František Xaver Škarnicel

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
František Xaver Škarnicel
slovenský kníhtlačiar a vydavateľ
Narodenie24. november 1769
Skalica, Slovensko
Úmrtie22. január 1841 (71 rokov)
Skalica, Slovensko

František Xaver Škarnicel (Skarniczl, Skarnitzl, Sskarnycl, Szkarnitzl, Škarnycl; * 24. november 1769, Skalica – † 22. január 1841, Skalica) bol slovenský kníhtlačiar a vydavateľ, ktorý pôsobil v 18. a 19. storočí v Skalici.

Rodinné väzby[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho otec Josef Antonín Škarnicel bol kníhtlačiarom v Skalici. František X. Škarnicel mal 3 dcéry, 4 synov, z nich dvaja - Jozef a František Xaver - sa venovali kníhtlačiarstu.

Kariéra kníhtlačiara[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 1780 – 1798 pracoval v otcovej kníhtlačiarni v Skalici. V r. 1798 ju prevzal a viedol do smrti do roku 1841. Od r. 1828 ju viedol spoločne so synmi. Tlačiareň testamentárne rozdelil medzi synov a manželku.

Podnik zveľadil a priviedol k rozkvetu, keď v ňom sústredil produkciu z celého západného Slovenska i časti Moravy. Z typografického hľadiska sa u neho držali švabachové typy, tlačil v bibličtine, menej v latinčine, maďarčine a nemčine. Produkciu podniku podriadil slovenským národným záujmom, okrem náboženských tlačil aj svetské, zábavné i náučné spisy. Vyprodukoval spolu asi 185 kníh. Od začiatku 18. storočia vydával najmä literatúru pre najširšie vrstvy. V r. 1800 založil v rámci svojho podniku obecnú knižnicu a bol iniciátorom na podporu chudobných slovenských študentov.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]