George Hammond

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Postavu generála stvárnil herec Don S. Davis.

George Hammond je jedna z hlavných postáv v seriáli Stargate SG-1. Postava generála veliteľstva Hviezdnej brány sa vyskytovala v 1. až 7. sérii seriálu. Postavu stvárnil herec Don S. Davis.

George Hammond nastúpil ako generál v prvom dieli seriálu, kde nahradil generála Westa, ktorý bol zodpovedný za program Hviezdnej brány v pôvodnom filme z roku 1994. George je známy svojou trpezlivosťou, hlavne voči výmyslom Jacka O'Neilla. Napriek tomu, že len málokedy opustil základňu, stal sa obeťou niektorých problémov, ktoré postihli tým SG-1. Na konci siedmej série postavu generála Hammonda vystriedala na jeho poste profesorka Elizabeth Weirová. Namiesto odchodu do dôchodku bol poverený velením obrany Zeme pri Anúbisovom útoku. Neskôr viedol prvú akciu na zistenie, čo sa stalo s tímom, ktorý sa vybral preskúmať Atlantídu v galaxii Pegasus, no kvôli incidentu na ceste sa vrátili späť na Zem. Po smrti herca, ktorý zomrel na infarkt, premenovali autori Hviezdnej brány novú vesmírnu loď triedy Daedalus „Phoenix“ na „generál Hammond“.

George Hammond sa tiež objavil ako kapitán v alternatívnej realite, poručík v roku 1969 alebo veliteľ vesmírnej lode Prométeus.