Generácia 56

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Generácia 56[1] je skupina autorov, ktorá sa profilovala na platforme časopisu Mladá tvorba. Protagonistami Generácie 56 boli autori Ján Johanides, Jozef Kot, Vincent Šikula, Dušan Kužel, Pavel Vilikovský, Peter Jaroš, Ján Lenčo, Ján Beňo, Rudolf Sloboda.[1] Do tejto skupiny kritici zaraďujú aj spisovateľku Jaroslavu Blažkovú.[2] Ďalší autori, ktorí začali tvoriť začiatkom 60. rokov sú Anton Hykisch, Marína Čeretková-Gállová, Peter Balgha.[1] Spisovatelia-prozaici skupiny Generácia 56 sa vo svojej tvorbe vzdialili od kánonu socialistického realizmu a sústredili sa na svoje vnútorné hodnoty, na citové aj etické problémy súdobej mladej generácie, na poéziu všedného dňa[3] tvorcovia ktorej sa predstavovali v časopise Mladá tvorba od polovice 50. rokov 20. storočia. V dielach týchto prozaikov sa vyskytuje téma základných problémov bytia človeka - smrti, strachu ohrozenia, osamelosti, napríklad v novele Jána Johanidesa Potápača priťahujú pramene mora (z knihy Súkromie), demaskovania skutočnosti, napríklad vojenského života v debutovej novele Poslední Jozefa Kota a jeho novele Stav ohrozenia.[4] Vincent Šikula si vyberal témy o ľudskom zle, zlyhaní humanistických ideálov v novele Povetrie, no nielen tie.[4] Generácia 56 je zoskupenie veľmi silných osobností, ktoré ozvláštňovali slovenskú literatúru už v období literárneho schematizmu a niesli štafetový kolík slovenskej kultúry až do polovice 60. rokov, kedy nastalo spoločenské aj literárne uvoľnenie.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c Generácia 56 [online]. profil.kultury.sk/, [cit. 2021-11-17]. Dostupné online. Archivované 2021-10-25 z originálu.
  2. Vo veku 83 rokov zomrela slovenská spisovateľka Jaroslava Blažková [online]. Pravda, denník, [cit. 2021-11-18]. Dostupné online.
  3. ŽEMBEROVÁ, Viera. MIadá tvorba v súvislostiach [online]. ucl.cas.cz, [cit. 2021-11-18]. Dostupné online.
  4. a b ŠABÍK, Vincent. Ako vzniká deň. 1. vyd. Bratislava : TATRAN, 1970. S. 324.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]