mieste postavený v dobe obnovy kláštorov v roku 970, kedy boli obnovené i kláštory v Peterborough a Ramsey.

Súčasná budova[upraviť | upraviť zdroj]

Stavba súčasnej katedrály začala v roku 1083. Pôvodný anglosaský kostol bol zbúraný a do novej katedrály boli prenesené len ostatky jeho zakladateľov. Najstaršou časťou budovy je priečna chrámová loď križujúca hlavnú chrámovú loď pod hlavnou vežou. Západná veža postavená v románskom slohu, vysoká 66 m, bola vybudovaná v rokoch 11741197 s dostavbou prístrešku v rokoch 11981215. Unikátna osemboká Lantern Tower, široká 23 m a vysoká 52 m, bola postavená na začiatku 14. storočia a nahradila pôvodnú vežu, ktorá sa zrútila.

Katedrála je postavená z kameňa dopraveného z Barnacku v Northamptonshire. Celková dĺžka stavby je 172,2 m a dĺžka hlavnej lode je 75 m, čo ju robí najdlhšou v Spojenom kráľovstve.[chýba zdroj]

V roku 1539, v dobe rušenia anglických kláštorov za vlády Henricha VIII., neutrpela katedrála vážne škody, bola ale zničená hrobka Etheldredy a poškodené sochy v jej kaplnke. Katedrála bola čoskoro, v roku 1541, znovu obnovená.

V 17. storočí boli na severnej strane katedrály inštalované gotické dvere ktorých autorom je Christopher Wren.

Katedrála je používaná i v súčasnosti a obsahuje napríklad zbierku farebného skla z obdobia od 13. storočia až do súčasnosti.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Elyská katedrála na českej Wikipédii.