George Ogden Abell

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
George Ogden Abell
americký astronóm
Narodenie1. marec 1927
Los Angeles, Kalifornia, USA
Úmrtie8. október 1983 (56 rokov)
Encino, Kalifornia, USA

George Ogden Abell (* 1. marec 1927, Los Angeles, Kalifornia, USA – † 8. október 1983, Encino, Kalifornia, USA) bol americký astronóm, ktorý prednášal na UCLA, kde si ho vážili ako výskumníka, učiteľa, obhajcu vedy a bojovníka proti pseudovedám.

Ako astronóm je predovšetkým známy svojím katalógom skupín galaxií, ktorý vytvoril počas práce pre Palomar Sky Survey. Jeho analýzy vývoja týchto skupín pomohli pochopiť ich tvar a evolúciu. Demonštroval, že existuje sekundárne usporiadanie skupín galaxií, čím vyvrátil hierarchický model CarlA Charliera. Tiež objavil, ako sa svetelnoť týchto skupín dá použiť na meranie vzdialeností.

Abellov katalóg je skoro úplný zoznam približne 4000 skupín galaxií, ktoré majú najmenej 30 členov s červeným posunom až do z = 0,2. Pôvodný katalóg severnej oblohy bol publikovaný v roku 1958. Rozšírený katalóg zahrňujúci aj južnú oblohu pod publikovaný po jeho smrti v roku 1987 v spolupráci s Corwinom a Olowinom.

Abbel tiež spoluobjavil periodickú kométu 52P/Harrington-Abell. Spolu s Petrom Goldreichom správne určil, že planetárna hmlovina sa vyvinie z červených obrov.

Na jeho počesť je pomenovaná planétka 3449 Abell.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]