Gabriele Matznerová-Holzerová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gabriele Matznerová-Holzerová
Gabriele Matznerová-Holzerová
Veľvyslankyňa Rakúska na Slovensku
V úrade
1997 – 2001
Biografické údaje
Narodenie10. august 1945 (78 rokov)
Kitzbühel, Rakúsko
Alma materViedenská univerzita
Rodina
Manžel
Egon Matzner
Deti1
Odkazy
Spolupracuj na CommonsGabriele Matznerová-Holzerová
(multimediálne súbory)

Gabriele Matznerová-Holzerová (nem. Gabriele Matzner-Holzer; * 10. august 1945, Kitzbühel, Rakúsko) je rakúska profesionálna diplomatka a publicistka.

Biografia[upraviť | upraviť zdroj]

Gabriela Matznerová-Holzerová sa narodila v korutánskom Kitzbüheli v remeselníckej rodine. Keďže medzi jej predkami bolo niekoľko maliarov, sama sa v mladosti venovala amatérskej maliarskej tvorbe.

Študovala právnickú fakultu Viedenskej univerzity a v roku 1971 vstúpila do služieb rakúskeho ministerstva zahraničných vecí. Pôsobila na veľvyslaneckých zastúpeniach Rakúskej republiky v Moskve, New Yorku (pri Organizácii Spojených národov), vo Washingtone, D.C., Berlíne a ako veľvyslankyňa v Bratislave (od roku 1997),[1] Tunise a Londýne (2005 – 2010).

V rokoch 1981 až 1983 bola členkou kabinetu kancelárov Bruna Kreiskyho a Freda Sinowatza. Pôsobila v správnej rade Rakúsko-slovenskej spoločnosti a Občianskeho fóra Európa, je aj členkou ďalších organizácií ako napríklad Rakúsky inštitút pre medzinárodnú politiku (Österreichischen Instituts für Internationale Politik).

Je autorom početných článkov a niekoľkých kníh. V knihe „Priateľskí susedia : Rakúsko a Nemecko : Porozumenie“ (originál: Verfreundete Nachbarn. Österreich – Deutschland. Ein Verhältnis), sa zaoberala vzájomnými predsudkami Nemcov a Rakúšanov. V januári 2001 vydala vo vydavateľstve Verlag Holzhausen knihu „Im Kreuz Europa : Die unbekannte Slowakei“ (v slovenskom preklade: Neznáme Slovensko očami Rakúšanky, Bratislava 2002), v ktorom predstavila najmä nemeckojazyčným čitateľom históriu, kultúru a spoločnosť Slovenska ako susednej krajiny Rakúska.

V roku V roku 2011 vydala knihu aj o vlastnom manželovi Egonovi Matznerovi, ktorý bol významným rakúskym národohospodárskym teoretikom.

Jej manželom bol Egon Matzner (1938 – 2003), s ktorým má jednu dcéru.

Dielo[upraviť | upraviť zdroj]

  • Neznáme Slovensko očami Rakúšanky. Bratislava : Petrus, 2002. 251 s. ISBN 80-88939-44-5

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ročenka zahraničnej politiky Slovenskej republiky 2000. Bratislava : Slovenský inštitút medzinárodných štúdií, 2001, Dostupné on-line.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]