Eugène Boudin

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Eugène Boudin
francúzsky maliar
francúzsky maliar
Narodenie12. júl 1824
Honfleur
Úmrtie8. august 1898 (74 rokov)
Deauville
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Eugène Boudin

Eugène Boudin (* 12. júl 1824, Honfleur – † 8. august 1898, Deauville) bol francúzsky maliar, popredný predstaviteľ impresionizmu a jeden z prvých maliarov, krajinárov maľujúcich priamo v prírode (plenér).

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Pracovať začal už v desiatich rokoch, keď ako syn lodivoda bol plavčíkom na vratkom parníku s plachtou uprostred, premávajúcom medzi Le Havre a Honfleurom v ústí Seiny. V roku 1835 sa rodina presťahovala do Le Havre, kde si Boudinov otec otvoril obchod s písacími potrebami a obrazovými rámami a kde mladý Eugèn začal pracovať ako pomocník. Neskôr si otvoril vlastný obchod. Eugène Boudin sa zoznámil s niekoľkými maliarmi z kraja a začal ich obrazy vystavovať v obchode. Maliari Constant Troyon, Jean-Francois Millet, Thomas Couture a Eugène Isabey nabádali Boudina, aby sám začal maľovať. Na ich popud, ako 22-ročný, zatvoril obchod a venoval sa iba maľovaniu. V roku 1850 získal od mesta štipendium a mohol začať študovať v Paríži. Podnikol študijné cesty po Flámsku, juhu Francúzska, Benátkach, potom naspäť do Bretónska, ale stále zostával verný Normandii, svojej vlasti.

V roku 1857 sa Boudin stretol s Claude Monetom, ktorý strávil niekoľko mesiacov práce s Boudinom v jeho ateliéri. Títo dvaja zostali celoživotnými priateľmi a Monet neskôr vzdal hold Boudinovmu celoživotnému dielu. Bol hlboko ovplyvnený holandským umením 17. storočia a po stretnutí s holandským maliarom Johanom Bartholdom Jongkindom, ktorý bol už známy vo francúzskych umeleckých kruhoch a na jeho popud, začal maľovať v prírode (en plein air). V r. 1859 sa stretol s Courbetom, ktorý ho zoznámil s Charlesom Baudelairom. Na verejnosti debutoval v r. 1859 Parížskom salóne.

V apríli roku 1874 sa podieľal na usporiadaní prvej výstavy impresionistov v Nadarovom fotoateliéri v Paríži, kde aj vystavoval, no sám sa nepovažoval za nejakého radikála, alebo novátora.

Boudinova rastúca reputácia mu dovolila cestovať. V r. 1870 navštívil Belgicko, Holandsko a južné Francúzsko, a v rokoch 1892 a 1895 znovu navštívil pracovne Benátky. Pokračoval vo vystavovaní svojich diel na Parížskych salónoch. Získal medailu za tretie miesto v Parížskom salóne 1881, a zlatú medailu v 1889 na Svetovej výstave (Exposition Universelle). V 1892 sa Boudin stal rytierom čestnej légie (Legion d'honneur). Ku koncu života sa už chorľavý uchýlil na juh Francúzska, ale čoskoro zistil, že zmena mu neprospela a vrátil sa do Deauville, zomrieť na miestach, ktoré celý život miloval.

Diela z jeho pozostalosti sa nachádzajú z väčšej časti v múzeu Eugène Boudina v Honfleur, ako aj v Musée Malraux v Le Havre.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]