Ferdinand Frederick Henri Moissan

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Henri Moissan
francúzsky chemik
Ferdinand Frederick Henri Moissan
Narodenie28. september 1852
Paríž, Francúzsko
Úmrtie20. február 1907 (54 rokov)
Paríž, Francúzsko
PodpisFerdinand Frederick Henri Moissan, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Ferdinand Frederick Henri Moissan
Nositeľ Nobelovej ceny
Nositeľ Nobelovej ceny

Ferdinand Frederick Henri Moissan (* 28. september 1852 – † 20. február 1907) bol francúzsky chemik, ktorý v roku 1906 získal Nobelovu cenu za chémiu za izolovanie fluóru zo zlúčeniny. Bol jedným zo zakladajúcich členov Medzinárodneho výboru pre atómové hmotnosti (International Atomic Weights Committee).

Existencia fluóru bola známa už veľa rokov, ale všetky snahy o prípravu tohto prvku stroskotali a niektoré experimenty zanikli už v počiatkoch.

Keď dokázal oddeliť fluór od zlúčeniny, ten okamžite reagoval s prvkom v jeho blízkosti. Iba zlato neprepúšťalo atómy fluóru. Moissanovi sa to podarilo elektrolýzou roztoku hydrogéndifluoridu draselného (KHF2) a kyseliny fluorovodíkovej (HF). Táto zmes bola potrebná, pretože HF je nevodič. Prístroj na elektrolýzu bol vybavený platinovo-irídiovými elektródami, platinu schladil a udržal teplotu prístroja na -50 °C. Výsledok bol ten, že kompletne izoloval vodík, tvorený na záporných elektródach od fluóru, ktorý sa tvoril pri kladných elektródach. Tento proces sa stále využíva na produkciu fluóru. Moissan študoval správanie sa fluóru do veľkej hĺbky. V roku 1893 začal študovať úlomky kráteru Barringer blízko Diablovho kaňonu v Arizone, kde objavil nový veľmi jagavý minerál SiC (má väčší lesk ako diamant, ale v súčasnosti je známejší vo forme brúsiva karborundum). Tento minerál bol v roku 1905 po ňom pomenovaný (moissanit). V súčasnosti sa vyrába umelo aj vo forme drahokamov (guľôčka o priemere 6 – 7 mm stojí cca. 1 000 USD).

Moissan náhle zomrel v Paríži 27. februára. Krátko po jeho návrate zo Štokholmu, kde mu udelili Nobelovu cenu. Nie je isté, či jeho experimenty nespôsobili jeho náhlu smrť.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]