Finikodasos tu Vai

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Finikodasos tu Vai
gr. Φοινικόδασος του Βάι
pláž
Panoráma pláže
Štát Grécko Grécko
Región Kréta
Okres Lasithi
Súradnice 35°15′16″S 26°15′53″V / 35,25444°S 26,26472°V / 35.25444; 26.26472
Časové pásmo VEČ (UTC+2)
 - letný čas VELČ (UTC+3)
Poloha miesta v rámci Grécka
Poloha miesta v rámci Grécka
Wikimedia Commons: Vai Beach
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Finikodasos tu Vai (gr. Φοινικόδασος του Βάι – doslova „Palmový les (dedinky) Vai“) je pláž s palmovým hájom na severovýchodnom pobreží strova Kréta pri dedinke Vai (iný názov: Metochi Vai). Je tu najväčší prírodný palmový háj v Európe. Rastie tu konkrétne datľovník s vedeckým menom Phoenix theophrasti. Pláž aj dedinka Vai patri Kláštoru Toplu (Moni Toplu).

Palmový háj

Vai pre turizmus objavil začiatkom sedemdesiatich rokov 20. storočia Richard White s priateľmi. Na konci tejto dekády bola popularizovaná členmi hipies, ktorí prišli z Mataly a Preveli. Začiatkom osemdesiatich rokov bolo Vai preplnené turistami z celého sveta, čo viedlo k chaotickému kempovaniu a znečisteniu odpadkami. Oblasť bola potom uzavretá a vyhlásená za chránenú. Jedinečný palmový háj sa potom obnovil a aj pláž zostáva čistá.

V súčasnosti je to veľká turistická atrakcia východnej Kréty, a dakedy je problém nájsť voľné miesto na pláži alebo v parku. Za parkovanie sa platí, a tak mnohí nechávajú autá na prístupovej ceste a preto býva obtiažny prístup k pláži. Toalety sú taktiež spoplatnené.

V blízkosti je dedinka Palekastro s antickým prístavom Itanos, jeden zo štyroch minojských palácov Kato Zakros, súostrovie Dionysades a mesto Sitia.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Vai (Crete) na anglickej Wikipédii.