Ginnifer Goodwinová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Ginnifer Goodwin)
Ginnifer Goodwinová
Celé menoJennifer Michelle Goodwin
Narodenie 22. máj 1978 (45 rokov)
Memphis, Tennessee, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia2000 – súčasnosť
ManželJosh Dallas (od 2014)
Deti2

Ginnifer Goodwinová (angl. Jennifer Michelle Goodwin; * 22. máj 1978, Memphis, Tennessee, USA) je americká herečka, známa z televízneho seriálu Kde bolo, tam bolo (2011 - 2018).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Goodwinová sa narodila v meste Memphis, v štáte Tennessee. Jej matka, je bývalá učiteľka, ktorá tiež pracovala pre FedEx. Jej otec, predtým vlastnil a prevádzkoval nahrávacie štúdio. Goodwinová si zmenila pravopis svojho mena z „Jennifer“ na „Ginnifer“, aby lepšie rozlíšila jej meno a pomohla pri výslovnosti jej mena v jej regionálnom dialekte. Má mladšiu sestru, Melissu Goodwin.

Goodwinovej matka, je židovského pôvodu, preto aj ona samotná vyrastala v tejto komunite. Ako dieťa navštevovala tábor Henryho S. Jacobsa, letný tábor pre reformné židovské deti v meste Utica, v štáte Mississippi. Bola pokrstená a mala službu Bat micva.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Goodwinová mala zo začiatku menšiu úlohy v televíznych seriáloch, ako napríklad Zákon a poriadok. V roku 2003 získala výraznejšiu úlohu vo filme Úsmev Mony Lízy a o rok neskôr, si zahrala po boku Kate Bosworth, v romantickej komédii Rande s celebritou.

V roku 2009 si zahrala po boku Justina Longa, Jennifer Connelly a Jennifer Aniston v romantickej komédii, Nie je z teba až tak paf.

Od roku 2011 do roku 2018 hrala Goodwinová hlavnú úlohu vo fantasy dramatickom seriáli Kde bolo, tam bolo. Hrala rozprávkovú hrdinku Snehulienku, tak aj jej skutočný náprotivok, učiteľku Mary Margaret Blanchardovú. Goodwinová, spoločne s jej manželom, Joshom Dallasom, opustili natáčanie televízneho seriálu na konci šiestej sezóny, aby sa s rodinou presťahovali späť do Los Angeles. Obaja sa vrátili do televízneho seriálu na konci siedmej sezóny.

Spoločne s Robom Loweom, stvárnila manželský pár Kennedyovcov, v dráme, Vražda prezidenta Kennedyho z roku 2013.

V roku 2016 dabovala hlavnú postavu, Judy Hoppsovú v animovanom filme, Zootopia. Aktívne sa venuje aj dabingu. V rokoch 2019 a 2021 účinkovala v televíznom seriály Why Women Kill, ktorý získal pozitívne recenzie.

V januári 2022, mal premiéru televízny seriál Pivoting, kde hrá po boku Maggie Q a Elizy Coupe.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Goodwinová chodila s hercom Joeym Kernom. Zasnúbili sa v decembri 2010 a svoj vzťah ukončili v máji 2011. Násladne, začala Goodwinová chodiť s jej hereckým kolegom z z televízneho seriálu Kde bolo, tam bolo, Joshom Dallasom. Vzali sa 12. apríla 2014 v Kalifornii a majú dvoch synov, ktorí sa narodili v máji 2014 a júni 2016.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ginnifer Goodwin na anglickej Wikipédii.