Francis Meli (biskup)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Francis Meli
biskup vanimský
Erb Francis Meli
JUSTITIA ET VERITAS
Spravodlivosť a pravda
Štát pôsobeniaPapua-Nová Guinea Papua-Nová Guinea
Funkcie a tituly
Súdny vikár, Diecézny cirkevný súd Rabaulskej metropolitnej arcidiecézy
do 5. februára 2018
diecézny biskup Vanimskej diecézy
menovaný 5. februára 2018
Predchodca Cesare Bonivento, P.I.M.E.
Biografické údaje
Narodenie21. júl 1962 (61 rokov)
Ostrov Poi, Provincia Západná Nová Británia, Papua-Nová Guina
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Kňaz
Kňazská vysviacka24. november 1991 (29 rokov)
Biskup
Menovanie
František
Odkazy
Francis Meli na catholic-hierarchy.org angl.
Spolupracuj na Commons Francis Meli

Mons. ICLic. Francis Meli sa narodil 21. júla 1962 na Ostrove Poi, v Provincii Západná Nová Británia na Papue Novej Guinei rodičom Anthonovi Wale a Anne Aisiga.[1] V rokoch 1985 až 1990 navštevoval Seminár Ducha Svätého v Bomane (ang. Holy Spirit Seminary at Bomana).[1] Študoval tiež na kanadskej katolíckej Univerzite svätého Pavla (fran. Université Saint-Paul), pápežskej univerzite pridruženej k Ottawskej univerzite. Za kňaza bol vysvätený 24. novembra 1991 a 5. februára 2018 bol pápežom Františkom,[2] po rezignácii biskupa Cesare Boniventa, P.I.M.E. (lat. Pontificium Institutum pro Missionibus Exteris) z dôvodu dosiahnutia vekovej hranice, menovaný za biskupa Vanimskej diecézy (lat. Dioecesis Uanimitana).[3]

Erb[upraviť | upraviť zdroj]

Mons. Francisovi Melimu, ako diecéznemu biskupovi prináleží štvrtený štít, kde v prvom a štvrtom poli je umiestnený erb diecézy, druhé a tretie pole obsahuje jeho osobný erb. V druhom poli sú na zelenom pozadí nad dvomi zlatými obrúčkami snúbencov (ktoré suplujú tiež symbol tradičných domorodých mušľových peňazí – tzv. „shell money“) umiestnené strieborné váhy, symbol spravodlivosti a doterajšej profesie a pozície nového biskupa. V treťom, zelenom poli, je na striebornej zlatolistej palme položený otvorený strieborný Evanjeliár so zlatou oriezkou a s červenými gréckymi majuskulnými písmenami alfa a omega. Biskupské heslo JUSTITIA ET VERITAS (Spravodlivosť a pravda) vyjadruje túžbu biskupa vykonávať pastoráciu v spravodlivosti a pravde. Latinský procesiový kríž a zelený biskupský klobúk so šiestimi zelenými strapcami na každej strane, prislúcha podľa pravidiel cirkevnej heraldiky biskupovi. Autorom biskupského erbu je slovenský heraldik, žilinčan Marek Sobola.[4]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Father Francis Meli appointed Bishop of Vanimo - Post Courier [online]. postcourier.com.pg, [cit. 2018-02-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Rinunce e nomine (continuazione) [online]. press.vatican.va, [cit. 2018-02-11]. Dostupné online.
  3. CHENEY, David M.. Father Francis Meli [Catholic-Hierarchy] [online]. www.catholic-hierarchy.org, [cit. 2018-02-11]. Dostupné online.
  4. SOBOLA, Marek. Nové erby v cirkevnej provincii Papua Nová Guinea [online]. sobola.sk, [cit. 2018-02-11]. Dostupné online. Archivované 2018-02-12 z originálu.