František Pospíšil (výsadkár)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
František Pospíšil
česko-slovenský vojak a veliteľ výsadku Bivouac
František Pospíšil
Narodenie23. november 1919
Rešice, Česko
Úmrtie28. október 1944 (24 rokov)
Terezín, Česko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons František Pospíšil

František Pospíšil (* 23. november 1919, Rešice – † 28. október 1944, Terezín) bol česko-slovenský vojak a veliteľ výsadku Bivouac.

Mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa 23. novembra 1919 v Rešiciach ako nemanželský syn Márie Pospíšilovej. Tá sa neskôr presťahovala do obce Miroslav pri Znojme a vydala sa za príslušníka finančnej stráže. František v Rešiciach a neskôr v Miroslave navštevoval obecnú a meštiansku školu. V Zlíne v Baťových závodoch absolvoval odbornú gumársku školu. Krátko pracoval v odbore, ale zo zdravotných dôvodov neskôr odišiel pracovať do poľnohospodárstva.

Vojenská služba[upraviť | upraviť zdroj]

1. októbra 1937 nastúpil na základnú vojenskú službu k pešiemu pluku v Znojme. Po absolvovaní poddôstojníckej školy bol 1. apríla 1938 povýšený na slobodníka a 16. novembra 1938 na desiatnika. 1. apríla 1939, po obsadení Čiech a Moravy nacistickým Nemeckom bol prepustený mimo službu.

Zahraničný odboj[upraviť | upraviť zdroj]

26. júna 1939 spoločne so svojím bratrancom Adolfom Opálkom prešiel do Poľska, kde sa dostal do tábora v Malých Bronoviciach. Odtiaľ sa po mori preplavil do Francúzska. Tam podpísal záväzok vstupu do francúzskej cudzineckej légie. V jej radoch slúžil v Sidi Bel Abbés. Po vypuknutí druhej svetovej vojny vstúpil 7. októbra 1939 do česko-slovenskej brannej moci a v radoch 1. pešieho pluku sa zúčastnil obrany Francúzska. 1. januára 1940 bol povýšený na čatára. Po páde Francúzska bol evakuovaný do Anglicka.

V Anglicku bol zaradený k 1. pešiemu práporu a 28. októbra 1940 bol povýšený na rotného. V roku 1941 sa prihlásil do programu výcviku na plnenie osobitných úloh. Od 15. augusta do 7. novembra 1941 absolvoval sabotážny výcvik, výcvik výsadkový a kurz priemyselnej sabotáže. Po ďalšom doškoľovacom kurze bol vymenovaný za veliteľa výsadku Bivouac.

Nasadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Operácia Bivouac

S rotným Jindřichom Čoupkom a des. Zapletalom boli 28. apríla 1942 vysadený v blízkosti obce Požáry pri Křivokláte. Presunuli sa do Brna, kde sa ukrývali u Čoupkových príbuzných. Potom, čo bol Pospíšil 2. mája postrelený políciou pri prenasledovaní, sa ukrýval na Táborsku. Odtiaľ sa pokúsil o ilegálny prechod do Švajčiarska. Po neúspechu sa v decembri 1942 vrátil do Brna a ukrýval sa u svojich príbuzných. 10. februára 1943 sa tu stretol s konfidentmi gestapa Karlom Čurdom a Nachtmanomm, ktorými bol vylákaný do Prahy a 12. februára zatknutý. Vo väzbe odmietol ponuku na spoluprácu a preto ho previezli najprv do pankráckej väznice a potom koncom roka 1943 do Terezína. Pod menom Petr Švec tu bol držaný až do 28. októbra 1944, kedy bol bez súdu zastrelený.

Po vojne[upraviť | upraviť zdroj]

Dňa 1. decembra 1945 bol vymenovaný za podporučíka pechoty in memoriam a zároveň povýšený na poručíka pechoty. 17. júla 1947 bol in memoriam povýšený na nadporučíka pechoty.

Vyznamenania[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]