Front národného oslobodenia Farabunda Martího

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Vlajka hnutia FMLN

Front národného oslobodenia Farabunda Martího (španielsky Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional, skr. FMLN) je ľavicová politická strana v Salvádore. Počas Salvádorskej občianskej vojny bola silným povstaleckým hnutím, ktoré viedlo partizánsku vojnu proti miestnej vojenskej diktatúre. Po skončení vojny sa stala jednou z najsilnejších politických strán v krajine a jej kandidát Carlos Mauricio Funes bol v roku 2009 zvolený za salvádorského prezidenta.

Strana je pomenovaná podľa Farabunda Martího, ktorý bol lídrom neúspešnej roľníckej vzbury proti diktátorovi Maximilianovi Hernández Martínezovi. Ten dal Martího a viac ako 10 000 ďalších vzbúrencov po potlačení povstania v roku 1932 povraždiť.

FMLN vznikla po začiatku občianskej vojny, keď sa 10. októbra 1980 spojilo najsilnejšie povstalecké hnutie známe ako Ľudové oslobodzovacie sily Farabunda Martího (FPL) s Komunistickou stranou Salvádoru (PCS) a troma ďalšími opozičnými hnutiami; Revolučnou armádou ľudu (ERP), Národným odporom (NR) a Revolučnou stranou stredoamerických pracujúcich (PRTC). Hlavnými lídrami novovzniknutej FMLN boli Cayetano Carpio († 1983), Salvador Sánchez Cerén, Mélida Anaya Montesová († 1983) či Schafik Handal.

Hoci počas občianskej vojny pravicová armádna junta voči FMLN a jej priaznivcom postupovala veľmi tvrdo, FMLN si dokázala udržať pomerne silnú vojenskú pozíciu a napriek snahám oveľa početnejšej a lepšie vyzbrojenej armády dlhodobo kontrolovala veľkú časť vidieckych oblastí hlavne na severe krajiny. To bolo možné jednak vďaka pomerne veľkej podpore zo strany obyvateľstva a jednak aj vďaka podpore zo strany Kuby, ktorá FMLN dodávala zbrane, hoci len v obmedzenej miere.

Po skončení vojny v roku 1992 sa FMLN demilitarizovalo a zaradilo do politického života, pričom sa už po prvých demokratických voľbách v roku 1994 zaradilo medzi najsilnejšie strany v krajine. Väčšinu kresiel v salvádorskom parlamente získala FMLN po voľbách v rokoch 2000, 2003 a 2009, mimo toho vždy skončila maximálne na druhom mieste za konzervatívnou stranou ARENA. V prezidentských voľbách prvýkrát uspela až v roku 2009, keď sa jej kandidát Carlos Mauricio Funes stal prvým ľavicovo orientovaným prezidentom Salvádora. V nasledujúcich prezidentských voľbách v roku 2014 uspel aj ďalší kandidát hnutia, bývalý povstalecký veliteľ Salvador Sánchez Cerén.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]