Gears of War (séria)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gears of War
Základné informácie
Autor/VývojárEpic Games
VydavateľMicrosoft Studios
EngineUnreal Engine 3
Dátum vydania7. November 2006
ŽánerBojová, akčná
PlatformaWindows 10 , XBOX 360)
Ďalšie odkazy
Web stránka hryhttps://gearsofwar.com/en-us

Pozri aj Videoherný portál

Gears of War je séria videohier vytvorená spoločnosťou Epic Games, vlastnená a uverejnená spoločnosťou Microsoft Studios. Séria sa zameriava na konflikt medzi ľudstvom, podzemnými reptilianskými hominidmi známymi ako Locust Horde a ich mutovanými náprotivkami, Lambent & The Swarm. Táto franšíza pozostáva z piatich videohier z pohľadu tretej osoby, ktoré boli doplnené o komiksovú sériu a päť románov.

Prvá verzia hry, nazvaná " Gears of War", bola vydaná 7. novembra 2006 na Xbox 360. Hra sleduje protagonistu Marcusa Fenixa, vojaka koalície, ktorého úlohou je viesť posledný útok, zničiť Locust Horde a zachrániť ľudstvo. Dve nasledujúce hry "Gears of War 2" (2008) a "Gears of War 3" (2011) pokračovali s postavou Fenixa a nekončiacom konflikte ľudstva so silami Locust Horde a Lambent. V roku 2013 Epic Games a Microsoft vydali verziu, ktorý sa sústreďuje na Damona Bairda, jedného z členov Fenixovho tímu. "Gears of War: Ultimate Edition" bol pre Microsoft Windows sprístupnený 1. marca 2016. Gears of War 4 sa odohráva 25 rokov po Gears of War 3 a sleduje osud syna Marcusa Fenixa JD, ktorý bojuje s Locust Horde, ktorá opäť ohrozuje ľudstvo.[1]

Gears of War vyvinula firma Epic Games. Cliff Bleszinski, ktorý predtým pracoval napríklad na hre Epic Games Unreal Tournament, bol v prvých troch hrách hlavný herný dizajnér. Bol inšpirovaný hernými prvkami z Resident Evil 4, Kill Switch a Bionic Commando. Séria bola tiež riadená výkonným producentom a riaditeľom vývoja Rodom Fergussonom. Prvé štyri diely série používali upravenú verziu Unreal Engine 3. Dňa 27. januára 2014 spoločnosť Microsoft získala všetky práva na franchising z Epic Games. Kanadské štúdio vyvinulo "Gears of War 4", ktoré bolo vydané 11. októbra 2016 pre [Xbox One] a Windows 10.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Gears of War 4 Gets Tons of New Details on Game Informer. DualShockers, 2016-03-08. Dostupné online [cit. 2018-11-22]. Archivované 2016-12-22 z originálu. (po anglicky)