Gmail

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gmail
URLhttps://www.google.com/mail
Komerčnááno
Typ stránkywebový email
Jazyk72 jazykov
Registráciavyžadovaná
Licencia obsahuproprietárny softvér
VlastníkGoogle
TvorcaPaul Buchheit
Spustenie1. apríla 2004

Gmail, alebo Google Mail, je bezplatná e-mailová služba poskytovaná spoločnosťou Google s obmedzenou veľkosťou úložiska. Je prístupná formou webového rozhrania alebo cez protokol POP3 a IMAP. V súčasnosti poskytuje zadarmo úložný priestor 15 gigabajtov (zdieľaný spolu s Google Diskom a Fotkami Google). Umožňuje vytváranie skupín kontaktov, prepojenie so službou Google Hangouts, Google Meet a ďaľšie.

V roku 2004 uvoľnil Google testovaciu verziu, ktorá bola potom od roku 2006 verejne dostupná na pozvánky zaslané už existujúcim používateľom, od 7. februára 2007 bola možná voľná registrácia.[1] Gmail bol dlho označovaný ako verejná betaverzia, čo platilo až do 7. júla 2009. [2][3][4]

Gmail podporujú novšie prehliadače na desktop počítačoch aj smartfónoch a iných zariadeniach: Internet Explorer, Microsoft Edge,[5] Mozilla Application Suite 1.4+, Firefox 0.8+, Safari 1.2.1+, K-Meleon 0.9+, Netscape Navigator 7.1+, Opera 9+, AOL 9.0 Browser a samozrejme „domáci“ Google Chrome.

V roku 2018 mal Gmail približne 1,5 miliardy aktívnych používateľov po celom svete.[1] Zároveň bol prvou aplikáciou v obchode Google Play, ktorá dosiahla 1 miliardu stiahnutí na zariadeniach so systémom Android. Podľa odhadu Gmail v roku 2014 používalo 60 % amerických stredných firiem a 92 % začínajúcich startupov.

Funkcie[upraviť | upraviť zdroj]

Kvóta (veľkosť úložiska)[upraviť | upraviť zdroj]

1. apríla 2004 bol Gmail spustený s 1 GB úložiskom, čo bolo výrazne viac, ako vtedy ponúkala konkurencia.

1. apríla 2005 pri prvom výročí Gmailu bol limit zdvojnásobený na 2 GB.

24. apríla 2012 Google oznámil zvýšenie kapacity úložiska zo 7,5 na 10 GB, ako súčasť pri spúšťaní Google Disku.

13. mája 2013 Google oznámil zlúčenie úložiska Gmailu, Disku, a Google+ fotiek. Používatelia majú k dispozícii 15 GB medzi týmito 3 službami.

Je možné dokúpiť si ďalšie úložisko, zdieľané medzi Gmailom, Google Diskom a Fotkami Google cez mesačné predplatné. V roku 2017 bolo zahrnutých 15 GB, a pri predplatnom až do 30 TB na osobné použitie.

Existujú aj úložné limity pre samostatné správy. Jedna správa zahŕňajúca prílohy nemôže byť väčšia ako 25 MB. Toto bolo zmenené v marci 2017 pre umožnenie prijatia mailu až do 50 MB s limitom zostávajúcim na 25 MB. Ak chce používateľ poslať väčšie súbory, môže priložiť súbory z Google Disku do správy.

Rozhranie[upraviť | upraviť zdroj]

Používateľské rozhranie Gmailu sa od začiatku líšilo od iných emailových služieb. Bolo zamerané na vyhľadávanie a vlákna konverzácií emailov, zoskupujúc viac správ medzi dvoma alebo viacerými ľuďmi na jednej stránke. Dizajnér rozhrania Kevin Fox sa zameral, aby používatelia mali pocit, akoby boli vždy na jednej stránke a iba menili veci na nej, akoby prepínali medzi stránkami.

Rozhranie Gmailu používa aj „štítky“ (tagy), ktoré nahrádzajú obvyklé priečinky a poskytujú flexibilnejšiu metódu organizovania e-mailov, sú tu filtre na automatické usporiadanie, mazanie alebo presmerovanie prichádzajúcich e-mailov na iné adresy; a značky dôležitosti pre automatické označovanie správ ako „dôležité“.

Tabuľková doručená pošta[upraviť | upraviť zdroj]

V máji 2013 Google pridal do doručenej pošty Gmailu karty, ktoré umožňujú aplikácii kategorizovať e-maily používateľa. Je tu päť kariet: Primárne, Sociálne, Propagácie, Aktualizácie a Fóra. Okrem možností prispôsobenia je k dispozícii aj zablokovanie tejto zmeny, čo umožňuje používateľom vrátiť sa do tradičnej štruktúry doručenej pošty.

Zmena dizajnu v roku 2011[upraviť | upraviť zdroj]

V novembri 2011 začala spoločnosť Google meniť rozhranie, ktoré „zjednodušilo“ vzhľad služby Gmail na minimalistický dizajn, aby poskytoval rovnaký vzhľad vo všetkých produktoch a službách ako súčasť celkovej zmeny dizajnu Google. Hlavné prepracované prvky zahŕňali modernejšie zobrazovanie konverzácie, nastavenie hustoty informácií, nové témy vyššej kvality, zmenšiteľný navigačný panel s vždy viditeľnými štítkami a kontaktmi a lepšie vyhľadávanie. Užívatelia si mohli prezrieť dizajn nového rozhrania niekoľko mesiacov pred oficiálnym uverejnením a vrátiť sa k starému rozhraniu až do marca 2012, keď spoločnosť Google zrušila možnosť vrátiť sa a dokončila tak prechod na nový dizajn pre všetkých používateľov.

Zmena dizajnu v roku 2018[upraviť | upraviť zdroj]

V apríli 2018 Google predstavil nový vzhľad pre webovú stránku Gmailu. Nové používateľské rozhranie je založené na Material Design spoločnosti Google a zmeny v dizajne zahŕňajú aj použitie Google fontu Product Sans. Medzi ďalšie novinky patrí „Dôverný režim“ (ang. „Confidential Mode“), ktorý umožňuje používateľovi nastaviť, po akom čase email príjemcovi expiruje – vymaže sa. Pribudol aj (pravý) bočný panel, ktorý ponúka rýchly prístup k ďalším aplikáciám, napr. Google Kalendár.[6]

Filtrovanie spamu[upraviť | upraviť zdroj]

Filtrovanie nevyžiadanej pošty v službe Gmail predstavuje systém založený na komunite. Keď hocijaký používateľ označí e-mail ako spam, poskytne informácie systému, čím mu pomôže identifikovať ďalšie podobné správy pre všetkých používateľov služby Gmail.

Gmail Labs[upraviť | upraviť zdroj]

Funkcia Gmail Labs bola predstavená 5. júna 2008. Umožňuje používateľom testovať nové alebo experimentálne funkcie Gmailu. Používatelia môžu povoliť alebo zakázať Labs a poskytnúť spätnú väzbu o každom z nich. Takto sa vývojári dozvedia, čo si používatelia o novej funkcii myslia.

Populárne funkcie, ako napríklad možnosť „Zrušiť odoslanie“, z Gmail Labs, aby sa stali normálnym nastavením v Gmaili.

Všetky funkcie Labs sú experimentálne a sú kedykoľvek ukončené.

Vyhľadávanie[upraviť | upraviť zdroj]

Gmail obsahuje vyhľadávací panel na vyhľadávanie e-mailov. Vyhľadávací panel tiež vyhľadáva kontakty, súbory uložené na Google Disku, udalosti z Kalendára Google a webových stránkok Google.

V máji 2012 služba Gmail zlepšila funkciu vyhľadávania zahrnutím automatického dopĺňania z e-mailov používateľa.

Offline aplikácia[upraviť | upraviť zdroj]

V auguste 2011 spoločnosť Google zaviedla službu Gmail Offline. Je to aplikácia s podporou HTML5 na poskytovanie prístupu k službe v režime offline. Gmail Offline sa spúšťa v prehliadači Google Chrome a dá sa stiahnuť z Internetového obchodu Chrome.

Jazyková podpora[upraviť | upraviť zdroj]

V marci 2015 Gmail podporoval 72 jazykov.

Platformy[upraviť | upraviť zdroj]

Webové prehliadače[upraviť | upraviť zdroj]

Základná HTML verzia Gmailu[7] funguje takmer vo všetkých prehliadačoch. Moderná AJAX verzia je oficiálne podporovaná v aktuálnych a predchádzajúcich vydaniach prehliadačov Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Microsoft Edge a Safari.[5]

Mobilný web[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem štandardných aplikácii pre iOS a Android sa môžu používatelia prihlásiť aj cez prehliadač cez web.

Mobil[upraviť | upraviť zdroj]

Gmail má mobilné aplikácie pre zariadenia s iOS (vrátane iPhone, iPad a iPod Touch) a pre zariadenia s Androidom.

V novembri 2014 Google zahrnul funkciu v aplikácii pre Android posielania a prijímania emailov z iných emailových služieb (ako napr. Yahoo Mail a Outlook.com) cez POP alebo IMAP.

V novembri 2016 Google zmenil dizajn aplikácie pre iOS, čo bola prvá celková zmena vzhľadu za takmer 4 roky. Aktualizácia pridala viac farieb, elegantných prechodov a pridanie viacero vysokožiadaných funkcií vrátane funkcie Zrušiť odoslanie, rýchlejšie vyhľadávanie s okamžitými výsledkami a autokorekciami textu a možnosť potiahnutie pre archiváciu alebo zmazanie emailu.

V máji 2017 Google aktualizoval Gmail pred Android pre ochranu proti phisingovým útokom.

Programy tretích strán[upraviť | upraviť zdroj]

Programy tretích strán môžu byť použité pre prezeranie emailov z Gmailu, použitým POP alebo IMAP protokolov.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b 20 Amazing Gmail Statistics [online]. DMR, 2014-04-24, [cit. 2019-01-08]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. VEČEŘA, Zdeněk. Gmail: Po pěti letech již není beta verze. Živě.cz (Praha: Ringier Axel Springer CZ), 2009-07-08. Dostupné online [cit. 2019-01-08].
  3. COLEMAN, Keith. Gmail leaves beta, launches "Back to Beta" Labs feature [online]. 2009, [cit. 2009-07-07]. Dostupné online.
  4. VANACORE, Andrew. Gmail drops 'beta' label to woo business customer [online]. 2009, [cit. 2009-07-07]. Dostupné online. Archivované 2009-07-10 z originálu.
  5. a b Podporované prehliadače – Počítač – Gmail Pomocník [online]. support.google.com, [cit. 2019-01-08]. Dostupné online.
  6. KOVÁČ, Martin. Štartuje nový Gmail, prináša aj samodeštrukčné správy. Zive.sk (Bratislava: Ringier Axel Springer Slovakia), 2018-04-25. Dostupné online [cit. 2019-01-08]. ISSN 1335-860X.
  7. COLEMAN, Keith. Gmail [online]. 2009, [cit. 2009-07-07]. Dostupné online. Archivované 2022-06-20 z originálu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Gmail

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Gmail na anglickej Wikipédii.