Georg Hólm

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Georg Hólm
islandský basgitarista
islandský basgitarista
Narodenie6. apríl 1976 (47 rokov)
Island
Odkazy
Webstránkaco.uk

Georg Hólm (* 6. apríl 1976, Island) je basgitarista v islandskej post-rockovej skupine Sigur Rós. Spolu s Jónsim je spoluzakladateľom kapely.

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Georg Hólm má ženu menom Svanhnít. Majú spolu dcéru, ktorá sa volá Elena. Georg má tiež nevlastnú dcéru menom Salka, po ktorej sa volá jedna z piesní od Sigur Rós. Georgov otec Haukur je reportér v islandskej televízii.

Georg má tiež dvoch bratov: Kjartana Dagura Hólma (* 1989), ktorý je gitarista v kapele For a Minor Reflection a Starriho Hólma (* 1999).

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

Je jediným členom kapely, ktorý nemá patronymické meno. Na Islande majú prevahu patronymické mená (t. j. napr. Sigurdsson = Sigurdurov syn), výnimkou sú prisťahovalci, ale tiež potomkovia bohatých šľachticov na Islande, ktorí dali prednosť klasickým priezviskám.

Myšlienka Jónsiho hrania na gitare pomocou sláku vznikla tak, že tretí spoluzakladateľ a už aj bývalý člen kapely Ágúst dostal k narodeninám slák a Georg to vyskúšal na svojej base, zvuk sa mu však nepáčil. Potom skúsil slák použiť Jónsi, ktorému sa to zapáčilo.