Estremoz (mesto v Portugalsku)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Estremoz
Mesto
Pohľad na mesto
Erb
Štát Portugalsko Portugalsko
Región Alentejo
Okres Évora
Obec Estremoz
Obyvateľstvo 9 000 (2001)
Poloha okresu v rámci ktorého sa mesto v Portugalsku nachádza
Poloha okresu v rámci ktorého sa mesto v Portugalsku nachádza
Webová stránka: http://www.cm-estremoz.pt
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Estremoz je mesto v Portugalsku, ktoré sa nachádza 41 km na východ od Évory. Bolo založené v roku 1258. V meste sa nachádza viacero historických pamiatok, napr. kráľovský palác, Kostol Santa Maria do Castelo, radnica, časť mesta je dokonca opevnená stredovekými zvyškami hradieb. Mesto je medzinárodne významné aj z dôvodu ťažby mramorovej rudy.

Mramor[upraviť | upraviť zdroj]

Spolu s ďalšími mestami, ťažiacimi mramorovú rudu, Borba a Vila Viçosa, Estremoz je medzinárodne známy svojím jemným až stredne zrnitým mramorom, ktorý sa tu vyskytuje v niekoľkých farbách: bielej, krémovej, ružovej, šedej alebo čiernej ako aj v akejkoľvek kombinácii týchto farieb.

Tento mramor sa používal už od antických čias. Portugalskí moreplavci ho exportovali do Afriky, Indie a Brazílie. Mramor z tohto regiónu bol použitý v takých slávnych lokalitách, ako Monastery of Jerónimos, Monastery of Batalha, Monastery of Alcobaça a Belém. Okolo mesta je také veľké množstvo mramoru, že sa používa všade; dokonca na prahoch dverí, chodníkoch a aj dlažobné kocky sú robené z mramoru. Tento mramor sa dokonca melie na maliarsku farbu.

Portugalsko je druhý najväčší exportér mramoru na svete, pred ním je len Taliansko (Carrara marble). Okolo 85 percent tejto produkcie (približne 370 000 ton) je práve z Estremozu.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Estremoz na anglickej Wikipédii.