Fregata bieloboká

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Fregata bieloboká
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Fregata ariel
Gray, 1845
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku
Vajce

Fregata bieloboká (lat. Fregata ariel) je vták z čeľade fregatovité.

Najbežnejším teritóriom výskytu sú austrálske moria, v posledných rokoch odchováva na odľahlých ostrovoch v tropických moriach, vrátane Vianočného ostrova v Indickom oceáne. Na pevnine je ho možné zazrieť pred nástupom tropických cyklónov, a mizne s ich ústupom.

Je najmenší z druhu fregát, na dĺžku dorastá len asi 75 cm. Má typický dlhý a hákovito zakončený čierny až modročierny zobák a dlhý vidlicovitý chvost. Ich kostra je extrémne ľahká. Samce majú šarlátovo sfarbený nafukovací hrdlový vak, ktorým na seba upozorňujú v období toku. Rituál dvorenia zahŕňa aj celý rad pohybových vyzývavých kreácií, drnčanie a rozťahovanie krídel. Samec je väčšinou celý čierny s výnimkou bielych miest na boku, ktoré siahajú pod krídla ako vlečka a svetlejším pásom na hornom krídle. Samice majú čiernu hlavu a krk s bielym golierom a hruďou, rovnako sa rozširujúci až pod krídla. Majú tiež úzky červený kruh okolo očí. Rozlíšiť pohlavie u mláďat a nedospelých jedincov je ťažšie.

Fregaty sú znamenití letci, ale zlí plavci a nechodia. Dokážu sa však vyšplhať na stromy a kríky, kde hniezdia. Ich pomenovanie pravdepodobne pochádza zo skutočnosti, že niekedy obratne napádajú iné vtáky a kradnú im korisť, aj preto sa označujú za kleptoparazitické vtáky. Robia to za letu, dlhým zobákom zväčša chytia obeť za krk, kým nepustí chytenú rybu. Fregata okamžite vtáka pustí a padajúcu rybu chytí za letu skôr, než dopadne do vody. Takto získavajú potravu najmä samice, ale zdá sa, že tvorí len malú časť celkovej potravy. Tá sa skladá hlavne z kalmárov a rýb, ktoré sa odvážia až k hladine alebo z nej vystrkujú hlavu.

Odchov mláďat prebieha v období od mája do decembra v oblasti austrálskych morí. Hniezdi v korunách stromov (napr. na Vianočnom ostrove), a oba vtáky stavajú nielen hniezdo, ale sa aj striedajú pri inkubácii a kŕmenia mláďat. Väčšinou kladú jedno vajce s inkubačnou dobou 6 – 7 týždňov. Mláďatá strážia a minimálne počas prvých siedmych týždňov nenechávajú osamote zo strachu, že môže byť napadnuté iným vtákom, vrátane fregaty. Mláďatá zostávajú v hniezde po dobu asi 6 mesiacov až kým nie sú plne vyvinuté, ale rodičia sa o nich starajú a kŕmia ešte pomerne dlhú dobu aj potom.

Súhrnné informácie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Dĺžka: 70 – 80 cm
  • Hmotnosť: do 1 kg
  • Operenie: Pohlavia sa líšia
  • Výskyt: Austrálske moria, Indický oceán
  • Status: Bežný
  • Biotopy výskytu: Pobrežia, otvorené more a oceán

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]