Friedrich Reinitzer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Friedrich Reinitzer
česko-rakúsky botanik a chemik
Friedrich Reinitzer
Narodenie25. február 1857
Praha, Rakúske cisárstvo
Úmrtie16. február 1927 (69 rokov)
Graz, Rakúsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Friedrich Reinitzer

Friedrich Richard Reinitzer (* 25. február 1857, Praha – † 16. február 1927, Graz) bol česko-rakúsky botanik a chemik. Objavil kvapalné kryštály. Objav dlho nevyvolával záujem, ale v roku 1965 bol na báze kvapalných kryštálov vyrobený prvý displej a pozabudnutý Reinitzer došiel uznanie.

Vyštudoval chémiu na nemeckej časti pražskej techniky. V roku 1883 habilitoval. Potom na škole učil, v pozícii tzv. súkromného docenta. V rokoch 1888 – 1901 bol profesorom na Karlovej univerzite. Potom odišiel do Grazu, kde na tunajšej univerzite dokonca v rokoch 1909 – 1910 zastával post rektora.

Tekuté kryštály objavil ešte v Prahe, krátko po prestupe na Karlovu univerzitu. Na počiatku objavu bol výskum cholesterolu. Nielenže pri ňom určil správny sumárny vzorec cholesterolu (C27H46O), ale aby objasnil chemickú podstatu látok cholesterolového typu, pozoroval mezomorfné fázy cholesterolacetátu a cholesterobenzoátu pod mikroskopom. Kryštalické zmeny, ktoré objavil, ho prekvapili. Nebol si istý, ako objav interpretovať a požiadal o pomoc profesora fyziky na univerzite v Aachene Otta Lehmanna. Ten navrhol pojem kvapalné (alebo tekuté) kryštály.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Dodatek ke kapitole XIII. Historie krystalografie a strukturní analýzy [online]. xray.cz, [cit. 2017-03-03]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Friedrich Reinitzer na českej Wikipédii.