Filozofická fakulta Katolíckej univerzity v Ružomberku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Filozofická fakulta Katolíckej univerzity v Ružomberku

Filozofická fakulta Katolíckej univerzity v Ružomberku (FF KU) je jedna zo štyroch fakúlt Katolíckej univerzity v Ružomberku. FF KU je súčasťou univerzity od jej založenia v roku 2000. Ponúka štúdium programov v oblasti humanitných, historických a spoločensko-behaviorálnych vied.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Katolícka univerzita v Ružomberku je verejnou vysokou školou s konfesijným charakterom, ktorá bola v roku 2000 založená Konferenciou biskupov Slovenska a Národnou radou SR. Zákon NR SR 167/2000 zo dňa 10. mája 2000 o zriadení Katolíckej univerzity v Ružomberku (KU) určil vznik KU k 1. júlu 2000 s dvoma fakultami: Pedagogickou fakultou KU a Filozofickou fakultou KU. Teologická fakulta KU so sídlom v Košiciach bola zriadená 1. júla 2003, štvrtá fakulta KU – Fakulta zdravotníctva KU začala svoju činnosť 1. júla 2005. Zákon 167/2000 síce zriadil KU ako neštátnu vysokú školu, ale Zákonom NR SR 131/2002 o vysokých školách sa KU stala verejnou vysokou školou s konfesijným charakterom od 1. apríla 2002.[1]

O fakulte[upraviť | upraviť zdroj]

Filozofická fakulta KU sa usiluje o kvalitné vzdelávanie a výskum, ktoré sú zamerané na integrálny rozvoj človeka a dobro celej spoločnosti. Ponúka štúdium bakalárskych, magisterských a doktorandských programov v oblasti humanitných, historických a spoločensko-behaviorálnych vied, akými sú napríklad anglistika a amerikanistika, filozofia, história, psychológia, slovenský jazyk a literatúra, žurnalistika či učiteľstvá anglického jazyka a literatúry, filozofie, histórie, nemeckého jazyka a literatúry a slovenského jazyka a literatúry.[2] FF KU umožňuje i rôzne študijné kombinácie v rámci svojej ponuky alebo ponuky z Pedagogickej fakulty KU.

Rozširujúce štúdium sa ako kvalifikačné vzdelávanie na Filozofickej fakulte KU v Ružomberku uskutočňuje v zmysle § 45 ods. 1 a § 46 ods. 1 až 5 zákona č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Rozširujúce štúdium je určené pedagogickým a odborným zamestnancom, ktorí ním získajú kvalifikačný predpoklad na výkon pracovnej činnosti vyučovaním ďalšieho aprobačného predmetu.[3]

Absolventi študijných programov, ktorí získali titul „magister" alebo obdobných študijných programov v zahraničí, môžu vykonať rigoróznu skúšku, ktorej súčasťou je aj obhajoba rigoróznej práce v študijnom odbore, v ktorom získali vysokoškolské vzdelanie, alebo v príbuznom študijnom odbore.[4]

Fakulta sa neustále usiluje o zvyšovanie kvality vzdelávania a výskumu. Podľa posledného zverejneného hodnotenia fakúlt vysokých škôl nezávislou Akademickou rankingovou a ratingovou agentúrou (ARRA) bola FF KU druhou najlepšou fakultou v oblasti humanitného vzdelávania a filozofických vied na Slovensku. ARRA dňa 25. novembra 2015 predložila v poradí jedenáste hodnotenie fakúlt slovenských vysokých škôl, ktoré sa opieralo o verejne dostupné a overiteľné údaje o vzdelávaní a výskume jednotlivých fakúlt vysokých škôl na Slovensku.

Ministerstvo školstva zverejnilo na konci roka 2022 výsledky Periodického hodnotenia výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti slovenských vysokých škôl a Slovenskej akadémie vied. Filozofická fakulta Katolíckej univerzity naplnila hodnotiace kritériá až v šiestich oblastiach.[5]

Pracoviská[6][upraviť | upraviť zdroj]

Osobnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Dekani

Od založenia fakulty v roku 2000:

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. O fakulte [online]. [Cit. 2019-03-24]. Dostupné online. Archivované 2019-03-24 z originálu.
  2. Prijímacie konanie na FF KU 2019/2020 [online]. [Cit. 2019-03-24]. Dostupné online. Archivované 2019-03-24 z originálu.
  3. Rozširujúce štúdium | Celoživotné vzdelávanie (Rozširujúce štúdium a iné) | Filozofická fakulta Katolíckej univerzity v Ružomberku [online]. www.ku.sk, [cit. 2023-12-06]. Dostupné online.
  4. Rigorózne konanie (PaedDr., PhDr.) | Štúdium | Filozofická fakulta Katolíckej univerzity v Ružomberku [online]. www.ku.sk, [cit. 2023-12-06]. Dostupné online.
  5. Hodnotenia fakulty | Veda a výskum | Filozofická fakulta Katolíckej univerzity v Ružomberku [online]. www.ku.sk, [cit. 2023-12-06]. Dostupné online.
  6. Organizačný poriadok FF KU [online]. [Cit. 2019-03-24]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]