Frasquita

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Frasquita je opereta, ktorú skomponoval Franz Lehár. Premiéra sa konala 5. decembra 1922 v Theater an der Wien. Libreto napísali Alfred Maria Willner a Heinz Reichert.

Frasquita sa stala prvou operetou vysielanou z rádia, konkrétne z Berlína. Preslávila sa najmä áriou "Schatz ich bit' dich, komm heut' Nacht ...".

Hlavné postavy[upraviť | upraviť zdroj]

postava Hlasový rozsah
Aristid Girot - riaditeľ závodu barytón
Dolly - riaditeľova dcéra soprán
Armand tenor
Hippolyte tenor
Inés soprán


Obsah[upraviť | upraviť zdroj]

Frasquita je krásna cigánka, ktorá dlhodobo odoláva všetkým nápadníkom. Zaujme ju však elegantný parížan Armand Mirabeau, ktorý sa vylodí v španielskom prístave aj so svojím priateľom Hypolitom. Armandovi ukradnú zlaté puzdro na cigarety a ten neprávom obviní Frasquitu. Tá do krvi urazená sa ho pokúsi pichnúť nožom ukrývaným v pančuške, ale nepodarí sa jej to. Vymyslí teda iný plán pomsty. Zamestná sa ako star v lokále Alhambra a začne Armanda zvádzať, aby ho potom v prípade že prebudí jeho city pyšne odmietla. To sa jej aj podarí. Na Armandove prosby ani vyhrážky reaguje povýšenecky, až sa Armando neovládne a začne ju dokonca škrtiť. Na to pobúrená Frasquita aby Armanda ešte viac ponížila, vymámi bozk od svojho kolegu. Armando urazený odchádza.

Opereta sa predsa len končí šťastne. V 3. dejstve Frasquita prichádza na to, že Armanda vlastne napriek všetkému miluje a udobria sa.