Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Univerzita Mateja Bela
v Banskej Bystrici
Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov

Základné informácie
Anglický názovFaculty of Political Science and International Relations
PolohaBanská Bystrica, Slovensko
Typverejná škola
Rok založenia1995
Vedenie
Dekandoc. PhDr. Branislav Kováčik, PhD., MBA
Štatistické údaje
Počet študentov642
Kontaktné údaje
Súradnice48°43′58″S 19°08′42″V / 48,732667°S 19,145039°V / 48.732667; 19.145039Súradnice: 48°43′58″S 19°08′42″V / 48,732667°S 19,145039°V / 48.732667; 19.145039
AdresaKuzmányho 1, 974 01 Banská Bystrica
Webfpvmv.umb.sk
Budova fakulty od Štadlerovho nábrežia
Budova fakulty z Kuzmányho ulice

Fakulta politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici (skratka FPVMV UMB) je jedna zo šiestich fakúlt Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Fakulta bola založená v roku 1995, v súčasnosti poskytuje vysokoškolského vzdelávania v rámci akreditovaných študijných programov vo všetkých troch stupňoch štúdia.

FPVMV je všeobecne uznávaná ako jedno z popredných centier výučby a výskumu v oblasti medzinárodných vzťahov v strednej Európe. Od roku 2009 sídli na fakulte Národné centrum excelentnosti pre medzinárodné bezpečnostné štúdie financované z programu EÚ v oblasti rozvoja.

Študijné odbory[upraviť | upraviť zdroj]

Fakulta ponúka štúdium všetkých študijných programov aj v anglickom jazyku, zároveň realizuje spoločné študijné programy vo francúzskom jazyku s Univerzitou Versailles Saint-Quentin a s Univerzitou Champagne-Ardenne v Remeši. Absolventi získavajú francúzsky magisterský diplom.

História fakulty[upraviť | upraviť zdroj]

Rozhodnutím Akademického senátu Univerzity Mateja Bela, dňa 14. júla 1995 bola zriadená FPVaMV UMB, ako ďalšia z fakúlt, ktoré tvoria Univerzitu Mateja Bela. Základným dokumentom, ktorý bol podkladom pre realizáciu rozhodnutia o vzniku fakulty, vychádzajúci z programového vyhlásenia vlády bol Projekt FPVaMV UMB, ktorého obsahové zameranie bolo sústredené na pedagogickú činnosť fakulty, personálne vybavenie, priestorové umiestnenie a meteriálno-technické zabezpečenie v časovom horizonte 1995 – 2000.

Prijatím demokratického politického systému na Slovensku po roku 1989 a jeho vstupom na medzinárodnú scénu vznikla potreba založiť doteraz netradičné študijné odbory, ktoré by zabezpečili vysokoškolsky vzdelaných odborníkov pre prácu v orgánoch štátnej správy, verejnej správy a samosprávy, ako aj pre medzinárodnú spoluprácu a prácu v zahraničnej službe. Práve potreba vysokokvalifikovaných pracovníkov vo sfére medzinárodných vzťahov a diplomacie, v oblasti štátnej a verejnej správy, politického života a masmédií, naliehavosť potreby výchovy nových absolventov, ale aj vytvorenie podmienok pre získanie vyššej kvalifikácie aktuálnych  zamestnancov týchto inštitúcií, viedla k projektu vzniku novej fakulty.

Inovačná idea je vždy podmienkou úspešnosti uvedenia do života určitej novosti. Nebolo tomu inak ani pri založení samostatnej Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov UMB v Banskej Bystrici. Pod podmienkou, že vláda poskytne potrebné finančné prostriedky na rekonštrukciu a výstavbu budovy, sa mohla FPVaMV stať súčasťou Univerzity Mateja Bela. Dnes sa to už môže javiť ako realizácia „utópie“, ale v septembri 1995 nastúpili do prednáškových miestností noví učitelia, študenti a do provizórnych priestorov i noví administratívni zamestnanci.

V priebehu roka sa zrekonštruovala staršia budova, ktorá sa dnes pokladá z hľadiska vybavenosti za nadštandardnú nielen z hľadiska Slovenska, ale i z hľadiska strednej Európy. Ako sa to mohlo podariť? Bola to vízia, odvaha, systémový strategický prístup Slovenskej vlády, vysokoškolských učiteľov – zakladateľov, predstaviteľov univerzity, mesta a regiónu Banskej Bystrice, ktorí zabezpečovali prevádzku a perspektívu novej fakulty. Táto stratégia priniesla vysoký efekt v neuveriteľne krátkom čase. Bola to snaha o uplatnenie teórie vyrovnania skóre s krajinami, ktoré vytvárali takéto školy desiatky, možno i stovky rokov.

Fakulta patrí k dôležitý akademickým pracoviskám, ktoré pripravujú špecialistov v týchto oblastiach a po 23 ročnej existencii jej absolventi úspešne reprezentujú Slovenskú republiku nielen v inštitúciách Európskej únie, ale aj v oblasti medzinárodných vzťahov. Činnosť FPVaMV UMB smeruje k napĺňaniu úloh od zabezpečenia kvalitnej a celistvej vedeckovýskumnej základne, až po zabezpečenie najnovších smerov vo vzdelávaní. Na základe posledného procesu komplexnej akreditácie v roku 2014, FPVaMV UMB úspešne akreditovala všetky doterajšie študijné programy a akreditovala nový, jedinečný študijný program na Slovensku – Bezpečnostné štúdia v rámci odboru Medzinárodné vzťahy v druhom stupni štúdia.

Vedenie fakulty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Dekan: doc. PhDr. Branislav Kováčik, PhD., MBA
  • Prodekan pre vedu, výskum a rozvoj: Dr.h.c. prof. Ing. Pavel Nečas, PhD., MBA
  • Prodekanka pre štúdium: doc. PhDr. Lucia Rýsová, PhD.
  • Prodekan pre medzinárodné vzťahy a vzťahy s verejnosťou: doc. Mgr. Jaroslav Ušiak, PhD.
  • Tajomníčka: PhDr. Klaudia Franková[2]

Zoznam dekanov[upraviť | upraviť zdroj]

Dekani Fakulty politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici
Meno Začiatok funkčného obdobia Koniec funkčného obdobia
prof. PhDr. Peter Kulašík, CSc. 1995 2002
doc. PhDr. František Briška, CSc. 2002 2005
prof. PhDr. Peter Kulašík, CSc. 2005 2012
prof. PhDr. Ján Koper, PhD. 2012 2016
doc. PhDr. Branislav Kováčik, PhD., MBA 2016 súčasnosť

Katedry[upraviť | upraviť zdroj]

  • Katedra medzinárodných vzťahov a diplomacie
  • Katedra politológie
  • Katedra bezpečnostných štúdií[3]

Známi absolventi[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. FAKULTA POLITICKÝCH VIED A MEDZINÁRODNÝCH VZŤAHOV, Banská Bystrica. Študijné odbory. online. Dostupné online [cit. 2018-08-07].
  2. FAKULTA POLITICKÝCH VIED A MEDZINÁRODNÝCH VZŤAHOV, Banská Bystrica. Vedenie fakulty. online. Dostupné online [cit. 2018-08-07].
  3. FAKULTA POLITICKÝCH VIED A MEDZINÁRODNÝCH VZŤAHOV, Banská Bystrica. Katedry. online. Dostupné online [cit. 2018-08-07].

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]