Eurovea City

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Eurovea City
komplex developerských projektov
Štát Slovensko Slovensko
Kraj Bratislavský
Okres Bratislava I, II
Mesto Bratislava
Mestská časť Staré Mesto, Ružinov
Štvrť Bratislavský downtown
Súradnice 48°08′26″S 17°07′24″V / 48,140556°S 17,123333°V / 48.140556; 17.123333
Poloha v rámci Bratislavy
Poloha v rámci Bratislavy
Poloha v rámci Starého Mesta
Poloha v rámci Starého Mesta
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Eurovea City je marketingový názov novej mestskej štvrte na pomedzí bratislavských mestských častí Staré Mesto a Ružinov a súčasť nového centra mesta. Ide o komplex obytných, kancelárskych a obchodných developerských projektov v Bratislave a súvisiacich verejných priestorov, ktoré realizuje spoločnosť J&T Real Estate. Nachádza sa na nábreží Dunaja, v oblasti tzv. bratislavského downtownu, čiže novej štvrte výškových budov medzi Starým mostom, Mostom Apollo, Šafárikovým námestím, Dostojevského radom a Landererovou ulicou.

Názov dostala štvrť podľa polyfunkčného komplexu Eurovea z roku 2010. Okrem pôvodnej zástavby v podobe Tower 115 (104 m)[1], novej budovy Slovenského národného divadla, budovy Ministerstva vnútra SR a národnej kultúrnej pamiatky Sklad č. 7 je táto časť mesta tvorená hlavne novým developmentom v podobe komplexov budov Panorama Towers (112 m)[1], Pribinova 19, Landererova 12, Pribinova 4-6-10 a ďalších.

Eurovea City obsahuje spolu 1 470 bytov, 285 000 m² administratívnych priestorov, 95 000 m² obchodných prevádzok vrátane nákupného strediska Eurovea Galleria a viac ako 120 kaviarní, barov a reštaurácií. Pracuje tu 40 000 zamestnancov a novú štvrť navštívi viac ako 65 000 ľudí denne.[2] Mesto plánuje v tomto území výstavbu električkovej trate, ktorá prepojí Šafárikovo námestie a Ružinovskú radiálu.[3] Po dokončení bude Eurovea City obsahovať aj výškovú budovu Eurovea Tower (168m), prvý mrakodrap na území Slovenska.[4][5] [6]

Eurovea II vo výstavbe
Eurovea Riverside vo výstavbe

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Územie Eurovea City je ohraničené zo západu Starým mostom, z juhu riekou Dunaj, z východu mostom Apollo a zo severu Landererovou ulicou. Zo západu hraničí s pôvodným centrom mesta, zo severu hraničí s druhou časťou nového bratislavského downtownu s pracovným názvom Zóna Chalupkova a z východu hraničí s areálom Prístavu Bratislava. Eurovea City sa nachádza čiastočne v mestskej časti Staré Mesto (časť Dunajská) a čiastočne v mestskej časti Ružinov (časť Nivy).

História[upraviť | upraviť zdroj]

Územie ležalo v minulosti východne od mestských hradieb a bývalo zaplavované neregulovanou riekou Dunaj. Aj vďaka jej neskoršej regulácii sa sem mohol rozšíriť mestský prístav, ktorý v týchto miestach zažil najväčší rozmach tesne po rozpade Rakúsko-Uhorska. Prístav zabezpečoval značnú časť prepravy tovaru z Československa a Viedne cez Budapešť do krajín Balkánu. Okrem žeriavov, železničných vlečiek na prekládku tovarov rôzneho druhu tu bolo množstvo menších technických či administratívnych budov. V tejto časti areálu prístaviska sa v auguste 1921 uskutočnil prvý tzv. Orientálny veľtrh, na ploche približne 1 500 štvorcových metrov prezentoval svoje výrobky takmer rovnaký počet vystavovateľov.[7]

Na konci 19. storočia bolo územie dnešného Eurovea City silne industrializované, zasahoval sem areál ropnej rafinérie Apollo. Územie bolo bombardované spojeneckým letectvom v závere Druhej svetovej vojny, postupne stratilo ekonomický význam, začalo upadať a zmenilo sa na brownfield.[8] V západnej časti sa nachádzala vozovňa verejnej dopravy. V 90. rokoch 20. storočia sa stala v Bratislave známou krčma a divadlo Stoka, sídliaca na Pribinovej ulici. V priestore komplexu Eurovea a Skladu č. 7 stáli kulisy, v ktorých sa v roku 2001 nakrúcali časti minisérie Povstanie (Uprising) režiséra Jona Avneta.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Eurovea City je marketingový názov novej časti Bratislavy, ktorá prebrala rolu rozšíreného spoločenského a kultúrneho centra mesta. Jej nábrežná promenáda prepojila a rozšírila staromestské nábrežie popod Starý most smerom k mostu Apollo. Eurovea City kombinuje administratívne, rezidenčné a obchodné funkcie s mestotvornými prvkami, občianskou vybavenosťou a verejnými priestormi. Vyznačuje sa modernou architektúrou a výškovými budovami, niekoľko z nich s výškou viac ako 100 metrov. Po dokončení sa tu bude nachádzať Eurovea Tower, prvý mrakodrap v meste.[6]

Na malej ploche je tu sústredené množstvo nadštandardných administratívnych priestorov a Eurovea City je sídlom spoločností ako sú Johnson Control International, Pfizer Slovensko, Lenovo Slovakia, SWAN a SWAN Mobile. Sídlia tu organizácie ako sú Ministerstvo vnútra SR, Slovenské národné divadlo, Dopravný podnik Bratislava a Európsky orgán práce (ELA).[9] Nové verejné priestory v Eurovea City dizajnuje ateliér renomovanej katalánskej architektky Beth Galí BB+GG.[6] Centrom mestskej štvrte je námestie M. R. Štefánika.

Námestie M. R. Štefánika[upraviť | upraviť zdroj]

Námestie M. R. Štefánika

Námestie M. R. Štefánika sa nachádza v priestore pred novou budovou Slovenského národného divadla.[10] Je otvorené smerom k Dunaju a z dvoch ďalších strán je ohraničené budovami prvej fázy komplexu Eurovea. Na námestí sa nachádza Pamätník československej štátnosti s bronzovou sochou leva, ktorý stál do roku 2007 pred hlavnou budovou Slovenského národného múzea a socha generála Milana Rastislava Štefánika v nadživotnej veľkosti, vytvorená podľa originálu od Bohumila Kafku, ktorý stál do roku 1954 na námestí Ľ. Štúra. Na námestí sa konajú kultúrne, športové a spoločenské akcie, v zime je tu umiestnené verejné klzisko.

Nábrežná promenáda[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasťou Eurovea City je aj rozsiahla pešia nábrežná promenáda, ktorá nadväzuje na staromestské nábrežie pod Starým mostom. V prvej fáze bola v roku 2010 vybudovaná protipovodňová ochrana[11] a 25 000 m² nábrežnej promenády, ktorú developer následne odovzdal mestu Bratislava. Po dokončení bude promenáda pokračovať od budovy Skladu č. 7 až po most Apollo, pričom dôležitým prvkom projektu je aj zámer socializácie a urbanizácie priestoru pod Mostom Apollo prostredníctvom nových športovísk.

Panorama Park[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2017 bol otvorený nový bratislavský park s názvom Panorama Park, nachádzajúci sa na ploche vymedzenej budovami Tower 115, Panorama Towers a Pribinova 19. Malý park pozostáva z plazy a parkovej úpravy, nachádzajú sa tu terasy reštaurácií a detské ihrisko. Nachádza sa tu Fontána v Panorama Parku inšpirovaná Diana Memorial Fountain v Londýne.[12]

Sklad č. 7[upraviť | upraviť zdroj]

Národnú kultúrnu pamiatku postavili v 20. rokoch 20. storočia ako budovu skladu pre potreby bratislavského prístavu. Palácová stavba vo funkcionalistickom štýle má rovnú strechu, nad ktorú sa týčia tri vežičkové nadstavce. V roku 2007 bol exteriér budovy kompletne zrekonštruovaný a bola premenená na multifunkčný kultúrno-spoločenský priestor. V roku 2019 bol predstavený plán na vybudovanie prevádzok občianskej vybavenosti a mini-pivovaru v parteri budovy v rámci rekonštrukcie jej interiéru.

Nová budova Slovenského národného divadla[upraviť | upraviť zdroj]

Nová budova SND

Nové sídlo Slovenského národného divadla bolo otvorené v roku 2007. Postmoderná budova sa stavala v rokoch 1986-2007 podľa návrhu Petra Bauera, Martina Kusého a Pavla Paňáka. Budova pozostáva z dvoch objektov - činohernej sály a sály pre operu a balet. Sály sú natočené pod uhlom 45˚, v strede medzi nimi sa nachádza sála štúdia. Celková podlahová plocha budovy divadla je 46 776 m². Spoluautormi interiéru sú Eduard Šutek a Alexandra Kusá.

Eurovea[upraviť | upraviť zdroj]

Eurovea je obchodný, administratívny a rezidenčný komplex, ktorý tvorí jadro bratislavskej veľkomestskej obchodnej štvrte (city). Komplex je rozdelený na dve fázy, prvá bola dokončená v roku 2010, druhá je vo výstavbe. Prvá fáza predstavovala najväčší stavebný projekt v strednej Európe a priniesla nadštandardné byty a kancelárske priestory, päťhviezdičkový hotel Sheraton Bratislava, nákupné centrum Eurovea Galleria a nové verejné priestory. Druhá fáza prinesie rozšírenie Eurovea Galleria, nové byty a administratívne priestory, prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower, rozšírenie nábrežnej promenády, parky a športoviská. Rozšíri sa aj ponuka reštaurácií, kaviarní, kinosál a možností kultúrneho vyžitia.

Panorama Towers[upraviť | upraviť zdroj]

Panorama Towers

Panorama Towers tvoria dve 33-poschodové, 112 metrov vysoké veže trojuholníkového pôdorysu umiestnené na spoločnej mohutnej podnoži. Do roku 2020 to boli najvyššie obytné budovy na Slovensku. Nachádza sa tu 606 rezidencií a súčasťou komplexu sú aj administratívne priestory a prevádzky občianskej vybavenosti v parteri budovy. Výstavba prebiehala v rokoch 2013-2016. Autorom konceptu je španielsky architekt Ricardo Bofill. Budova získala architektonickú cenu Stavba roka 2016.[13]

Ďalšie významné budovy[upraviť | upraviť zdroj]

Vo výstavbe[upraviť | upraviť zdroj]

  • Pribinova X, administratíva, 9 poschodí, plánované dokončenie: 2022
  • Pribinova Y, administratíva, 15 poschodí, plánované dokončenie: 2022
  • Eurovea Riverside, byty, 7 poschodí, plánované dokončenie: 2023
  • Eurovea Tower, byty, 45 poschodí, plánované dokončenie: 2023
  • Ganz House, polyfunkčný - administratíva aj byty, 9 poschodí, plánované dokončenie: 2024
  • East Tower (106 m)[14], administratíva, 25 poschodí, plánované dokončenie: 2024

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Výhľad zo Slavína spred 50 rokov: Koľko výškových budov uvidíte z rovnakého miesta dnes?. Bratislavské noviny (Bratislava: NIVEL PLUS), 2020-05-25. Dostupné online [cit. 2020-07-29]. ISSN 1336-362X.
  2. Eurovea City [online]. J&T REAL ESTATE, [cit. 2020-07-25]. Dostupné online.
  3. Mesto Bratislava. Električka v Novom centre [online]. Mesto Bratislava, [cit. 2020-07-25]. Dostupné online.
  4. POLÁŠ, Martin. Eurovea City má finálnu podobu, hotová bude v roku 2023. Pozrite si nové vizuály. Trend (Bratislava: News and Media Holding), 2019-04-23. Dostupné online [cit. 2020-07-29]. ISSN 1336-2674.
  5. Eurovea Tower prekoná slovenské rekordy, zoznámte sa s jej prvenstvami [online]. J&T REAL ESTATE, 2020-04-29, [cit. 2020-07-29]. Dostupné online.
  6. a b c OSVALDOVÁ, Lucia. Okrem električky aj farebný mestský bulvár, developer ukázal novú bratislavskú štvrť Eurovea City. Denník N (Bratislava: N Press), 2018-09-28. Dostupné online [cit. 2020-07-29]. ISSN 1339-844X.
  7. Urabizmus a výstavba. Desať rokov EUROVEA: Od orientálneho veľtrhu po modernú mestskú štvrť. Bratislavský Kuriér (Bratislava: Staromešťan), 2020-04-05. Dostupné online [cit. 2021-07-25].
  8. Gubčo. Novinky z Eurovea City. www.yimba.sk (Bratislava), 2020-08-27. Dostupné online [cit. 2021-07-25].
  9. SITA. Rozhodnuté! Landererova 12 bude sídlom Európskeho orgánu práce (ELA). Denník N (Bratislava), 2019-06-13. Dostupné online [cit. 2021-07-25].
  10. TASR. Ružinov bude mať Námestie M. R. Štefánika. Denník SME (Bratislava: Petit Press), 2010-01-26. Dostupné online [cit. 2021-07-25].
  11. SITA. Mesto otvára novú mestskú štvrť Eurovea. SME Bratislava (Bratislava: Petit Press), 2010-04-24. Dostupné online [cit. 2021-07-26].
  12. TASR. Takto vyzerá nový park Panorama, ktorý dnes sprístupnili verejnosti. Bratislavské noviny (Bratislava), 2017-10-19. Dostupné online [cit. 2021-07-25].
  13. Ing. Juraj Púchlo. Stavba roka 2016 Panorama City nesie fasádne elementy Schüco [online]. Archinfo, [cit. 2020-07-26]. Dostupné online.
  14. East Tower & Congress [online]. yimba.sk, [cit. 2020-07-29]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]