Fort Ross (Kalifornia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Fort Ross, Kalifornia, USA
Settlement
Oficiálny názov: Fort Ross
Štát USA
Fed. štát Kalifornia
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Fort Ross (rusky: Форт-Росс), pôvodne pevnosť Ross (predreformná ruština: Крѣпость Россъ, tr. Kreposť Ross), je bývalá ruská pevnosť na západnom pobreží Severnej Ameriky v dnešnom v Kalifornii, USA. Bola založená 2. februára 1812[1] a v rokoch 1812 až 1841 bolo centrom najjužnejšieho ruského osídlenia v Severnej Amerike.

Je pozoruhodné, že to bola prvá multietnická komunita v severnej Kalifornii, v ktorej žili pôvodní Kalifornčania, pôvodní Aljašania a Rusi. Bola predmetom archeologického výskumu a je kalifornskou historickou pamiatkou, národnou historickou pamiatkou a je v národnom registri historických miest USA. Je súčasťou kalifornského Štátneho historického parku Fort Ross.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Ako rastúca ríša s dlhým tichomorským pobrežím malo Rusko v mnohých ohľadoch dobrú pozíciu na to, aby zohralo vedúcu úlohu pri osídľovaní a rozvoji amerického Západu. Rusi začali svoju expanziu na severoamerický kontinent v roku 1741 rozsiahlou vedeckou expedíciou na Aljašku. Po návrate so správami o hojnom výskyte morských vyder inšpirovali ruských objaviteľov k investíciám do obchodu s kožušinami na Aljaške a k trvalému osídleniu. Začiatkom 19. storočia polovládna Rusko-americká spoločnosť aktívne konkurovala britským a americkým záujmom o obchod s kožušinami až po pobrežie Španielmi kontrolovanej Kalifornie.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. HISTORY.com | Russians establish Fort Ross in California [online]. The HISTORY Channel, 2023-01-11, [cit. 2023-02-02]. Dostupné online. (po anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Fort Ross, California na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).