Fisher-Price

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Fisher-Price, Inc.
Fisher-Price
Právna formaverejná obchodná spoločnosť
Odvetviehračky
Založená1930
SídloEast Aurora, Spojené štáty
Obrat 2,02 miliárd USD (2005)
VlastníkMattel Inc.
Slogan spoločnostiHraj sa. Smej sa. Objavuj.
Webwww.fisher-price.com

Fisher-Price je spoločnosť vyrábajúca hračky pre malé deti od novorodeniat po deti predškolského veku. Od roku 1993 patrí k filiálkam spoločnosti Mattel.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Firmu v roku 1930 založili Herman Fisher, Irving Price s manželkou Margaret Evans Priceovou, ilustrátorkou a výtvarníčkou, a Helen Schelleová. Fisher predtým predával hry a vymýšľal reklamy pre spoločnosť z Churchville. Price opustil obchodný reťazec a Helen Schelleová pôvodne viedla hračkárstvo Penny Walker v Binghamtone. Spoločnost Fisher-Price sa pri výrobe hračiek sústredila predovšetkým na pevnú konštrukciu z kvalitných materiálov. Prvé hračky sa vyrábali z ťažkých kovových súčiastok a dreva borovice ťažkej, ktoré bolo veľmi odolné a netrieštilo sa. Farebné detaily a ozdoby sa dorábali litograficky. Prvú sériu hračiek navrhla pani Priceová na základe postavičiek zo svojich kníh pre deti.

V roku 1931 trojica zakladateľov priviezla šestnásť drevených výrobkov na Americký medzinárodný veľtrh hračiek v New Yorku, kde sa stretli s úspechom. Prvá predaná hračka Fisher-Price v roku 1931 sa volala „Dr. Doodle“. V päťdesiatych rokoch začala firma vo výrobe používať plast ako trvanlivejší materiál s jasnejšími farbami. Prvý výrobok z plastu bola včielka „Buzzy Bee“. Na konci päťdesiatych rokov vyrábali vo Fisher-Price tridsať deväť plastových hračiek.

V roku 1969 odišiel Herman Fisher vo veku 71 rokov do dôchodku a firmu Fisher-Price kúpila spoločnosť Quaker Oats Company. V roku 1991 sa Fisher-Price osamostatnila a o dva roky neskôr, v novembri 1993, sa stala pobočkou v plnom vlastníctve materského podniku Mattel. Výroba sa nanovo zamerala na hračky pre deti do predškolského veku a spoločnosť začala expandovať na medzinárodný trh. V roku 1997 sa už všetky výrobky firmy Mattel pre predškolské deti predávali pod značkou Fisher-Price.

Výrobky[upraviť | upraviť zdroj]

Od začiatku 30. rokov vyrobila Fisher-Price viac ako 5 000 rôznych hračiek. Okrem toho navrhuje a predáva produkty zamerané na starostlivosť o deti (monitory dychu, autosedačky, hojdačky, skákadlá, ...) a vyvíja elektronické hračky pre predškolákov. V roku 2009 kúpila všetky práva k postavičkám zo seriálu Lokomotíva Tomáš. Medzi ďalšie licencované výrobky patria napríklad hračky z Disneyho série Medvedík Pú alebo Sezamová ulica.

V súčasnosti vyrába Fisher-Price tiež niekoľko produktových rad, napr.:

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Fisher-Price na českej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]