Európska vysielacia únia

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Európska vysielacia únia
Mapa
Základné informácie
Vznik12. február 1950
ÚstredieŽeneva, Švajčiarsko
Ďalšie informácie
Členstvo73 aktívnych členov
Rokovací jazykAngličtina, Francúzština
PrezidentJean-Paul Philippot
Webstránkaebu.ch

Európska vysielacia únia (angl. European Broadcasting Union, EBU; franc. L'Union Européenne de Radio-Télévision, UER) je európske združenie prevažne verejnoprávnych, ale aj komerčných rozhlasových a televíznych staníc, založené 12. februára 1950 so sídlom vo švajčiarskej Ženeve. Toto najväčšie združenie národných vysielateľov na svete podporuje spoluprácu medzi vysielateľmi a uľahčuje výmenu audiovizuálneho obsahu s cieľom zabezpečiť vážnosť a kľúčovú úlohu verejnoprávneho vysielania[1].

História[upraviť | upraviť zdroj]

Európska vysielacia únia bola založená 23 vysielacími organizáciami z Európy a Stredomoria ako výsledok konferencie v prímorskom letovisku Torquay v grófstve Devon v Spojenom kráľovstve 12. februára 1950. Druhým dôležitým medzníkom v histórii organizácie je rok 1993, kedy sa s EBU zlúčila Medzinárodná organizácia pre rozhlas a televíziu (OIRT), ktorá združovala vysielateľov zo strednej a východnej Európy.

Prvým koprodukčným programom sa stal animovaný seriál The Animals of Farthing Wood, ktorý vytvorili členovia EBU v roku 1993 na motívy rovnomennej knihy Colina Danna. Medzi historicky najúspešnejšie ukončené projekty Európskej vysielacej únie patrí aj televízna súťaž Hry bez hraníc (franc. Jeux Sans Frontières), ktorá sa vysielala v deväťdesiatych rokoch 20. storočia a je dodnes známa aj divákom na Slovensku.

Význam organizácie[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavným poslaním Európskej vysielacej únie je zjednodušenie a úspora peňazí vysielateľov - členov únie. Tomuto poslaniu zodpovedajú základné benefity, ktoré Európska vysielacia únia poskytuje svojim členom[2]:

Vysielacie práva[upraviť | upraviť zdroj]

Vďaka svojej reprezentatívnosti a veľkosti dokáže Európska vysielacia únia pre svojich členov často dosiahnuť výhodnejšie podmienky pri nákupe vysielacích práv. EBU vystupuje ako „agent“, zastupuje ich záujmy pri rokovaniach s tretími stranami a od týchto tretích strán nakupuje pre svojich členov vysielacie práva na celosvetovo významné udalosti ako napríklad Majstrovstvá sveta vo futbale, Majstrovstvá Európy vo futbale, Tour de France, atletické preteky usporadúvané IAAF, novoročné koncerty orchestra Viedenskí filharmonici, koncerty Metropolitnej opery v New Yorku[2].

Usporadúvanie podujatí[upraviť | upraviť zdroj]

EBU usporiadava alebo pomáha pri usporadúvaní rôznych športových a iných podujatiach, poskytuje infraštruktúru na mieste konania a kapacitu vysielacej siete. Ponúka služby hosťujúceho vysielateľa, koordinuje spojenie s organizačnými výbormi významných medzinárodných podujatí, ako napríklad Medzinárodný olympijský výbor (IOC), Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) či Medzinárodná plavecká federácia (FINA)[2].

Vysielacia sieť[upraviť | upraviť zdroj]

Eurovízna sieť je celosvetovo najväčšia vysielacia sieť priamo spájajúca národných vysielateľov. Vďaka kombinácii satelitného a káblového vysielania táto sieť pokrýva Európu, Blízky Východ, severnú Afriku, Áziu, Austráliu a Severnú i Južnú Ameriku[2].

Programová výmena[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa výročnej správy EBU za rok 2011 je eurovízne stredisko výmeny správ najväčším svetovým výmenným strediskom materiálu pre vysielanie[2]. Vďaka neustálej výmene materiálu majú členovia Európskej vysielacej únie prístup k správam o udalostiach a podujatiach na celom svete. Rovnako Európska vysielacia únia sprostredkúva okolo 3800 koncertov a opier ročne[2].

Výroba spoločných programov[upraviť | upraviť zdroj]

Európska vysielacia únia koordinuje svojich členov pri výrobe spoločných programov. Podľa výročnej správy EBU za rok 2011 bolo v koprodukcii členov EBU za rok 2011 vyrobených 44 programov rôznych žánrov (zábava, programy pre deti, dramatické programy, dokumenty)[2]. Najznámejším koprodukčným programom je pesničková súťaž Eurovision Song Contest, ktorej finále každoročne sleduje až 125 miliónov divákov na celom svete[2].

Technická a technologická podpora[upraviť | upraviť zdroj]

Vysielacia únia spolupracuje s mnohými medzinárodnými organizáciami pri tvorbe jednotných technických noriem a právnych predpisov ako aj pri vývoji inovácií a nových technológií. EBU disponuje aj vlastným technologickým a inovatívnym oddelením.

Právna podpora[upraviť | upraviť zdroj]

Európska vysielacia únia disponuje vlastným právnym oddelením, ktoré sleduje legislatívne prostredie v Európe a jeho zmeny, pričom poskytuje informácie a poradenstvo pre svojich členov.

Prieskum trhu[upraviť | upraviť zdroj]

Oddelenie mediálnych výskumov Európskej vysielacej únie (angl. Media Intelligence Services; MIS) vypracúva špecializované analýzy týkajúce sa mediálneho trhu v Európe a výsledky výskumov dáva k dispozícii svojím členom.

Odborné školenia a vzdelávanie[upraviť | upraviť zdroj]

EBU poskytuje zamestnancom svojich členov možnosť odborného vzdelávania a rozvoja.

Podpora verejnoprávnych médií[upraviť | upraviť zdroj]

Európska vysielacia únia zastupuje svojich členov pri rokovaniach na politickej i celospoločenskej úrovni s cieľom posilniť hodnotu a význam verejnoprávnych médií. Prostredníctvom svojich zástupcov EBU sleduje legislatívne návrhy, a vykonáva lobbing v orgánoch Európskej únie a ďalších orgánoch a inštitúciách s rozhodovacou právomocou, aby dosiahli zmeny v prospech verejnoprávnych médií.


Členovia EBU[upraviť | upraviť zdroj]

Členské krajiny EBU podľa období vstupu do organizácie

Podľa Štatútu Európskej vysielacej únie [3] sa plnoprávnym členom EBU (angl. active member) môže stať vysielacia organizácia alebo združenie takýchto organizácií, ktorej štát je členom Medzinárodnej telekomunikačnej únie (ITU), a ktorá prevádzkuje legálne rozhlasové či televízne vysielanie v európskom vysielacom priestore, alebo mimo európskeho vysielacieho priestoru ak jej štát je členom Rady Európy. K 1.1.2015 mala EBU 73 aktívnych členov z 56 krajín[4].

Členovia uhrádzajú do rozpočtu Európskej vysielacej únie každoročne členský poplatok, ktorý sa vypočítava z výšky ich prevádzkových nákladov. Novovstupujúci člen navyše pri prijatí do organizácie platí jednorazový vstupný poplatok, ktorého výška je spravidla trojnásobkom štandardného ročného členského poplatku. V prípade neuhradenia členského členstvo zaniká.

V nasledujúcej tabuľke sú uvedení aktívni členovia Európskej vysielacej únie k 1.1.2015 podľa oficiálnej stránky EBU[4].

Štát Vysielateľ* Názov v jazyku vysielateľa Skratka Rok vstupu Oficiálna stránka
Albánsko Albánsko Radio Televizioni Shqiptar Radio Televizioni Shqiptar RTSH 1999 www.rtsh.al
Alžírsko Alžírsko - Etablissement Public de Télévision Algérienne
- Etablissement Public de Radiodiffusion Sonore
- Télédiffusion d'Algérie
المـؤسـسـة العمومية للتـلـفزيـون-
الإذاعة الجزائرية -
تلفزيون لجزائر -

- EPTV
- EPRS
- TDA
1970
- www.entv.dz
- www.radioalgerie.dz
- www.tda.dz Archivované 2013-07-18 na Wayback Machine
Andorra Andorra Ràdio i Televisió d'Andorra Radio i Televisio d'Andorra, S.A. RTVA 2002 www.rtva.ad
Arménsko Arménsko Public Television & Radio Armenia
- Public Radio of Armenia
- Public Television of Armenia

- Հայաստանի Հանրային Ռադիո
- Հայաստանի հանրային հեռուստաընկերություն

- ARMR
- ARMTV
2005
- www.armradio.com Archivované 2003-10-10 na Wayback Machine
- www.1tv.am
Azerbajdžan Azerbajdžan Ictimai İctimai Televiziya və Radio Yayımları Şirkəti İTV 2007 www.itv.az
Belgicko Belgicko Radio-Télévision Belge de la Communauté française / Vlaamse Radio en Televisieomroep Radio-Télévision Belge de la Communauté française / Vlaamse Radio en Televisieomroep RTBF / VRT 1950 www.rtbf.be / www.vrt.be
Bielorusko Bielorusko Belaruskaja Tele-Radio Kampanija Белтелерадиокомпания BTRC 1993 www.tvr.by
Bosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina Javni radiotelevizijski servis Bosne i Hercegovine Javni radiotelevizijski servis Bosne i Hercegovine (Radio-televizija Bosne i Hercegovine)
Јавни радиотелевизијски сервис Босне и Херцеговине (Радио-телевизија Босне и Херцеговине)
BHRT 1993 www.bhrt.ba
Bulharsko Bulharsko Bâlgarsko Nacionalno Radio Българско национално радио BNR 1993 www.bnr.bg
Bâlgarska Nacionalna Televizija Българска национална телевизия BNT 1993 www.bnt.bg
Cyprus Cyprus Cyprus Broadcasting Corporation Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου PIK/ CyBC 1969 www.cybc.com.cy
Česko Česko Český rozhlas Český rozhlas ČRo 1994 www.czechradio.cz
Česká televize Česká televize ČT 1994 www.ceskatelevize.cz
Čierna Hora Čierna Hora Radio i Televizija Crne Gore Radio i Televizija Crne Gore
Радио и телевизија Црне Горе
RTCG 2006 www.rtcg.org
Dánsko Dánsko Danmarks Radio Danmarks Radio DR 1950 www.dr.dk
TV 2 Danmark TV2 Danmark TV2 DK 1989 www.tv2.dk
Egypt Egypt Egyptian Radio and Television Union إتحاد الإذاعة و التليفزيون المصري ERTU 1985 www.ertu.gov.eg Archivované 2008-05-14 na Wayback Machine
Estónsko Estónsko Eesti Rahvusringhääling Eesti Rahvusringhääling ERR 1993 www.err.ee
Fínsko Fínsko Oy Yleisradio Ab Oy Yleisradio Ab YLE 1950 http://www.yle.fi
MTV Oy MTV Oy FI/MTV 1993 www.mtvmedia.fi
Francúzsko Francúzsko Groupement des Radiodiffuseurs français de l'UER
- Télévision Française 1
- France Télévisions (France 2, France 3, France 4, France 5, France Outre-mer)
- Canal Plus
- Radio France
- France Médias Monde (RFI, France 24, Monte Carlo Doualiya)
Groupement des Radiodiffuseurs Français de l'UER
- Télévision Française 1
- France Télévisions (France 2, France 3, France 4, France 5, France Outre-mer)
- Canal Plus
- Radio France
- France Médias Monde (RFI, France 24, Monte Carlo Doualiya)
GRF 1950
- www.groupe-tf1.fr
- www.francetv.fr
- www.canalplusgroupe.com
- www.radiofrance.fr
- www.rfi.fr
Europe 1 Europe 1 E1 1978 www.europe1.fr
Grécko Grécko New Hellenic Radio, Internet and Television Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία, Ίντερνετ & Τηλεόραση NEPIT / NERIT 2015 www.nerit.gr Archivované 2014-06-21 na Wayback Machine
Gruzínsko Gruzínsko Georgian Public Broadcaster საქართველოს საზოგადოებრივი მაუწყებელი GPB 2005 www.gpb.ge
Holandsko Holandsko Nederlandse Publieke Omroep

- Vereniging AVROTROS
- Omroepvereniging BNN-VARA
- Vereniging de Evangelische Omroep
- Omroep MAX
- Vereniging KRO-NCRV
- Nederlandse Omroep Stichting
- NTR
- Omroepvereniging VPRO
Nederlandse Publieke Omroep

- Vereniging AVROTROS
- Omroepvereniging BNN-VARA
- Vereniging de Evangelische Omroep
- Omroep MAX
- Vereniging KRO-NCRV
- Nederlandse Omroep Stichting (NOS)
- NTR
- Omroepvereniging VPRO
NPO

- AVROTROS
- BNN-VARA
- EO
- MAX
- KRO-NCRV
- NOS
- NTR
- VPRO
1950
Chorvátsko Chorvátsko Hrvatska radiotelevizija Hrvatska radiotelevizija HRT 1993 www.hrt.hr
Island Island Ríkisútvarpid Ríkisútvarpið RÚV 1956 www.ruv.is
Izrael Izrael Israel Broadcasting Authority רָשׁוּת השׁידוּר IBA 1957 www.iba.org.il
Írsko Írsko Raidió Teilifís Éireann Raidió Teilifís Éireann RTÉ 1950 www.rte.ie
Teilifís na Gaeilge TG4 - Teilifís na Gaeilge TG4 2007 www.tg4.ie
Jordánsko Jordánsko Jordan Radio and Television Corporation التلفزيون الأردني JRTV 1970 www.jrtv.gov.jo
Libanon Libanon Télé-Liban تلفزيون لبنان TL 1980 www.teleliban.com.lb
Litva Litva Lietuvos Radijas ir Televizija Lietuvos Radijas ir Televizija LRT 1993 www.lrt.lt
Líbya Líbya Libya National Channel LNC 1974
Lotyšsko Lotyšsko Latvijas Televīzija Latvijas Televīzija LTV 1993 www.ltv.lv
Latvijas Radio Latvijas Radio LR 1993 www.latvijasradio.lv
Luxembursko Luxembursko CLT Multi Media Compagnie Luxembourgeoise de Télédiffusion - CLT Multi Media RTL 1950 www.rtl.lu
Établissement de Radiodiffusion Socioculturelle du Grand-Duché de Luxembourg - Radio 100,7 Radio 100,7 ERSL 1950 www.100komma7.lu
Macedónsko Macedónsko Macedonian Radio and Television Македонска радио телевизија MKRTV 1993 www.mtv.com.mk
Maďarsko Maďarsko Hungarian Media Group
- Media Support and Asset Management Fund
- Hungarian Television
- Hungarian Radio
- Duna TV
Hungarian Media Group
- Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
- Magyar Televízió
- Magyar Rádió
- Duna Televízió
HMG
-MTVA
-MTV
-MR
-DUNA TV
2014

www.mtva.hu
www.radio.hu Archivované 2007-09-29 na Wayback Machine
Malta Malta Public Broadcasting Services Public Broadcasting Services Ltd. PBS 1970 www.tvm.com.mt
Maroko Maroko Société Nationale de Radiodiffusion et de Télévision الشركة الوطنية للإذاعة والتلفزة SNRT 1950 www.snrt.ma
Moldavsko Moldavsko Teleradio-Moldova Teleradio-Moldova TRM 1993 www.trm.md
Monako Monako Groupement de Radiodiffusion monégasque
- Radio Monte-Carlo
- Télé Monte-Carlo
- Monte-Carlo Radiodiffusion
Groupement des Radiodiffuseurs monégasques
- Radio Monte-Carlo
- Télé Monte-Carlo
- Monte-Carlo Radiodiffusion
GRMC
- RMC
- TMC
- MCR
1950

- www.radiomontecarlo.net
- www.tmc.tv
- www.mcr.mc
Nemecko Nemecko ARD - Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland
- Bayerischer Rundfunk
- Hessischer Rundfunk
- Mitteldeutscher Rundfunk
- Norddeutscher Rundfunk
- Radio Bremen
- Rundfunk Berlin-Brandenburg
- Saarländischer Rundfunk
- Südwestrundfunk
- Westdeutscher Rundfunk
- Deutsche Welle
- DeutschlandRadio
ARD - Arbeitsgemeinschaft der öffentlich-rechtlichen Rundfunkanstalten der Bundesrepublik Deutschland
- Bayerischer Rundfunk
- Hessischer Rundfunk
- Mitteldeutscher Rundfunk
- Norddeutscher Rundfunk
- Radio Bremen
- Rundfunk Berlin-Brandenburg
- Saarländischer Rundfunk
- Südwestrundfunk
- Westdeutscher Rundfunk
- Deutsche Welle
- DeutschlandRadio
ARD


- BR
- HR
- MDR
- NDR
- RB
- RBB
- SR
- SWR
- WDR
- DW
- DRADIO
1952 www.ard.de


- www.br.de
- www.hr-online.de
- www.mdr.de
- www.ndr.de
- www.radiobremen.de
- www.rbb-online.de
- www.sr-online.de
- www.swr.de
- www.wdr.de
- www.dw-world.de
- www.dradio.de
ZDF - Zweites Deutsches Fernsehen ZDF - Zweites Deutsches Fernsehen ZDF 1963 www.zdf.de
Nórsko Nórsko Norsk rikskringkasting AS Norsk rikskringkasting AS NRK 1950 www.nrk.no
TV2 TV2 AS NO/TV2 1993 www.tv2.no
Poľsko Poľsko Polskie Radio i Telewizja
- Telewizja Polska
- Polskie Radio
Polskie Radio i Telewizja
- Telewizja Polska SA
- Polskie Radio SA
PRT
- TVP
- PR
1993

- www.international.tvp.pl Archivované 2012-08-17 na Wayback Machine
- www.polskieradio.pl
Portugalsko Portugalsko Rádio e Televisão de Portugal Rádio e Televisão de Portugal RTP 1950 www.rtp.pt
Rakúsko Rakúsko Österreichischer Rundfunk Österreichischer Rundfunk ORF 1953 www.orf.at
Rumunsko Rumunsko Societatea Română de Radiodifuziune Societatea Română de Radiodifuziune ROR 1993 www.srr.ro
Televiziunea Română Televiziunea Română TVR 1993 www.tvr.ro
Rusko Rusko Channel One Russia Первый канал C1R 1996 www.1tv.ru
Radio Dom Ostankino
- State Radio Broadcasting Company Mayak
- Radio Orpheus
Радиодом Останкино
- Государственная радиовещательная компания Маяк
- Радио Орфей
RDO
- MK
- OP
1996
- www.radiomayak.ru Archivované 2012-11-04 na Wayback Machine
- www.muzcentrum.ru
All-Russian State TV and Radio Broadcasting Company Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания RTR 1993 www.vgtrk.com
San Maríno San Maríno Radiotelevisione di Stato della Repubblica di San Marino Radiotelevisione di Stato della Repubblica di San Marino SMRTV 1995 www.sanmarinortv.sm
Slovensko Slovensko Rozhlas a televízia Slovenska
-Slovenská televízia
- Slovenský rozhlas
Rozhlas a televízia Slovenska
-Slovenská televízia
-Slovenský rozhlas
RTVS
-STV
-SRo
1993 (2011) www.rtvs.sk
-www.stv.sk
-www.slovakradio.sk
Slovinsko Slovinsko Radiotelevizija Slovenije Radiotelevizija Slovenije RTVSLO 1993 www.rtvslo.si
Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo British Broadcasting Corporation British Broadcasting Corporation BBC 1950 www.bbc.co.uk
United Kingdom Independent Broadcasting


- Independent Television
--- Scottish Television
- Channel 4
- Sianel 4 Cymru (S4C)
United Kingdom Independent Broadcasting (angl. )
Darlledu Annibynnus Deyrnas Gyfunol (wal. )
- Independent Television
--- Scottish Television
- Channel 4
- Sianel 4 Cymru
UKIB

- ITV
--- STV
- C4
- S4C
1960


- www.itv.com
--- www.stv.tv
- www.channel4.com
- www.s4c.co.uk
Srbsko Srbsko Radio-televizija Srbije Радио-телевизија Србије
Radio-televizija Srbije
RTS 2006 www.rts.rs
Španielsko Španielsko Corporación de Radio y Televisión Española
- Sociedad Mercantil Estatal Televisión Española
- Sociedad Mercantil Estatal Radio Nacional de Espana
Corporación de Radio y Televisión Española, S.A.
- Sociedad Mercantil Estatal Televisión Española, S.A.
- Sociedad Mercantil Estatal Radio Nacional de España, S.A.
RTVE
- TVE
- RNE
1955 www.rtve.es
Sociedad Española de Radiodifusión Sociedad Española de Radiodifusión SER 1982 www.cadenaser.com
Radio Popular, S.A. Cadena de Ondas Populares de Españolas Radio Popular, S.A. Cadena de Ondas Populares de Españolas (COPE) COPE 1998 www.cope.es
Švajčiarsko Švajčiarsko SRG SSR SRG SSR SRG SSR 1950 www.srgssr.ch
Švédsko Švédsko Sveriges Television och Radio Grupp
- Sveriges Television
- Sveriges Radio
- Sveriges Utbildningsradio
Sveriges Television och Radio Grupp
- Sveriges Television Ab
- Sveriges Radio Ab
- Sveriges Utbildningsradio Ab

- SVT
- SR
- UR
1950
- www.svt.se
- www.sr.se
- www.ur.se
TV 4 AB TV4 AB TV4 2004 www.tv4.se
Taliansko Taliansko Radiotelevisione Italiana Radiotelevisione Italiana RAI 1950 www.rai.it
Tunisko Tunisko Radio Tunisienne et Télévision Tunisienne
- Télévision Tunisienne
- Radio Tunisienne
Radio Tunisienne et Télévision Tunisienne
- مؤسسة الإذاعة والتلفزة التونسية
- مؤسسة الإذاعة والتلفزة التونسية

- TT
- RT
1950
-
- www.radiotunisienne.tn
Turecko Turecko Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu TRT 1950 www.trt.net.tr
Ukrajina Ukrajina Natsionalna Radiokompanija Ukrainy and Natsionalna Telekompanija Ukrainy
- Natsionalna Radiokompanya Ukrainy
- Natsionalna Telekompanija Ukrainy

- Національна радіокомпанія України
- Національна телекомпанія України

- NRU
- NTU
1993
- www.nrcu.gov.ua
- www.1tv.com.ua Archivované 2020-03-02 na Wayback Machine
Vatikán Vatikán Radio Vaticana Radio Vaticana RV 1950 www.radiovaticana.va
www.vaticanradio.org
  • pozn.: Názvy členov, ktoré nie sú v latinke, sú uvedené v anglickom alebo francúzskom prepise tak, ako sú uvedené v oficiálnom zozname EBU[4].

Pridružení členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Ktorákoľvek organizácia, ktorá je členom Medzinárodnej telekomunikačnej únie (ITU), a ktorá prevádzkuje rozhlasové či televízne vysielanie mimo európskeho vysielacieho priestoru, môže požiadať o pridružené členstvo v Európskej vysielacej únii. EBU štatút pridruženého člena (angl. associate member) priznáva vysielateľom značného národného významu, ktorých členstvo môže byť prínosom aj pre Európsku vysielaciu úniu[3]. Pridružení členovia uhrádzajú každoročne členský poplatok. V prípade jeho neuhradenia ich pridružené členstvo zaniká.

Pridružené členstvo neumožňuje účasť na vlastných projektoch EBU, ako napríklad hudobná súťaž Eurovision Song Contest, detská hudobná súťaž Junior Eurovision Song Contest či tanečná súťaž Eurovision Dance Contest.

V nasledujúcej tabuľke sú uvedení pridružení členovia Európskej vysielacej únie k 11.12.2012 podľa oficiálnej stránky EBU[5].

Štát Vysielateľ* Názov v jazyku vysielateľa Skratka Oficiálna stránka
Austrália Austrália Australian Broadcasting Corporation Australian Broadcasting Corporation ABC www.abc.net.au
Special Broadcasting Service Corporation Special Broadcasting Service Corporation SBS www.sbs.com.au
Free TV Australia Ltd. Free TV Australia Ltd. FREE www.freetv.com.au
Bangladéš Bangladéš Bangladesh Television বাংলাদেশ টেলিভিশন NBAB
Brazília Brazília Radio Cultura Radio Cultura RC www.culturafm.cmais.com.br Archivované 2013-01-15 na Wayback Machine
Čile Čile Corporacion de TV de la Universidad Catolica de Chile Corporacion de TV de la Universidad Catolica de Chile (Canal 13) UCCTV www.canal13.cl Archivované 2010-03-17 na Wayback Machine
Čína Čína China Central Television 中國中央電視臺
(pchin-jin: zhōng guó zhōng yāng diàn shì tái)
CCTV www.cntv.cn
Gruzínsko Gruzínsko Rustavi 2 რუსთავი 2 RB www.rustavi2.com
Teleimedi იმედი TEME www.imedi.ge
Hongkong Hongkong Radio Television Hong Kong 香港電台 RTHK www.rthk.org.hk
Television Broadcasts Ltd 電視廣播 TVB www.tvb.com
India India All India Radio आकाशवाणी AIR www.allindiaradio.org Archivované 2005-07-07 na Wayback Machine
Irán Irán Islamic Republic of Iran Broadcasting صدا و سيمای جمهوری اسلامی ايران IRIB www.irib.ir
Japonsko Japonsko Fuji Television Network Inc. 株式会社フジ・メディア・ホールディングス FTN www.fujitv.co.jp
The Japan Commercial Broadcasters Association JBA www.j-ba.or.jp
Nippon Hoso Kyokai 日本放送協会 NHK www.nhk.or.jp
Tokyo Broadcasting System, Inc 株式会社東京放送ホールディングス TBS www.tbs.co.jp
Tokyo FM Broadcasting Co. Ltd 株式会社エフエム東京 TFM www.tfm.co.jp
Juhoafrická republika Juhoafrická republika South African Broadcasting Corporation South African Broadcasting Corporation Limited SABC www.sabc.co.za
Južná Kórea Južná Kórea Korean Broadcasting System 한국 방송 공사 KBS www.kbs.co.kr
Kanada Kanada Canadian Broadcasting Corporation
Société Radio-Canada
Canadian Broadcasting Corporation
Société Radio-Canada
CBC/SRC www.cbc.ca (angl.)
www.radio-canada.ca (fran.)
Katar Katar Al Jazeera Children's Channel الجزيرة للأطفال JCC www.jcctv.net Archivované 2011-05-10 na Wayback Machine
Kuba Kuba Instituto Cubano de Radio y Televisión Instituto Cubano de Radio y Televisión ICRT www.tvcubana.icrt.cu
Malajzia Malajzia Radio Television Malaysia Radio Televisyen Malaysia RTM www.rtm.gov.my
Mauritánia Mauritánia Télévision de Mauritanie Télévision de Mauritanie TVM www.tvm.mr
Maurícius Maurícius Mauritius Broadcasting Corporation Mauritius Broadcasting Corporation MBC www.mbcradio.tv
Nový Zéland Nový Zéland Radio New Zealand Radio New Zealand RNZ www.radionz.co.nz
Television New Zealand Television New Zealand Ltd TVNZ www.tvnz.co.nz
Omán Omán Oman Directorate General of Radio and Television ODGRT www.oman-tv.gov.om Archivované 2008-10-11 na Wayback Machine
Spojené štáty Spojené štáty American Public Media American Public Media APM www.americanpublicmedia.publicradio.org Archivované 2013-01-01 na Wayback Machine
ABC News Intercontinental ABC News Intercontinental Inc. ABC www.abc.go.com
CBS Corporation CBS Corporation CBS www.cbs.com
National Public Radio National Public Radio NPR www.npr.org
National Broadcasting Company National Broadcasting Company Inc NBC www.nbc.com
New York Public Radio New York Public Radio NYPR www.nypublicradio.org
WFMT Radio Network WFMT Radio Network WFMT www.wfmt.com
Sýria Sýria Organisme de la Radio-Télévision Arabe Syrienne ORTAS www.syriatel.com
  • pozn.: Názvy členov, ktoré nie sú v latinke, sú uvedené v anglickom alebo francúzskom prepise tak, ako sú uvedené v oficiálnom zozname EBU[5].


Schválení účastníci[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem riadneho členstva a pridruženého členstva rozlišuje Európska vysielacia únia aj tzv. „schváleného účastníka“ (angl. approved participant). Ide o organizáciu, ktorá je členom Medzinárodnej telekomunikačnej únie (ITU), a ktorá prevádzkuje rozhlasové či televízne vysielanie a z nejakého dôvodu nemôže byť riadnym ani pridruženým členom v Európskej vysielacej únii. Ak je však spolupráca s takýmito organizáciami v niektorých oblastiach pre EBU prínosná, môže im byť priznaný štatút schváleného účastníka. Štatút sa priznáva najviac na 5 rokov s možnosťou predĺženia. Schválení účastníci uhrádzajú každoročne členský poplatok[3].

V nasledujúcej tabuľke sú uvedení schválení účastníci Európskej vysielacej únie k 11.12.2012 podľa oficiálnej stránky EBU[4].

Štát Vysielateľ* Názov v jazyku vysielateľa Skratka Oficiálna stránka
Francúzsko Francúzsko Arte G.E.I.E. Arte G.E.I.E. ARTE www.arte.tv
Euronews Euronews EURONEWS www.euronews.net Archivované 2021-05-06 na Wayback Machine
TV5 Monde TV5 Monde TV5 www.tv5monde.com
Macedónsko Macedónsko JP MRD ЈП Македонска радиодифузија RC www.jpmrd.gov.mk
Maďarsko Maďarsko Duna TV Duna TV DTV www.dunatv.hu
Rusko Rusko Russian TV and Radio Broadcasting Network Российская телевизионная и радиовещательная сеть RTRN/РТРС www.rtrn.ru Archivované 2013-01-15 na Wayback Machine
Španielsko Španielsko Abertis Telecom S.A.U. Abertis Telecom S.A.U. ABERTIS www.abertistelecom.com Archivované 2019-06-23 na Wayback Machine
Catalunya Musica Catalunya Musica CAT www.catmusica.cat
  • pozn.: Názvy účastníkov, ktoré nie sú v latinke, sú uvedené v anglickom alebo francúzskom prepise tak, ako sú uvedené v oficiálnom zozname EBU[4].


Súťaže Európskej vysielacej únie[upraviť | upraviť zdroj]

Jednou z hlavných činností Európskej vysielacej únie je organizovanie prestížnych medzinárodných súťaží. Aj napriek tomu, že sa súťaží môžu aktívne zúčastniť iba aktívni členovia EBU, o vysielacie práva k týmto súťažiam je veľký záujem po celom svete.

Eurovision Song Contest[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Eurovision Song Contest

Eurovision Song Contest (franc. Concours Eurovision de la chanson) je každoročne organizovaná medzinárodná pesničková súťaž. Ide o najstaršie a najprestížnejšie podujatie organizované EBU. Prvý ročník súťaže sa konal 24. mája 1956 vo švajčiarskom meste Lugano. Vtedy sa súťaže zúčastnilo sedem krajín, každá s dvoma piesňami (jediný ročník, kde krajinu reprezentovala viac ako 1 súťažná pieseň). V súčasnosti je každoročne počet zúčastnených krajín niekoľkonásobne vyšší (v roku 2010 sa súťaže zúčastnilo 39 krajín, v rokoch 2009 a 2012 42, v roku 2011 dokonca 43 krajín). Eurovision Song Contest je najprestížnejšia súťaž EBU, každoročne ju sleduje 125 miliónov divákov[2][6]. Súťaže sa môžu zúčastniť iba reprezentanti z členských štátov Európskej vysielacej únie.

Junior Eurovision Song Contest[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Junior Eurovision Song Contest

Junior Eurovision Song Contest (franc. Concours Eurovision de la chanson junior) je každoročne organizovaná medzinárodná detská pesničková súťaž. Ide o obdobu súťaže Eurovision Song Contest a Európska vysielacia únia ju organizuje od roku 2003 (prvýkrát 15. novembra 2003 v dánskej Kodani). Súťaže sa môžu zúčastniť iba reprezentanti z členských štátov Európskej vysielacej únie.

Eurovision Young Musicians[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Eurovision Young Musicians

Eurovision Young Musicians (franc. Concours Eurovision des jeunes musiciens) je medzinárodná súťaž mladých hudobníkov do 18 rokov organizovaná každý druhý rok. Prvýkrát sa súťaž konala 11. mája 1982 v meste Manchester v Spojenom kráľovstve. V roku 2002 súťaž vyhral Slovák Dalibor Karvay, ktorý v súťaži reprezentoval Rakúsko, keďže Slovensko sa súťaže nezúčastnilo. Súťaže sa môžu zúčastniť iba reprezentanti z členských štátov Európskej vysielacej únie.

Eurovision Dance Contest[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Eurovision Dance Contest

Eurovision Dance Contest (franc. Concours Eurovision de la danse) je každoročne organizovaná medzinárodná tanečná súťaž. Prvýkrát sa súťaž konala 1. septembra 2007 v Londýne v Spojenom kráľovstve. Súťaže sa môžu zúčastniť iba reprezentanti z členských štátov Európskej vysielacej únie.

Eurovision Young Dancers[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Eurovision Young Dancers

Eurovision Young Dancers je medzinárodná tanečná súťaž mladých neprofesionálnych tanečníkov vo veku 15 až 21 rokov organizovaná každý druhý rok. Prvýkrát sa súťaž konala 16. júna 1985 v talianskom meste Reggio Emilia. V rokoch 2007 a 2009 sa súťaž nekonala. Súťaže sa môžu zúčastniť iba reprezentanti z členských štátov Európskej vysielacej únie.

Let the Peoples Sing[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Let the Peoples Sing

Let the Peoples Sing je medzinárodná rozhlasová súťaž mladých amatérskych speváckych zborov organizovaná každý druhý rok. Súťaže sa môžu zúčastniť zbory, ktorých členovia sú vo veku 15 až 19 rokov. Prvý ročník súťaže sa uskutočnil v roku 1966 v sídle rozhlasovej stanice BBC. Spočiatku sa súťaž konala každoročne, od roku 1989 došlo k celkovej zmene pravidiel a prešlo sa na dvojročný cyklus. Súťaže sa môžu zúčastniť iba reprezentanti z členských štátov Európskej vysielacej únie.


Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. European Broadcasting Union - Who are we? [online]. Ženeva: EBU, [cit. 2013-01-01]. Dostupné online. Archivované 2012-07-01 z originálu. (v angličtine)
  2. a b c d e f g h i EBU Annual Report 2011–12. Ženeva : EBU, 2011. Dostupné online. S. 8. (v angličtine)[nefunkčný odkaz] Výročná správa EBU 2011[nefunkčný odkaz]
  3. a b c EBU Admission [online]. Ženeva: EBU, [cit. 2013-01-01]. Dostupné online. (v angličtine)
  4. a b c d e EBU Active Members [online]. Ženeva: EBU, [cit. 2012-12-11]. Dostupné online. (v angličtine)
  5. a b EBU Associate Members [online]. Ženeva: EBU, [cit. 2012-12-11]. Dostupné online. (v angličtine)
  6. Eurovision Song Contest - Facts & Trivia [online]. Ženeva: eurovision.tv, [cit. 2013-01-01]. Dostupné online. (v angličtine)

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku European Broadcasting Union na anglickej Wikipédii.


Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]


Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]


Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]