Emmanuel Schikaneder

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Emmanuel Schikaneder
Emmanuel Schikaneder
Rod. menoJohann Joseph Schickeneder
Narodenie1. september 1751
Straubing, Bavorsko
Úmrtie21. september 1812 (61 rokov)
Viedeň, Rakúske cisárstvo
ManželkaEleonora Arthová (1777 -)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Emmanuel Schikaneder

Emanuel Schikaneder, vlastným menom Johann Joseph Schickeneder,[1] (* 1. september 1751, Straubing, Bavorsko – † 21. september 1812, Viedeň, Rakúske cisárstvo) bol rakúsky divadelný herec, spevák, režisér a básnik.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Roku 1773 sa stal členom kočovnej divadelnej spoločnosti. Jeho divadlo prišlo roku 1780 do Salzburgu, kde sa poprvýkrát stretol s Leopoldom Mozartom i jeho synom Wolfgangom.

V roku 1777 sa oženil s Eleonorou Arthovou. V roku 1785 hral v Kärntnertorskom divadle (Divadlo pri Korutánskej bráne) a zároveň vo vtedajšom cisárskom divadle. Cisár Jozef II. mu neskôr zakázal hrať v Kärntnertore, a tak v roku 1787 odišiel do Regensburgu. V roku 1789 sa však opäť vrátil do Salzburgu. v roku 1791 účinkoval v opere Čarovná flauta od Mozarta, stvárňoval rolu Papagena.

V roku 1801 bolo jeho divadlo zatvorené a preto začal pôsobiť v Theater an der Wien. Tam účinkoval v opere Alexander. Pri predstaveniach dával dôraz na nákladnú výpravu a efekty.

V divadle pôsobil až do roku 1804. Potom pôsobil v Brne a Steyri. Počas napoleonských vojen postupne skrachoval a svoj život dožil vo Viedni.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. https://austria-forum.org/af/AEIOU/Schikaneder,_Emanuel

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Emanuel Schikaneder na českej Wikipédii.