Frederick Hamilton Hauck

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Frederick Hamilton Hauck
Astronaut NASA
Frederick Hamilton Hauck
Št. príslušnosťUSA
Narodenie11. apríl 1941 (82 rokov)
Long Beach, Kalifornia, USA
Predchádzajúce zamestnanietestovací pilot
Hodnosťkapitán US Navy
Čas vo vesmíre18 dní 3 hodiny 7 minút
Kozmonaut od1978 NASA
MisieSTS-7, STS-51-A, STS-26
Znaky misií
Kozmonaut doapríla 1989

Frederick Hamilton Hauck (* 11. apríl 1941, Long Beach, Kalifornia, USA) je bývalý americký astronaut z letov s raketoplánmi (Space Transportation Systém - STS).

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

Po základnej a strednej škole absolvoval vysokú školu Tufts University a v roku 1962 získal titul inžiniera fyziky. Na technologickom inštitúte v Massachusetts získal titul majstra v odbore jadrovej fyziky. Potom bol letcom vojenského námorníctva, výkonným dôstojníkom v stíhacej eskadre One Four Five vo Whidhey Islande v Oak Harbur vo Washingtnone. Do tímu kozmonautov bol zapísaný v roku 1978. Používa prezývku Rick.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Svoj prvý let absolvoval na raketopláne Challenger v júni 1983, veliteľom mu bol Robert Crippen, ďalšími kolegami v posádke boli Norman Thagard a Sally Kristen Ridová. Počas šesťdenného letu vypustili dve družice a jednu zas neskôr niekoľkokrát cvične zachytili a nakoniec sa s ňou vrátili na Zem.

O rok neskôr, v roku 1984 letel na raketopláne Discovery. Bol jeho veliteľom a miesto v pilotnom kresle zaujal nováčik David Walker. Ako letoví špecialisti figurovali Joseph Allen a Dale Gardner. Ovladanie „kanadskej ruky“ mala na starosti Anna Fisherová. Hneď potom, čo sa dostali na obežnú dráhu, vypustili kanadskú družicu Anik D2 a na druhý deň vojenskú družicu Leasat 1. Potom sa im podarilo odchytiť z obežných dráh družice Westar 6 a Palapa B2 a vrátiť sa s nimi po 7 letových dňoch na Zem, na Kennedyho vesmírne stredisko. Vďaka splneným úlohám bola misia pre NASA zárobkovým podnikom.

Tretí let o štyri roky neskôr, opäť raketoplán Discovery. Posádka: Frederick Hauck, pilot plk. USAF Richard Covey a traja letoví špecialisti: pplk. David Hilmers, John Lounge a George Nelson. Počas štvordenného letu STS-26 vypustili družicu typu TDRS.

Počas svojich troch letov strávil vo vesmíre 18 dní. Je zapísaný ako 119 kozmonaut Zeme.

Po letoch[upraviť | upraviť zdroj]

V apríli 1989 z NASA odišiel a krátko potom sa stal riaditeľom U.S. Navy Space Systems Div., vo Washingtone, v roku 1993 bol prezidentom spoločnosti Interantional Technology Underwriters, Bethesda, MD

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]