Fairview (Vancouver)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Poloha štvrte Fairview

Fairview je mestská časť v kanadskom meste Vancouver v Britskej Kolumbii. Je ohraničená 16 Avenue na juhu, ulicou Burrard Street na západe, ulicou Cambie Street na východe a zálivom False Creek na severe.

Central Broadway je dôležitým obchodným a zamestnaneckým centrom, sústredeným okolo nemocnice Vancouver General Hospital a iných zdravotníckych zariadení, vrátane BC Cancer Agency, BC Cancer Research Centre, BC Healthy Living Alliance a BC Centre for Disease Control. Ostatné obchodné plochy v okolí sú South Granville Rise, City Square Mall a Granville Island.

Niektoré mestské úrady sa nachádzajú na východnom okraji Fairview, od radnice Vancouver City Hall cez ulicu Cambie Street.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Pohľad na Vancouver z Fairview v roku 1904

Oblasť Fairview, rovnako ako skoro celé územie dnešného mesta Vancouver, bola dažďovým pralesom s veľkým množstvom voľne žijúcich živočíchov a gigantických stromov až do otvorenia píl Moodyville a Hastings Mill vo fjorde Burrard Inlet v roku 1860, čím sa stala jednou z prvých oblastí, v ktorých sa začalo s ťažbou dreva. Táto oblasť zostala väčšinou až do výstavby električkovej trate British Columbia Electric Railway v 90. rokoch 19. storočia a následnej expanzie mesta mimo polostrov Burrard nerozvinutá. S ľahkým prístupom do centra mesta sa Fairview rýchlo zaplnil obchodnou a rezidenčnou výstavbou, pričom územie na sever od ulice Broadway ponúkalo pekný výhľad (po angl. fine view - Fairview) na downtown a pohorie North Shore, z čoho vznikol názov tejto mestskej časti.

Demografia[upraviť | upraviť zdroj]

K roku 2006 mal Fairview 29 295 obyvateľov, čo predstavovalo 3,1% nárast oproti roku 2001. 9,3% obyvateľov malo menej ako 19 rokov, 42,7% malo medzi 20 až 39 rokmi, 34,6% medzi 40 až 64 rokmi a 13,4% bolo starších ako 65 rokov. 70,5% malo za svoj materinský jazyk angličtinu, 8,1% čínštinu. Stredný príjem domácností bol 52 458 dolárov, 19,2% obyvateľov žilo v nízkopríjmových domácnostiach. Nezamestnanosť bola na úrovni 4,4%.[1]

Školstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Jedna z budov patriacich univerzite Emily Carr University of Art and Design

Vo Fairview sa na polostrove Granville Island nachádza univerzita Emily Carr University of Art and Design.

Medzi stredné školy v tejto mestskej časti patria Kitsilano Secondary School a Eric Hamber Secondary School, medzi základné školy Emily Carr Elementary School, Edith Cavell Elementary School, False Creek Elementary School, Henry Hudson Elementary School, Shaughnessy Elementary School, Trafalgar Elementary School a bilingválna L'École Bilingue a medzi súkromné školy Madrona School a Blessed Sacrament School, no iba False Creek and L'École Bilingue sa fyzicky nachádzajú priamo vo Fairview.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. City of Vancouver community profiles [online]. City of Vancouver, [cit. 2010-10-16]. Dostupné online. (po anglicky)