Emmy Hennings

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Emmy Hennings
nemecká spisovateľka, básnička a performerka
Emmy Hennings
Narodenie17. január 1885
Flensburg, Nemecké cisárstvo
Úmrtie10. august 1948 (63 rokov)
Sorengo, Švajčiarsko
Národnosťnemecká
Známa vďakaspoluzakladateľka umeleckého hnutia dadaizmus
ManželHugo Ball (1920 – 1927)
Odkazy
Projekt
Guttenberg
Emmy Hennings
(plné texty diel autora)
CommonsSpolupracuj na Commons Emmy Hennings

Emmy Hennings (rodená Emma Maria Cordsen; * 17. január, 1885, Flensburg, Nemecké cisárstvo – † 10. august 1948, Sorengo, Švajčiarsko) bola nemecká spisovateľka, poetka, performerka a spoluzakladateľa umeleckého hnutia Dada v Zürichu v roku 1916. Spolu s básnikom a režisérom Hugom Ballom založila legendárny Cabaret Voltaire, kde organizovali divadelné a hudobné performance.

Život a dielo[upraviť | upraviť zdroj]

Emmy Hennings sa narodila v roku 1885 v chudobnej rodine v nemeckom meste Flensburg.

Po skončení svojho prvého manželstva v roku 1906 sa stala potulnou umelkyňou cestujúcou po Európe. Na istý čas sa usídlila v meste Mníchov, kde vystupovala v rámci kabaretu a písala ľavicovú poéziu. V roku 1913 tu stretla mladého študenta herectva a básnika Huga Balla, s ktorým viedla romantický vzťah. Počas jej pôsobenia v Mníchove vydala básnickú zbierku Básne Éteru.

S nástupom Prvej svetovej vojny sa v roku 1915 Ball s Hennings z politických dôvodov museli odsťahovať do Švajčiarska, kde sa usídlili v meste Zürich. Spoločne tu v roku 1916 založili umelecké hnutie dadaizmus, ktoré na politickú a vojnovú situáciu reagovalo dielami, ktoré postrádali obsah či logiku a vznikali využitím náhodných metód tvorby. Hennings bola zároveň spoluzakladateľkou a performerkou Cabaretu Voltaire, ktorý sídlil v rámci literárnej kaviarne a venoval sa produkcii divadelných performancií, ktoré boli prienikom výtvarného, divadelného, hudobného a literárneho avantgardardného umenia v podobe provokatívnych vaudevillov. Hennings spolu s Ballom účinkovala v dadaistickej inscenácii Život človeka, ktorá vychádzala z divadelnej hry Leonida Nikolajeviča Andrejeva. Mimo iné v rámci Cabaretu čítala svoju vlastnú poéziu a predvádzala hudobné čísla. Po rozpade Cabaretu odišla spolu s Ballom z dadaistického hnutia a obaja sa stali potulnými umelcami.[1]

Emmy v dadaistickom hnutí zároveň zastávala úlohu múzy, keď získala mnoho obdivovateľov z radov expresionistických básnikov a svojimi hudobnými číslami lákala do Cabaretu mnoho neumeleckých divákov. Jej život zložený z prostitúcie, drog (bola závislá na morfíne) a chudoby, v kontraste s jej kabaretným vystupovaním a provokatívnou poéziou ju učinil symbolom nemeckého avantgardného umenia v 10tych rokoch 20. storočia.[2]

V roku 1920 sa vydala za Huga Balla a spolu sa usadili vo Švajčiarsku. Ball v roku 1927 umiera na rakovinu žaúdku. Hennings umiera o 20 rokov neskôr. V umení už aktívna nebola, živila sa prácou v továrňach a ako upratovačka. Vychovala jednu dcéru – Annemarie, otcom však nebol Ball, ale narodila sa jej ešte počas predošlého vzťahu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. RUGH, Thomas F.. Emmy Hennings and the Emergence of Zurich Dada. Woman's Art Journal, 1981, roč. 2, čís. 1, s. 1–6. Dostupné online [cit. 2023-05-26]. ISSN 0270-7993. DOI10.2307/1357892.
  2. Emmy Hennings, Dadaist pioneer [online]. House of Switzerland, 2019-04-26, [cit. 2023-05-26]. Dostupné online. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]