Famke Janssenová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Famke Beumer Janssen)
Famke Janssenová
Celé menoFamke Beumer Janssenová
Narodenie 5. november 1964 (59 rokov)
Amstelveen, Holandsko
Povolanieherečka, scenáristka a režisérka
Roky pôsobenia1992 - súčasnosť
ManželKip Williams (1995 – r. 2000)

Famke Janssenová (hol. Famke Beumer Janssen; * 5. november 1964, Amstelveen, Holandsko) je holandská herečka, režisérka, scenáristka a bývalá módna modelka. Je známa aj vďaka svojej úlohe Jean Grey/Dark Phoenix vo sérií filmov X-Men.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Famke Beumer Janssenová sa narodila v roku 1964 v Amstelveene v Holandsku. Má dve sestry, režisérku Antoinette Beumerovú a herečku Marjolein Beumerovú. Po rozvode rodičov si sestry zmenili priezvisko na Beumer.

Okrem rodnej holandčiny hovorí Janssenová anglicky a francúzsky. Po maturite študovala na univerzite v Amsterdame rok ekonómiu a na začiatku 90. rokov sa študovala na Columbia University.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1995 sa Janssenová objavila v prvom filme o Jamesovi Bondovi, kde hrala po boku Pierceho Brosnana, GoldenEye. Janssenová sa predstavila ako zvodná femme fatale, Xenia Onatopp. Koncom 90. rokov hrala vo filmoch ako Faculty, Deep Rising a House na Haunted Hill.

V roku 2000 si zahrala superhrdinku Dr. Jean Gray vo filme od Marvel Studios, X-Men. Svoju rolu si zopakovala aj v druhej časti, v roku 2003. Za túto úlohu získala cenu Saturn Award za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe.

Tiež sa pripojila k hereckému obsadeniu televízneho seriálu Nip / Tuck ako Ava Moore.

V roku 2011 natočila Janssen drámu Bringing Up Bobby. Napísala aj scenár k filmu, v ktorom hrali Milla Jovovič, Bill Pullman a Marcia Cross. V roku 2013 hrala zápornú postavu Muriel v dobrodružnom filme Hansel & Gretel: Witch Hunters.

V roku 2019 pôsobila ako porotkyňa filmového festivalu Tribeca.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Janssenová bola vydatá v rokoch 19952000 za spisovateľa a režiséra Kipa Williamsona. 28. januára 2008 bola na protikorupčnej konferencii OSN v Nusa Dua na Bali vymenovaná za veľvyslankyňu pre integritu Úradu OSN pre drogy a kriminalitu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Famke Janssen na anglickej Wikipédii.