Eunomos (Sparta)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Eunomos
kráľ Sparty
Panovanie
DynastiaEurypontovci
Panovanie800 pred Kr. – 780 pred Kr. (letopočty sú fiktívne)
PredchodcaPolydektes
NástupcaCharilaos
Rodina
Potomstvo
OtecPolydektes

Eunomos (starogr. Εύνομος) z kráľovského rodu Eurypontovcov bol kráľom Sparty (možno mýtickým) približne na začiatku ôsmeho storočia pred Kr.

Nič bezpečné o pôvode a panovaní kráľa Eunoma nevieme a z toho mála čo nám vo svojich písomnostiach zanechali antickí autori nemôžeme nesporne dokázať či bol Eunomos historickou osobou. Podľa historika Herodota bol synom Polydekta a otcom Charilaa. Pausanias tvrdí, že bol následníkom Prytana a jeho synom a následníkom bol Polydektes. Básnik Simónides píše, že zákonodarca Lykurgos bol bratom Eunoma a v jeho zozname kráľov Sparty a v zoznamoch historika Eusebia Kaisarejského či Diodora Sicílskeho sa kráľ Polydektes neuvádza. V uvedených zoznamoch je predchodcom Eunoma Prytanis. Ako vidíme v zoznamoch starších kráľov Sparty kráľovského rodu Eurypontovcov vládne u antických autorov poriadny zmätok.

Anglický učenec H.F.Clinton existenciu Eunoma spochybňuje píše, že meno Eunomos (čo je v preklade z gréčtiny fungovanie právneho štátu) mohlo byť len prívlastkom kráľa Polydekta, ktorý bol podľa niektorých antických historikov bratom zákonodarcu Lykurga.

Z novovekých historikov (napr. W. Forrest, A. Jones, Jona Lendering a iní) sa väčšina prikláňa pri týchto spartských kráľoch k zoznamu od Herodota v ktorom sa píše, že nasledníkom Eunoma bol jeho syn Charilaos a vládu Eunoma kladú do obdobia začiatku ôsmeho storočia pred Kr.

Čo sa týka informácii o dobe vlády Eunoma tú nám zanechal Pausanias, ktorý zaznamenal, že počas jeho vlády prežívala Sparta obdobie mieru.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]


Eunomos
Vladárske tituly
Predchodca
Polydektes
kráľ
800 pred Kr.780 pred Kr. (letopočty sú fiktívne)
Nástupca
Charilaos