František Mrázik

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
František Mrázik
horský vodca, záchranár, náčelník Horskej služby, znalec Vysokých Tatier
František Mrázik
Narodenie12. apríl 1914
Žilina, Rakúsko-Uhorsko
Úmrtie22. september 2001 (87 rokov)
Poprad, Slovensko
BydliskoDolný Smokovec
Národnosťslovenská
Profesiahorský vodca, náčelník Horskej služby

František Mrázik (* 12. apríl 1914, Žilina, Rakúsko-Uhorsko – † 22. september 2001, Poprad, Slovensko) bol slovenský horolezec, horský vodca, funkcionár horskej služby, znalec Vysokých Tatier.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Vyrástol v rodine železničiara so šiestimi súrodencami. Vyštudoval obchodnú akadémiu. Zamestnal sa v Sporiteľni a neskôr v podniku Slovena v Žiline. Tú sa spoznal s jedným zo zakladateľov horolezeckého spolku JAMES Mikulášom Mlynarčíkom. Pravdepodobne práve on ho ovplyvnil a priviedol do hôr. V roku 1951 sa zamestnal v podniku Tatranské chaty v Tatranskej Lomnici. Mal dostatok príležitostí, aby sa začal venovať horolezectvu a lyžovanie. Nové skúsenosti mu pomohli začleniť sa medzi dobrovoľných členov Tatranskej horskej služby. V roku 1952 ho prijali za profesionálneho záchrancu a od roku 1954 bol náčelníkom Tatranskej horskej služby. V rokoch 1956 – 1976 bol náčelníkom Horskej služby Československého zväzu telesnej výchovy na Slovensku. Od roku 1968 predsedal Rade celoštátnej horskej služby bývalej Československej socialistickej republiky, od roku 1978 bol jej čestným predsedom.

Zaslúžil sa o vznik Strediska lavínovej prevencie v Jasnej a bol pri začlenení Horskej služby na Slovensku v roku 1968 do medzinárodnej organizácie horských služieb IKAR. Poľskí dobrovoľní horskí záchranári (GOPR) ho poctili čestným členstvom v ich organizácii. Na Slovensku ho ocenili mnohými vyznamenaniami Horskej služby a zlatým odznakom JAMES. V roku 1997 mu poľský prezident Aleksander Kwaśniewski udelil vyznamenanie Oficiersky kríž za rozvoj poľsko-slovenskej spolupráce.

Horolezecké aktivity[upraviť | upraviť zdroj]

Bol horským vodcom I. triedy. Na Gerlachovskom štíte bol s klientmi viac ako stokrát. Bol členom horolezeckých expedícií na Pirin, v Alpách, na Kaukaze a v roku 1969 himalájskej expedície na Nanga Parbat.

Publikačná činnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Bol autorom stoviek článkov v slovenských i českých masmédiách. Vydal knižku Priekopníci horskej služby na Slovensku (1993), bol autorom knižky Strechy nad oblakmi (o histórii horských chát vo Vysokých Tatrách), ktorá vyšla v roku (1998). V roku 1998 mu redakcia Tatranského dvojtýženníka, na základe ankety čitateľov, pri príležitosti jeho 85 narodenín, udelila titul „Človek Tatier 1998“. František Mrázik je pochovaný na cintoríne v Novom Smokovci.[1][2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Tatranský dvojtýždenník, In. Bohuš, Ivan ml.: Hore zdar! K stému výročiu narodenia Ferka Mrázika
  2. Časopis Vysoké Tatry, In. Bohuš, Ivan: Obdivovali, skúmali a chránili, roč. XLIV, čísl. 1/2005, s.24