Fest Anča

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Fest Anča je medzinárodný festival animácie, jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film predovšetkým pre dospelého diváka.

Cieľom Fest Anče je zvyšovať povedomie o animovanom filme ako o plnohodnotnej umeleckej forme a vzdelávať o rôznych podobách animácie. Hlavný program festivalu zahŕňa výber tých najdôležitejších animovaných filmov za posledné dva roky a predstavuje umelecky, produkčne, či historicky významné diela súčasnosti a histórie animovaného filmu. Okrem medzinárodnej súťaže, tematických a špeciálnych fokusov ponúka prednášky, výstavy, workshopy, koncerty, premietania pre deti a ďalšie sprievodné akcie.

Fest Anča sa každoročne koná v Žiline, v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie, v Novej Synagóge a ďalších kultúrnych priestoroch mesta. Využíva ich unikátne, neformálne prostredie, čím presahuje zaužívaný koncept filmového festivalu a zároveň búra pomyselné bariéry medzi divákom, organizátormi a festivalovými hosťami.

Aktuálnou (údaj z roku 2016) riaditeľkou festivalu je Žofia Bosáková, programovým riaditeľom Maroš Brojo. V priebehu roka sa organizujú projekcie filmov a besedy s tvorcami pod názvom Kino Fest Anča a distribuujú víťazné filmy Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča pod názvom Best of Fest Anča.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Fest Anča 2008[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý ročník festivalu sa uskutočnil v žilinskom kultúrnom centre Stanica v dňoch 1. - 3. augusta 2008. Jeho cieľom bolo presvedčiť návštevníkom o mylnom presvedčení, že animované filmy sú určené iba pre detské publikum či infantilných jedincov. Na prvom ročníku bola širokej verejnosti predstavená svetová animácia, klasická i súčasná. Špeciálnymi hosťami festivalu boli švédsky tvorca komiksov Max Andersson a slovenský spisovateľ, scenárista a výtvarník Albert Marenčin. Súčasťou festivalu boli aj večerné open-air projekcie, živá hudba, performance, párty a worshopy animácie. Posledný deň festivalu bolo na radnici v Žiline udelených 5 ocenení:

  • Anča Award - Ivana Šebestová za film Štyri (Slovensko), Blu za film Muto (Taliansko), Tomer Eshed za film Naša nádherná príroda (Nemecko)
  • Cena internetového diváka portálu Huste.TV - film Super Grupper Jonathan Gruppera, Andrey Smirnowa (Izrael)
  • MAya Award - film Život muchy Barbory Berezňákovej (Slovensko)

Fest Anča 2009[upraviť | upraviť zdroj]

Druhý ročník festivalu sa uskutočnil v žilinskom kultúrnom centre Stanica v dňoch 31. júla - 2. augusta 2009. Novinkou bola sekcia súčasného slovenského animovaného filmu a rozšírenie festivalu o premietaciu sálu S2. Premiéru mala sprievodná akcia Animation Karaoke Battle. Na festivale sa tiež uskutočnila výstava francúzskeho nízkonákladového vydavateľstva komiksov a sieťotlačí Le Dernier Cri! Špeciálnymi hosťami boli britský výtvarník Phil Mulloy a francúzsky výtvarník Pakito Bolino. V medzinárodnej súťaži animovaných filmov kratších ako 30 minút rozhodovala porota v zložení Ivana Zajacová (SK), Wiola Sowa (PL), Phil Mulloy (GB), Mihai Mitrica (RO) a Pakito Bolino (FR) o udelení troch cien a o udelení zvláštneho uznania.

  • Anča Award - Marc Héricher za film Ollo (Francúzsko) za výnimočnú a emocionálne nabitú obraznosť a zmysel pre záhadu, Mirai Mizue za film Jam (Japonsko) za jednoduchosť a silu výtvarného spracovania, Jeremy Clapin za film Skhizein (Francúzsko) za úprimné vyrozprávanie príbehu
  • Zvláštne uznanie poroty - Thorsten Fleisch za film Energia! (Nemecko) za intenzívny efekt prírodnej sily, dosiahnutý prostriedkami nenaratívnej animácie
  • MAya Award - Peter Harakaly za film Mrkva (Slovensko)
  • Cenu internetového diváka portálu Huste.TV - Lukáš Sigmund za film Mafia II. (Slovensko)

Fest Anča 2010[upraviť | upraviť zdroj]

Tretí ročník festivalu bol zameraný na nezávislých režisérov USA. Uskutočnil sa opäť v žilinskom kultúrnom centre Stanica 30. júla - 1. augusta 2010. Novinkou bol festivalový videodenník s názvom Festivalové sekundy. Krstilo sa DVD Animation is not mŕtva - kompilácia 14 slovenských animovaných filmov mladej generácie súčasných režisérov. Špeciálnym hosťom bola izraelská ilustrátorka Rutu Modan, ktorá bola spolu s Michalom Strussom a Igorom Prasselom členkou poroty rozhodujúcej o víťazoch Anča Award a udelení zvláštneho uznania.

  • Anča Award - film Old Fangs (r. Adrien Merigeau, Írsko), druhé miesto slovenský film Viliam Veroniky Obertovej, tretie miesto film Hand Soap (r. Kei Oyama, Japonsko)
  • Zvláštne uznanie poroty - film Sam's Hot Dogs (r. David Lopez Retamero, Veľká Británia) a film Nespavanje ne ubija (Marko Meštrovic, Chorvátsko)
  • Internetová súťaž TAKMER, umožňovala divákom vybrať z desiatich filmov, ktoré sa nedostali do medzinárodnej súťaže Fest Anče, svojho favorita - uspel film HAT (r. Michael Fragstein, Nemecko)

Fest Anča 2011[upraviť | upraviť zdroj]

Štvrtý ročník festivalu zameraný na retrospektívu legendy slovenskej animovanej tvroby Viktora Kubala, sa uskutočnil v žilinskom kultúrnom centre Stanica 1. - 3. júla 2011. Okrem Stanice festival prebiehal v centre mesta Žilina a premietalo sa aj v nákupnom centre Mirage. Uskutočnila sa svetová premiéra experimentálneho filmu Konzerva Rudolfa Urca, pribudlo nové ocenenie Anča Music Video Award. Špeciálnymi hosťami festivalu boli ruský výtvarník Ivan Maximov a Američan Pip Chodorov zameraný na experimentálny film. Členovia poroty boli Ivan Maximov (Rusko), Eva Michalková (Slovensko) a Veljko Popović (Chorvátsko).

  • Anča Award - film Krokodíl (r. Kaspar Jancis, Estónsko), Rozhnevaný muž (r. Anita Killi, Nórsko) a Stanley Pickle (r. Victoria Mather, Veľká Británia)
  • Anča Music Video Award - filmy Lose This Child (r. Yuval a Merav Nathan, Izrael), Kofeín (r. Patricii Luna, Rusko a Danae Diaz, Španielsko) a Baby I‘m yours (r. Irina Dakeva, Francúzsko); videoklipy hodnotili porotcovia Pip Chodorov (USA) a Tamás Liszka (Maďarsko)

Fest Anča 2012[upraviť | upraviť zdroj]

Piaty ročník festivalu sa uskutočnil okrem žilinského kultúrneho centra Stanica aj v Novej Synagóge 28. júna - 1. júla 2012. Súčasťou festivalu bola výstava Frejm Baj Frejm, ktorá predstavila médium animácie v tvorbe súčasných výtvarných umelcov. Špeciálnymi hosťami boli estónsky výtvarník Matti Kütt, slovenská scenáristka a dramaturgička Zuzana Gindl-Tatárová, švajčiarsky programový riaditeľ nezávislých umeleckých kín Riffraff Frank Braun a Španielka Anna Solanas venujúca sa bábkovej animácii. Hlavnú cenu Anča Award udeľovali porotcovia Frank Braun, Zuzana Gindl-Tatárová a Anna Solanas.

  • Anča Award - poľský animovaný film Marty Pajek Snová šnúra
  • čestné uznania - krátky animovaný film Ach, Willy v réžii Emmy De Swaef a Marca Jamesa Roelsa z Belgicka a film Veľký dom režiséra Kristjana Holma z Estónska
  • cena pre študentský animovaný film - O rôznych druhoch papiera režisérskeho tímu Samy Barras, Romain Blondelle, Hélène Marchal a Céline Seillé z Francúzska
  • Čestné uznanie - študentský film BAKA!! Immanuela Wagnera zo Švajčiarska
  • Anča Music Video Award - animovaný videoklip Kôpka režisérky Allison Schulnik z USA (porotcovia Noro Držiak (SK), Alexandr Jančík (CZ) a Johnny Kelly (IR))

Fest Anča 2013[upraviť | upraviť zdroj]

Šiesty ročník festivalu s retrospektívnou prehliadkou História slovenského animovaného videoklipu, sa uskutočnil v Stanici Žilina-Záriečie v dňoch 27. - 30. júna 2013. Novinkami boli vznik oficiálnej kategórie Anča Student Award - cena za najlepší študentský animovaný film, výber najbizarnejších filmov prihlásených do súťaže Anča in Wonderland, vznik fóra We Need to Talk About Animation! v spolupráci s Asociáciou producentov animovaného filmu (APAF), zameraného na diskusiu a výmenu skúseností z oblasti výučby animovanej tvorby. Prvýkrát sa tiež uskutočnil tzv. Detský deň, venovaný programu pre deti. Špeciálnymi hosťami festivalu boli nemecký umelecký riaditeľ rôznych nemeckých festivalov experimentálneho a animovaného filmu Mike Reiss, česká režisérka animovaných a hraných filmov Michaela Pavlátová a Belgičanka Emma de Swaef, ktorá vyrába a animuje bábky do reklamných spotov, filmov a dokumentov.

  • Anča Award - film Matúša Vizára Pandy (Slovensko)
  • Špeciálne uznanie - porotcovia udeľovali samostatne: Emma de Swaef za film Nenápadná slza (r. Carlo Vogele, Francúzsko), Ulrich Wegenast za film Zajacovo (r. Ana Nedeljković, Nikola Majdak jr., Srbsko) a Michaela Pavlátová za film Double Fikret (r. Haiyang Wang, Čína)
  • Anča Student Award - film Zapoj a hraj (r. Michael Frei, Švajčiarsko)
  • Anča Music Video Award - Zbohom Macadam (r. Dimitri Stankowicz, Francúzsko), Turniket (r. Jordan Bruner, USA) a Daj mi šancu v réžii Gina Thorstensen (NO) a Nacho Rodríguez (ESP)
  • Cena detského diváka - film Dokelu (r. Richard Phelan, Veľká Británia)

Fest Anča 2014[upraviť | upraviť zdroj]

Siedmy ročník festivalu zameraný na nemecky hovoriace krajiny sa uskutočnil 18. - 22. júna 2014 v Žiline. Súčasťou festivalu bola slovenská premiéra Raná animácia v sovietskej Ukrajine a retrospektívna prehliadka Československé večerníčky 60. a 70. rokov. Pribudli tri nové ocenenia: Anča Slovak Award (udelenie ceny za najlepší slovenský animovaný film, ktorý vznikol za posledné dva roky), Di Award (ocenený film sa dostane priamo do slovenských kín ako predfilm jedného z distribučných titulov spoločnosti Film Europe) a Anča Kids Award (cena za najlepší animovaný film pre deti). Novinkou boli tiež Fest Anča Game Days (oboznámenie širokej verejnosti so slovenskou a českou videohernou tvorbou a spájanie slovenských a českých vývojárov formou prednášok a neformálneho stretnutia), Industry program Fest Anča Nové talenty a sekcia Webseriály. Špeciálnymi hosťami festivalu boli švajčiarsky tvorca animovaných filmov Georges Schwizgebel a nemecký tvorca filmov, videí a inštalácií Max Hattler.

  • Anča Award - Záver (r. Alan Holly, Írsko)
  • Max Hattler Personal Special Mention - K Tvojmu srdcu (r. Ewa Borysewicz, Poľsko)
  • Peter Badač Personal Special Mention - Zbor na turné (r. Edmunds Jansons, Lotyšsko)
  • Michael Frei Personal Special Mention - Mama (r. Ugo Bienvenu, Kevin Manach, Francúzsko)
  • Anča Student Award - Niekde tam (r. Nicolas Ménard, Veľká Británia)
  • Anča Student Special Mention - Neuveriteľne tvárny muž (r. Karolina Specht, Poľsko)
  • Anča Music Video Award - Mañana Forever (r. Benjael Halfmaderholz, Nemecko)
  • Anča Music Video Award Special Mention - Best Friend (r. Kijek/Adamski, Poľsko)
  • Anča Music Video Award Special Mention - We’ve Been Lovin (r. Gavin C Robinson, Veľká Británia)
  • Anča Kids Award - My (r. Ulrich Totier, Francúzsko)
  • Anča Slovak Award - Fongopolis (r. Joanna Kożuch, Slovensko)
  • Anča Slovak Award Special Mention - V rade (r. Kamila Kučíková, Slovensko)
  • Di Award - Ako vzniká tornádo (r. Veronika Kocourková, Slovensko)

Fest Anča 2015[upraviť | upraviť zdroj]

Ôsmy ročník festivalu zameraný na estónsky animovaný film sa uskutočnil 24. - 28. júna 2015 v Žiline. Novinkou bol Alternatívny Kontajner stage s experimentálnou hudbou. Po uliciach mesta jazdili na trojkolkách dvaja brazílski umelci VJ Suave a svojimi projekciami oživovali náhodne vybrané budovy alebo priestory. Špeciálnymi hosťami festivalu bolo svetoznáme estónske animátorské duo Priit & Olga Pärn a írsky režisér a dvojnásobný držiteľ nominácie na Oscara za najlepší celovečerný animovaný film Tomm Moore.

  • Anča Award - Nemôžeme žiť bez kozmu (RU, r. Konstantin Bronzit)
  • Tomm Moore Special Mention - Námesačný (CA, r. Theodore Ushev)
  • Tunde Volenbroek Special Mention - Svet zajtrajška (USA, r. Don Hertzfeldt)
  • Alexandra Hetmerová Special Mention - Ostrov tuleňov (LV, r. Edmunds Jansons)
  • Anča Student Award - S odstupom (GB, r. Daisy Jacobs)
  • Anča Music Video Award - Hey Now (GB, r. Chris Ullns)
  • Anča Music Video Special Mention 1 - New Topia (USA, r. Adam Fuchs - aka “lilfuchs”)
  • Anča Music Video Special Mention 2 - The Trip (BR, r. Antonio Vicentini)
  • Anča Slovak Award - Half Bábka (SK, BE, r. Jasmine Elsen)
  • Anča Slovak Special Mention - Nina (SK, r. Ové Pictures - Veronika Obertová, Michaela Čopíková)
  • Anča Kids Award - Zebra (DE, r. Julia Ocker)
  • Anča Kids Special Mention - Medvedí príbeh (CL, r. Gabriel Osorio)
  • Fest Anča New Talents - Koniec (SK, r. Dávid Štumpf, Michaela Mihályiová)
  • Anča Di Award - Kovbojsko (SK, r. Dávid Štumpf)
  • Anča Di Award - Aion (SK, r. Petra Heleninová)

Sprievodné podujatia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Pecha Kucha Ancha
  • Animation Karaoke Battle - súťaž, ktorej podstatou je akýmkoľvek tvorivým spôsobom sprevádzať náhodne vybraný animovaný film
  • Game Days - oboznámenie širokej verejnosti so slovenskou a českou videohernou tvorbou a spájanie slovenských a českých vývojárov formou prednášok a neformálneho stretnutia
  • Nové talenty - fórum, ktoré je určené filmovým profesionálom a zaoberá sa vývojom a prezentáciou animovaných projektov

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

  • Anča Award - medzinárodná súťaž animovaných filmov do 30 minút, ktoré vznikli za posledné dva roky
  • Anča Student Award - cena za najlepší študentský film za posledné dva roky
  • Anča Music Video Award - medzinárodná súťaž animovaných videoklipov, ktoré vznikli za posledné dva roky
  • Anča Kids' Award - cena za najlepší animovaný film pre deti
  • Anča Slovak Award - cena za najlepší slovenský animovaný film, ktorý vznikol za posledné dva roky
  • Anča Di Award - špeciálna distribučná cena udelená dvom slovenským krátkym animovaným filmom, ocenené filmy sa dostanú priamo do slovenských kín alebo DVD distribúcie ako predfilmy distribučných titulov spoločnosti Film Europe

Anča Award (2008 - 2015)[upraviť | upraviť zdroj]

  • 2008: Štyri (r. Ivana Šebestová, 2007, Slovensko)
  • 2009: Ollo (r. Marc Héricher, 2008, Francúzsko)
  • 2010: Old Fangs (r. Adrien Merigeau, 2009, Írsko)
  • 2011: Krokodíl / Crocodile (r. Kaspar Jancis, 2009, Estónsko)
  • 2012: Snová šnúra / Snępowina (r. Marta Pajek, 2011, Poľsko)
  • 2013: Pandy (Matúš Vizár, 2013, Slovensko)
  • 2014: Záver / Coda (r. Alan Holly, 2013, Írsko)
  • 2015: Nemôžeme žiť bez kozmu / Mi ne mozhem zhit bez kosmosa (r. Konstantin Bronzit, 2014, Rusko)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • http://festanca.sk
  • KREKOVIČ, Miloš: Simpsonovcov píšeme bez cenzúry. In TV Oko, č. 29. 2013, s. 4-7.
  • KRIŠKOVÁ, Lea: V súčasnosti nás obmedzuje len nedostatok fantázie, času či peňazí. In Kinečko, roč. 6, č. 26. 2015, s. 8.
  • KOVALČÍK, Juraj: Fest Anča 2010. In Homo Felix, roč. 1, č. 2. 2010, s. 26-29.
  • ŠOŠKOVÁ, Eva: Áno slovenským animovaným filmom na Fest Anči. In Kinečko, roč. 5, č. 21. 2014, s. 11.
  • NÉMETHOVÁ, Jana: Svetové filmy a hviezdy idú do Žiliny. In SME, roč. 22, č. 139 (18.6. 2014), s. 16.
  • KREKOVIČ, Miloš: Kto zvládne stovku animácií denne? In SME, roč. 22, č. 144 (24.6. 2014), s. 14.
  • HEJTMÁNKOVÁ, Mária: Fest Anča. In Kinečko, roč. 5, č. 21. 2014, s. 11
  • SOTÁKOVÁ, Zuzana: Musíme si pohovoriť o animácii. In Film.sk, roč. 15, č. 6. 2014, s. 9.
  • KREKOVIČ, Miloš: Robí to inak ako Disney a Pixar. In Denník N, roč. 1, č. 100 (24.6. 2015), s. 13.

Súradnice: 49°13′06″S 18°43′52″V / 49,218427°S 18,730992°V / 49.218427; 18.730992