Fridrich Zavarský

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Fridrich Zavarský
slovenský matematik, fyzik a pedagóg
Narodenie17. júl 1912
Šúrovce, Rakúsko-Uhorsko
Úmrtie24. december 1976 (64 rokov)
Lenzing, Rakúsko

Fridrich Zavarský (* 17. júl 1912, Šúrovce – † 24. december 1976, Lenzing, Rakúsko) bol slovenský matematik, fyzik a pedagóg.

Narodil sa v Šúrovciach v okrese Trnava.

V rokoch 19321937 študoval na UK v Prahe. Získal aprobáciu pre vyučovanie matematiky a fyziky. V septembri 1938 nastúpil na Rímskokatolícky mužský učiteľský ústav v Bánovciach nad Bebravou. Vyučoval matematiku, fyziku a chémiu. Prispieval do odborných matematických časopisov, poučno-vedecké články uverejňoval v časopise Plameň a v iných periodikách, bol pravidelným recenzentom časopisu Filozofický zborník. So študentmi naštudoval operetu Novoveskí študenti a Amor šarapatí i viaceré príležitostné scénky. Profesor Zavarský bol telom i dušou matematikom, hlboko pohrúženým do svojho odboru. Mnohokrát pri výklade matematických poučiek ani nevnímal okolie. Tak sa stávalo, že časť študentov nestačila vnímať jeho postupy a upadala do letargie. Tým sa utvárala jednak skupina matematikov a na druhej strane skupina tých, čo viac alebo menej „tápali“. Profesor Zavarský bol viac teoretikom ako praktikom, predurčený prednášať matematiku na vyššej úrovni, ako boli učiteľské ústavy.

V Bánovciach pôsobil do roku 1945, kedy sa s rodinou odsťahoval do Rakúska. V Rakúsku pracoval ako hlavný matematik a fyzik závodu Zellwole v Lenzingu. Niekoľko rokov prednášal aj v Národnej univerzite v Lenzingu. Pre každý kurz matematiky, fyziky alebo štatistiky pripravoval skriptá v rozsahu 50 strán.

Zomrel 24. decembra 1976 v Lenzingu.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Matematický ústav SAV – zdroj, z ktorého pôvodne čerpal tento článok. Vzhľadom na to, že tento zdroj ešte nemá vyriešené autorské práva podľa licencie CC-BY-SA 3.0, nie je zatiaľ vhodné preberať články označené touto šablónou.