Gloria Grahame

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gloria Grahame
Celé menoGloria Grahame Hallward
Narodenie 28. november 1923
Los Angeles, Kalifornia, USA
Úmrtie5. október 1981 (57 rokov)
New York, New York, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1944 – 1981
ManželStanley Clements (1945 – r. 1948)
Nicholas Ray (1948 – r.1952)
Cy Howard (1954 – r.1957)
Anthony Ray (1960 – r.1974)
Deti4

Gloria Grahame (vl. menom Gloria Grahame Hallward, * 28. november 1923, Los Angeles, Kalifornia, USA – † 5. október 1981, New York, New York, USA) bola americká herečka. Na základe jej života bol natočený film Hviezdy nezomierajú v Liverpoole (2017). Má svoju hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy.

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Grahamová sa narodila v Los Angeles. Bola vychovaná ako metodistka. Jej otec, bol architekt a autor a jej matka, bola divadelná herečka a učiteľka herectva. Má anglický a škótsky pôvod. Mala staršiu sestru. Počas detstva a dospievania ju matka učila herectvo.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Prvýkrát, sa na divadelných doskách objavila v roku 1942. Na Broadwayi, debutovala 6. decembra 1943. V rovnakom roku, podpísala zmluvu s MGM Studios. O rok neskôr, sa objavila aj vo filme Blonde Fever.

V roku 1946 si zahrala vo filme Život je krásny, po boku Donny Reed a Jamesa Stewarta. Vo filme stvárnila jednu, z jej najuznávanejších úloh. O rok neskôr, získala nomináciu na Oscara za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe za film Krížový výsluch. V roku 1950, stvárnila jednu z úloh, vo filme Na opustenom mieste. Aj napriek tomu, že film nebol veľmi úspešný, filmový kritici ocenili jej herecký výkon.

Grahamová a Humphrey Bogart vo filme Na opustenom mieste (1950).

V roku 1952 bola po boku Kirka Douglasa, obsadená do vedľajšej úlohy, vo filme Mesto ilúzii, kde za svoj herecký výkon získala ocenenie Academy Awards aj napriek tomu, že sa pred kamerami, objavila len niečo vyše deväť minút. Dlho držala rekord v najkratšom výkone pred kamerami vo filme, za ktorý herečka získala ocenenie Academy Awards, až kým Beatrice Straight nezvíťazila v roku 1976, s päťminútovým výkonom.

Medzi jej ďalšie nezabudnuteľné filmové úlohy, patria napríklad: postava zákernej Irene Neves, vo filme Sudden Fear, femme fatale vo filme Ľudská beštia či ako zvodkyňa, vo filme Nie ako cudzinec.

V roku 1955 si zahrala v hudobnej komédii Oklahoma!. Ďalej, hosťovala aj vo viacerých televíznych seriáloch. Pomaly jej kariéra však začala upadať. Za svoje herecké úspechy, získala hviezdu, na Hollywoodskom chodníku slávy.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Grahamová si veľmi potrpela na svojom vzhľade. Jej horná pera, sa jej zdala príliš tenká a preto pod ňu, si začala napchávať bavlnu alebo papierové vreckovky, čo jej dodávalo sexi vzhľad. Niekoľko hereckých hviezd to zistilo počas scén s bozkávaním. V polovici 40. rokov začala Grahamová podstupovať malé kozmetické procedúry na perách a tvári. Opakujúce sa kozmetické procedúry, spôsobili, že jej horná pera bola z veľkej časti nehybná kvôli poškodeniu nervov.

Grahamová v roku 1965.

Grahamová bola demokratka a bola štyrikrát vydatá a mala štyri deti. V rokoch 19791981 mal Grahamová vzťah s autorom a životopiscom, Peterom Turnerom. Ten, neskôr napísal knihu o svojom vzťahu s Grahamovou s názvom Filmové hviezdy neumierajú v Liverpoole, ktorá neskôr získala aj filmové spracovanie, v roku 2017, kde Grahamovú stvárnila herečka Annette Benning.

Úmrtie[upraviť | upraviť zdroj]

V marci 1974 Grahamovej diagnostikovali rakovinu prsníka. Podstúpila ožarovanie, zmenila stravu, prestala fajčiť a piť alkohol a hľadala aj homeopatiká. Za menej ako rok jej rakovina ustúpila ale vrátila sa v roku 1980. Grahamová odmietla si priznať svoju diagnózu rakoviny žalúdka a odmietla liečbu. Napriek podlomenému zdravotnému stavu, Grahamová pokračovala v práci na divadelných predstaveniach v Spojených štátoch a Spojenom kráľovstve.

Na jeseň roku 1981 ochorela a miestna nemocnica chcela okamžite vykonať operáciu, no odmietla. Kontaktovala svojho bývalého milenca, Petra Turnera a požiadala ho o bývanie v Liverpoole v dome Turnerovej matky, kde by zostala šesť dní.

Grahamová požiadala Turnera, aby nekontaktoval lekárov ani jej rodinu, ale Turner tak urobil, pretože mal obavy o jej zdravie. Podľa Turnerovej knihy Filmové hviezdy neumierajú v Liverpoole jeho miestny rodinný lekár povedal Grahamová, že mala v bruchu rakovinový nádor „veľkosti futbalovej lopty“. Grahamová bola prevezená do Spojených štátov, do nemocnice, kde 5. októbra 1981, kde o niekoľko hodín neskôr vo veku 57 rokov zomrela.

Je pochovaná na cintoríne Oakwood Memorial Park Cemetery v Los Angeles.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Gloria Grahame na anglickej Wikipédii.