Gazela Grantova

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gazela Grantova
Stupeň ohrozenia
IUCN stupne ohrozeniaVyhynutýVyhynutýVyhynutý vo voľnej prírodeKriticky ohrozenýOhrozenýZraniteľnýTakmer ohrozenýOhrozenýNajmenej ohrozenýNajmenej ohrozený
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Nanger granti
Synonymá
Gazella granti
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Gazela Grantova (Nanger granti, staršie Gazella granti) je pomerne veľká gazela, ktorá sa vyskytuje vo východnej Afrike a žije v otvorených trávnatých rovinách a často je pozorovaná aj v trávnatých savanách, väčšinou sa však vyhýba oblastiam s príliš vysokou trávou. Svoj názov získala podľa prieskumníka Jamesa Augusta Granta.

Opis[upraviť | upraviť zdroj]

Gazela Grantova sa vzhľadom veľmi podobá na gazelu Thomsonovu (Eudorcas thomsonii), s ktorou sa niekedy mýli. Má pomerne zdatne telo, ktoré v lopatkách meria jeden meter a jej hmotnosť sa pohybuje od 45 do 85kg. Zvrchu je hrdzavo tmavá, brucho je svetlejšie a na bokoch máva rovnako ako gazela Thomsonova tmavý až čierny pruh, ktorý sa však neťahá tak dlho a výrazne. Dĺžka tela sa pohybuje medzi 100 - 150cm. Samce majú pomerne dlhé, tmavé a ostré rohy, ktoré merajú až 75 cm a sú nepatrne zakrivené, samice majú rohy tiež, ale kratšie a slabšie. Na tvári má typickú gazeliu kresbu vo farbe čiernej, hnedej a bielej a nad nosom má čiernu škvrnu. Majú pomerne dlhý chvost, ktorý dorastá zhruba 30 cm. Majú veľmi dobré zmysly na svoju ochranu využívajú najmä zrak, čuch i sluch. Sú to pomerne rýchle zvieratá, ktoré k úteku používajú dlhé a elegantné skoky.

Spôsob života[upraviť | upraviť zdroj]

Gazely Grantove žijú v stádach, kde žije jeden samec a niekoľko samíc. Stáda nie sú veľmi početné, obvykle 15-26 kusov. Aj pri tomto druhu zvádzajú medzi sebou samci časté boje, väčšinou sa však len vyhrážajú, ale dochádza aj k použitiu ostrých a dlhých rohov. Najukrutnejšie boje sú však v období párenia. Samce si teritóriá značkujú trusom, močom, alebo výlučkami pachových žliaz a dôkladne si územie strážia.

Gazela Grantova je výhradne bylinožravec. Najčastejšie žerie trávu, rôzne byliny a listy na kríkoch.

V období párenia spolu samci často zápasia, ale väčšinou sa snažia týmto zápasom vyhnúť a len na seba funia a predvádzajú sa. Najsilnejšie samce získajú právo na veľké teritória a začnú si privlastňovať a bystro strážiť samice. Väčšina samcov však v boji neuspejú a preto sa vzďaľujú a tvoria malé skupiny, ktoré sa snažia získať niekoľko samíc. Samica rodí po viac ako polročnej gravidite (väčšinou po 7 mesiacoch) jediné mláďa a nasledovne sa odpája aj s mláďaťom od stáda. K stádu sa znovu pripájajú zhruba po 4-6 týždňoch. V tejto dobe už nie je mláďa na matku plne závislé, ale vzťah matky a mláďaťa u nich zostáva až do konca života. Samce pohlavne dospievajú v troch rokoch, samica v 1,5 roku.

Najväčšie nebezpečenstvo pre túto gazelu predstavujú prevažne psy hyenovité a gepardy. Gazely však lovia aj miestni domorodci pre ktoré predstavuje zdroj potravy.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Gazela Grantova na českej Wikipédii.