European Association of Nuclear Medicine

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

European Association of Nuclear Medicine (EANM, Európska asociácia nukleárnej medicíny) zastrešuje a spája 39 národných spoločností nukleárnej medicíny, 18 neeurópskych spoločností s podobnou orientáciou a 3200 individuálnych členov z viac ako 80 krajín sveta, vrátane fyzikov, vedcov, inžinierov, stredných zdravotníckych pracovníkov a iných odborníkov pracujúcich v oblasti nukleárnej medicíny a príbuzných odboroch. EANM je odborná nezisková asociácia, ktorá zastupuje sektor nukleárnej medicíny v európskych inštitúciách[1] a informuje laickú i odbornú verejnosť o vývoji a pokrokoch v danej oblasti. EANM sídli vo Viedni (Rakúsko) a jej aktivity siahajú po celej Európe.

Poslanie[upraviť | upraviť zdroj]

EANM sa zameriava na:

  • Podporu vedy a vzdelania v nukleárnej medicíne za účelom zlepšenia verejného zdravia
  • Propagáciu a koordináciu v rámci Európy i mimo nej, diskusiu a výmenu myšlienok a výsledkov vo vzťahu k diagnostike, liečbe, výskumu a prevencii ochorení pomocou rádiofarmák

Aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

EANM organizuje každoročne vlastný kongres s viac ako 5000 účastníkmi, ktorý sa stal základom pre výmenu vedeckých poznatkov.[2][3] EANM kongres v sebe zahŕňa prednášky, prezentáciu pokrokových publikácií z danej oblasti, sympózia a debaty, úplný CME program (kontinuálne vzdelávanie v medicíne) a samostatnú sekciu kontinuálneho vzdelávania pre stredný zdravotnícky personál.

Aby sa zvýraznila vedecká kvalita kongresu, najlepší príspevok získava cenu Marie Curie vo finančnej hodnote 3000€. EANM taktiež sponzoruje tzv. EANM Eckert & Ziegler ocenenie za abstrakt (päťkrát 1000 €), aby povzbudila mladých a talentovaných vedcov v nukleárnej medicíne pri zasielaní svojich výsledkov na kongres a finančne ich motivovala prezentovať svoju prácu. Každoročne sa udelia aj tri Marie Curie Training Grants v hodnote 1000€ mladým členom asociácie na pokrytie výdavkov spojených s krátkodobou odbornou praxou v uznávanom európskom tréningovom centre.[4]

Ďalším vedeckým podujatím organizovaným EANM je Európske sympózium rádiofarmácie a rádiofarmák (ESRR). V spolupráci s ďalšími európskymi a americkými medicínskymi asociáciami, EANM organizuje aj Medzinárodný kongres nukleárnej kardiológie (ICNC) a kongres Molekulové zobrazovanie v radiačnej onkológii (MIRO). EANM spolu so spoločnosťou Springer vydáva mesačne časopis European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging (EJNMMI). Na svojej internetovej stránke EANM taktiež publikuje články zaoberajúce sa výpadkami dodávok a perspektívami využitia rádioizotopov používaných v medicíne.

Viacero špecializovaných odborných skupín a komisii sa zaoberá tvorbou odporúčaní, usmernení a vedeckých článkov, ktoré sú súčasťou edukačného programu EANM a iných vedeckých projektov. Tieto skupiny a komisie taktiež spolupracujú s ďalšími spoločnosťami podobného zamerania.

EANM Research Ltd (EARL) je spoločnosť s ručením obmedzeným zo sídlom v Rakúsku, ktorej náplňou sú vedecké aktivity v oblasti nukleárnej medicíny a molekulového zobrazovania. 100% vlastníkom spoločnosti je EANM a jej cieľom je:

  • Podporovať (multicentrické) vedecké projekty
  • Zlepšiť možnosti porovnávania dát získaných metódami molekulového zobrazovania
  • Zastupovať nukleárnu medicínu v rámci vedeckej agendy Európskej únie

EARL uskutočňuje pan-Európske projekty, ktoré sú koordinované centrálou EARL vo Viedni.

História[upraviť | upraviť zdroj]

EANM bola založená v roku 1985 v Londýne a to zlúčením Spoločnosti nukleárnej medicíny v Európe a Európskej spoločnosti nukleárnej medicíny.[5] Zameranie obidvoch spoločností sa stále odráža v činnosti EANM a to ako fórum pre individuálnych členov (každoročný členský snem) a zároveň zastrešenie jednotlivých národných spoločností nukleárnej medicíny v Európe (snem delegátov).

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. The European Commission and the Nuclear Medicine Industry have jointly created a European Observatory on the Supply of Medical Radioisotopes [online]. European Observatory on the Supply of Medical Radioisotopes, 29 June 2012, [cit. 2012-08-01]. The Observatory is a primeur ... where European industry works hand in hand with the European Commission, the OECD/NEA and the European Association of Nuclear Medicine (EANM) for the benefit of the health of patients in Europe and across the world.. Dostupné online. (po anglicky)
  2. EANM 2011. RAD Magazine (Braintree), 1.12.2011, s. 38. More than 5,000 delegates, the highest attendance so far, gathered for the annual meeting of the European Association of Nuclear Medicine…. (po anglicky)
  3. Annual Congress of the European Association of Nuclear Medicine [online]. Joint Research Centre – The European Commission’s in-house science service, 2009, [cit. 2012-08-01]. The Annual Congress of the European Association of Nuclear Medicine is one of the largest annual events in the field of nuclear medicine.. Dostupné online. (po anglicky)
  4. European Association of Nuclear Medicine [online]. RDFunding – The Research and Development Information website, [cit. 2012-08-01]. Dostupné online. Archivované 2014-08-13 z originálu.
  5. FELD, Michael; DE ROO, Michel. History of Nuclear Medicine in Europe. Stuttgart : Schattauer, 2003. ISBN 3-7945-2234-6. S. 137.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku European Association of Nuclear Medicine na anglickej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]