Fašírka (televízna relácia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Fašírka bola televízna strihová relácia politickej satiry STV. Vysielala sa raz za dva týždne v roku 1998 pred voľbami, ktoré sa uskutočnili 25. a 26. septembra 1998.

Ústredný riaditeľom STV bol vtedy Igor Kubiš, ktorý umožnil úplnú závislosť STV od HZDS. Pred historickými voľbami mal už Vladimír Mečiar takmer absolútne voľný prístup do STV. Jeho pravidelná „diskusná“ relácia Ako ďalej, pán premiér? sa na obrazovkách objavovala pár mesiacov pred voľbami každý týždeň a časový limit prekračovali aj o pol hodiny. Spravodajstvo STV stratilo v tom čase posledné znaky objektivity a vyváženosti. Aktuálne správy sa v ňom prelínali s komentármi, ktoré útočili na politických protivníkov HZDS. Satirickými šľahmi ich okrem toho častovala pravidelná strihová relácia Fašírka.[1]

Na tvorbe relácie sa scenáristicky a produkčne podieľali:

  • spravodajca-komentátor STV Pavel Kapusta (potom v rokoch 2000 - 2014 šéfredaktor časopisu Extra plus),
  • Lenka Eremiášová (zástupkyňa šéfredaktora časopisu Extra plus),
  • Viera Urbanová, (V rokoch 1988 až 1991 pracovala v redakcii humoristicko-satirického týždenníka Roháč, potom v denníku Koridor, od roku 1993 až do roku 1996 v denníku REPUBLIKA a Slovenská REPUBLIKA. V rokoch 1997 a 1998 pôsobila ako poradkyňa vedúcej Úradu vlády SR a predsedu vlády SR.)
  • Jerguš Ferko,
  • Kalo Uhrík,
  • komentár čítala redaktorka a moderátorka STV Denisa Pogačová.

V danom období patrila Fašírka k nasledovanejším reláciám STV. Vo "Fašírke" je konkurenčná TV Markíza, ktorá mala už vtedy vyššiu sledovanosť ako STV, nazývaná Angelika.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. JANCURA, Vladimír. Mečiar si urobil z STV hlasnú trúbu HZDS [online]. Pravda.sk, 2010-02-16, [cit. 2019-11-06]. Dostupné online.