Epiduroskopia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Epiduroskopia je endoskopický výkon vykonávaný v epidurálnom priestore. Prostredníctvom nej je diagnostikovaný a terapeuticky ošetrený zdroj chronickej lumbosakrálnej radikulárnej bolesti chrbta vznikajúci najčastejšie v dôsledku syndrómu zlyhanej operácie chrbta (FBSS, failed back surgery syndrome), ktorý sa prejavuje u 10 až 40 % operovaných pacientov.[1] Zdrojom bolesti môže byť epidurálna fibróza (zmnoženie väziva) v miechovom kanále, ktorá dráždi miechový koreň alebo spôsobuje zúženie epidurálneho priestoru. Štatisticky sa fibróza prejavuje až u tretiny pacientov po operáciách. Epiduroskopiu je možné označiť za výkon, ktorý ponúka tri efektívne terapeutické možnosti: diagnostiku a identifikáciu miesta bolesti zobrazením epidurálneho priestoru špeciálnym endoskopom, mechanické odstránenie epidurálnej fibrózy a cielenú aplikáciu liečiva.

Symptómy a diagnostika[upraviť | upraviť zdroj]

Bolesť sa prejavuje najčastejšie v oblasti dolnej časti bedrovej chrbtice s vyžarovaním do dolných končatín alebo bez vyžarovania, prípadne v oboch miestach súčasne. Miesto a spôsob šírenia bolesti je v závislosti od miesta postihnutia v chrbtici veľmi variabilné. Diagnostika prítomnej epidurálnej fibrózy sa stanovuje väčšinou na základe konvenčných zobrazovacích metód ako MRI a CT a ako mimoriadne efektívnou metódou sa pri jej záchyte prejavuje práve epiduroskopia. Štúdia porovnávajúca schopnosť detegovania fibrózy preukázala 16 % zachytenie fibrózy MRI oproti 90 % epiduroskopie.[2]

Terapeutické možnosti epiduroskopie[upraviť | upraviť zdroj]

Epiduroskopia je komplexný výkon, ktorý podáva významnú diagnostickú informáciu o miechovom kanále. Dôkladné zobrazenie epidurálneho priestoru kamerou umožňuje ľahko a presne odhaliť postihnuté nervové korene, identifikovať zápaly, zrasty či iné abnormality. Vďaka priamej vizualizácii je možné ihneď terapeuticky riešiť iné patologické procesy v miechovom kanále. Pri epiduroskopii sa využíva špeciálny endoskop – viaclúmenový inštrument, ktorý umožňuje zavedenie optického vlákna, laserového vlákna a ďalšie terapeutické mechanizmy. Najúčinnejšími liečebnými možnosťami epiduroskopie je adheziolýza, resp. mechanické rozrušovanie adhézií (zrastov), kontinuálne preplachovanie fyziologickým roztokom, ktorý odstraňuje zápalové prvky a cielené podávanie liečiva (kortikosteroidov).

Spôsob vykonania epiduroskopie[upraviť | upraviť zdroj]

V lokálnej anestézii a pod kontrolou röntgenu sa prirodzeným anatomickým otvorom v kosti krížovej (hiatus sacralis) zavádza špeciálna zavádzacia ihla. Cez ihlu sa potom zavedie veľmi tenký endoskop, ktorý je napojený na kameru a laserové vlákno. Pod neustálou vizuálnou kontrolou je následne fibrózne tkanivo odstraňované laserom alebo tepelnou rádiofrekvenciou. Pre precízne zobrazenie je miechový kanál preplachovaný fyziologickým roztokom. V prípade zúženia epidurálneho priestoru sa zavádza balónkovitý katéter, ktorý umožní jeho rozšírenie a sprehľadnenie. Epiduroskop sa zavádza vo väčšine prípadov na úroveň platničky L5-S1 alebo L4-5.

Výhody epiduroskopie[upraviť | upraviť zdroj]

Epiduroskopia ako miininvazívny výkon prináša, v porovnaní s konvenčnou chirurgiou, podľa ISMISS[3] pacientovi veľa výhod, najmä nižšie riziko poškodenia nervov, menšiu tvorbu epidurálnej fibrózy, nižší výskyt infekcií, menší chirurgický rez a chirurgickú traumu. Benefitom je v neposlednom rade aj rýchlejšia rekonvalescencia a rýchlejší návrat do aktívneho života. Výkon sa robí v režime jednodennej chirurgie, t. j. pacient sa po zákroku a odporúčanom čase odpočinku navracia v ten istý deň do svojho domova. Dĺžka výkonu sa pohybuje od 20 do 60 minút.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Thomson S, Jacques L. Demographic Characteristics of Patients with Severe Neuropathic Pain Secondary to Failed Back Surgery Syndrome. Pain Practice [online] 2009;9(3):206–215. ISSN 15307085, 15332500.
  2. Hemmo A. Bosscher, MD, FIPP*; James E. Heavner, DVM, PhD, FIPP (Hon)*,†, Lumbosacral Epiduroscopy Findings Predict Treatment Outcome, Pain Practise 2013
  3. SIS, Spine Intervention Society

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]