Furlanské víno

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Furlansko-Júlske Benátky

Furlanské víno (tal. Vino del Friuli, furl. Vin dal Friûl) je víno z talianskeho kraja Furlansko (Friuli). Špecifickú chuť miestneho vína vytvára miestna klíma a poloha kraja, ktorý leží pod Alpami a z juhu je omývaný morom. Víno sa tu pestuje približne 2500 rokov a mnohé odrody viniča pochádzajú z tejto doby.

Dejiny miestneho vína[upraviť | upraviť zdroj]

Žena s hroznami, rímska mozaika v Aquilei, 4 stor.

Pred príchodom Rimanov žili v kraji Venéti, Ilýri a Kelti, ktorí pravdepodobne tiež pestovali hrozno, čo prevzali od Rimanov a Etruskov. Vinič však v tejto dobe bol skôr zriedkavosťou kraja Friuli a víno patrilo iba najvyšším keltským a iným miestnym náčelníkom.

V 3. storočí pred Kr. Friuli ovládli Rimania a do kraja vyslali množstvo rímskych kolonistov, ktorí tu založili rôzne mestá, medzi najznámejšie patrí Aquileia. Príchod rímskych kolonistov viedol k rýchlemu zániku keltskej kultúry a keltského jazyka na území kraja. Rimania vo Furlansku vysadili mnoho viníc a víno sa stalo typickým produktom kraja. Grécky spisovateľ Herodianos v 3. storočí spomína Furlansko ako kraj plný viníc a skladov kvalitného vína. Víno sa vyvážalo do všetkých končín Rímskeho impéria. Najslávnejšie starorímske víno z Friuli bolo Pucinum; bolo veľmi preslávené a bolo to obľúbené víno Júlie, manželky cisára Augusta. Víno Pucinum je predkom dnešného vína refosco.

V stredoveku sa do Furlanska dostali viničové odrody z Francúzska, Grécka a z Malej Ázie.

Vinohradnícke oblasti[upraviť | upraviť zdroj]

Refosco z Furlanska

Aquileia[upraviť | upraviť zdroj]

Jedno z najkvalitnejších talianskych vín vôbec sa vyrába v okolí mesta Aquileia. Práve toto mesto bolo centrom kraja za rímskej doby a tu sa uskladňovalo miestne víno. Vinohradnícka oblasť Aquileia sa dnes rozprestiera v okolí tohto mesta a zahrňuje aj okolité dediny a mestečká ako Terzo di Aquileia, Ruda, Scodovacca, Villa Vicentina, Cervignano del Friuli a Fiumicello. Dorába sa tu hlavne červené víno refosco, cabernet sauvignon, cabernet franc a merlot. Refosco je miestne víno so starovekou tradíciou.

Colli Orientali del Friuli[upraviť | upraviť zdroj]

Celosvetovo známa oblasť najmä kvôli bielym vínam. Toto územie sa nachádza vo východnom Furlansku, východne od mesta Cividale del Friuli a smeruje smerom ku slovinským hraniciam. Meno Colli Orientali del Friuli v preklade znamená Východné friulánske kopce, nakoľko celá táto oblasť je mierne kopcovitá, a práve na kopcoch sa nachádzajú vinohrady. Najznámejšie vínne mestá sú tu Cividale del Friuli, Cormons, Rosazzo a Gorizia. Najznámejšie vína z Colli Orientali sú Friulano, Ribolla Gialla, Verduzzo Friulano, Malvasia Istriana, Pinot Bianco, Pinot Grigio a Sauvignon bianco. Z červených vín sa tu dorába Cabernet Sauvignon, Pignolo a Refosco, no najznámejšie je Schioppettino.

Typické vína[upraviť | upraviť zdroj]

Červené:
Refosco
Ťažké červené víno s intenzívnou rubínovou farbou, v mladosti vína je farba do fialova. Aróma lesného ovocia. Aromatickosť vína a výraznosť jej chuti pribúda s jeho vekom. Toto víno sa odporúča piť ku pečenému či grilovanému mäsu, alebo ku typickým furlanským jedlám. Refosco z Friuli sa vyvinulo z rímskeho vína, Pucinum, ktoré spomína už spisovateľ Plínius Starší.
Schioppettino
Ťažké, červené víno, pôvodom z obce Prepotto v Colli Orientali del Friuli.
Cabernet Franc
Cabernet Franc má rubínovú tmavočervenú farbu, intenzívnu vôňu s náznakom ovocia, víno je ideálne podávať k pečenému alebo grilovanému mäsu. Pochádza z Francúzska.
Cabernet Sauvignon
Cabernet sauvignon z Furlanska má rubínovú tmavočervenú farbu, zamatovú chuť, kde môžeme cítiť lesné ovocie-malinu a morušu. Víno je ideálne piť ku grilovaným a pečeným mäsám a ku divine. Pochádza z Francúzska.
Merlot
Intenzívna rubínová tmavočervená farba, ľahká bylinná vôňa kde môžeme cítiť višňu, maliny, morušu a čučoriedku. Merlot sa hodí ku všetkým mäsitým jedlám. Pochádza z Francúzska.
Biele:
Friulano
Biele víno svetložltej farby, typické pre tento región, v minulosti známe ako Tocai Friulano. Odporúča sa piť k typickým friulánskym syrom ako syr Montasio.

Ribolla Gialla

Výazne suché víno, odporúčané konzumovať s rybami a morskými plodmi. V Taliansku je rozšírená len v kraji Colli Orientali del Friuli, odroda pochádza pravdepodobne z Grécka, kde sa vyskytuje pod označením Robola.

Picolit

Sladké biele víno, pôvodom z Colli Orientali, ktoré sa pestuje jedine tu a ktoré bolo známe tým, že nesmelo chýbať na dvore európskych panovníkov, bolo to obľúbené víno Napoleona.

Verduzzo

Sladké, dezertné víno, pôvodom z obce Nimis-Ramandolo, v Collio.

Malvasia

Biele víno pôvodom z Peloponézu, charakteristické najmä pre neďalekú Istriu, kde bolo nasadené Benátčanmi. Je charakteristické svojou szchou ovocnou chuťou.

Pinot
Biele víno s vôňou kvetov, odporúča sa piť ku tradičným talianskym syrovým predjedlám. Vo Friuli existuje odroda Pinot bianco (biely) a griggio (šedý).

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Pier Carlo Begotti, Federico Vicario-Storie, lenghe e culture in Friul.