Fineus (syn Béla)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Perseus v bitke vytiahol na Finea hlavu Medúzy, autor: Luca Giordano (1632 – 1705)

Fineus alebo Fíneus (starogr. Фινεύς – Fineus) bol v gréckej mytológii syn egyptského kráľa Béla a jeho manželky Anchinoy.

Fineus bol brat etiópskeho kráľa Kéfea, bol snúbencom jeho dcéry Andromedy. Jej matka, kráľovná Kassiopeia, priviedla svoju pýchou na kráľovstvo trest boha morí Poseidóna. Ten zoslal na kráľovstvo potopu a navyše morskú obludu, ktorej musela byť pre záchranu kráľovstva obetovaná krásna Andromeda. V celej zemi sa nenašiel nikto, kto by ju pred obludou zachránil a neusiloval sa jej pomôcť ani snúbenec Fineus.

Andromedu ale nakoniec zachránil hrdina Perseus, ktorý niesol smrtiacu hlavu Gorgony Medúzy kráľovi Polydektovi na ostrov Serifos. Počas dlhej a strastiplnej cesty sa pri návrate dostal aj do ďalekej Etiópie, kde uvidel na morskom pobreží krásnu Andromedu prikovanú ku skale, so svojimi čarovnými lietajúcimi črievicami pristál pri nej a od ukrytých kráľovských rodičov sa dozvedel celú históriu. Sľúbil, že ich dcéru zachráni, ak mu ju dajú za ženu. Rodičia súhlasili a tiež aj Andromeda, ktorej sa Perseus zapáčil. Perseus potom po ťažkom boji obludu premohol.

V krátkom čase usporiadali kráľovskú svadbu. Svadobnú hostinu však prerušil Fineus, ktorý so svojim vojskom, vtrhol do svadobnej siene, aby Andromedu získal silou. Perseus sa statočne vrhol do boja, ale presila bola veľká, takže neváhal a vytiahol z kapsy na nepriateľov hlavu Medúzy. Fineus a jeho vojaci sa potom v okamihu premenili na kameň.

Mladomanželia odišli na Serifos a neskôr sa Perseus vrátil so svojou manželkou do rodného Argu, kde dlho a spravodlivo vládol.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]