Gogol Bordello

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gogol Bordello
Gogol Bordelo, koncert v roku 2005
Gogol Bordelo, koncert v roku 2005
Základné informácie
Pôvod New York, New York, USA
Žáner(-re) gypsy punk, rómska hudba
Webstránka www.gogolbordello.com
Členovia skupiny
Eugene Hütz
Sergey Ryabtsev
Yuri Lemeshev
Thomas Gobena
Oren Kaplan
Eliot Ferguson
Pamela Jintana Racine
Elizabeth Sun
Bývalí členovia
Karl Alvarez
Rea Mochiach
Sasha Kazatchkoff
Vlad Solovar
Ori Kaplan
Susan Donaldson

Gogol Bordello je multietnická rómska punková skupina, ktorá pochádza z New Yorku. Medzi členmi je mnoho imigrantov z východnej Európy. Zvuk skupiny je inšpirovaný cigánskou hudbou, používa harmoniku, husle a kombinuje ich s bicími, elektrickými gitarami ako aj s punkom, dubom a kabaretom. V New Yorku je skupina známa búrlivými koncertami v Lower East Side. Od roku 2000 podniká turné po Spojených štátoch a Európe.

Skupina sa najprv volala Hütz and the Béla Bartóks, ale líder skupiny (Hütz) skonštatoval, že "nikto v USA nebude vedieť, kto do pekla bol Béla Bartók". Názov skupiny nakoniec vznikol spojením priezviska N. V. Gogoľa a talianskeho výrazu „bordello“, čo je „klub pre pánov“ či verejný dom.[1]

Vedúcou osobnosťou skupiny je charizmatický ukrajinský emigrant Eugene Hütz (DJ Hütz), ktorý hral jednu z hlavných úlohu vo filme Everything Is Illuminated a objavil sa aj v dokumente Kill Your Idols o punkovej scéne v New Yorku.

Skupina vznikla v roku 1999, keď sa Hütz presťahoval do New Yorku. V rovnakom roku vyšiel prvý singel a potom nasledovalo niekoľko radových albumov, rovnako ako európske turné.

Pieseň My Strange Uncles From Abroad reprezentuje ich folkový východoeurópsky zvuk, vďaka Start Wearing Purple sa úspešne uviedli vo Veľkej Británii a Occurrence on the Border bola zaradená na štvrtý diel kompilácie Punk Rock Strike, ktorú vydalo hudobné vydavateľstvo Springman Records.

7. júla 2007 počas koncertu Live Earth si skupinu na štadión Wembley v Londýne pozvala Madonna aby spoločne prezentovali pieseň "La Isla Bonita / Lela Pala Tute" [2]

Niektorí členovia sú zároveň členmi J.U.F. (Jewish-Ukrainian Freundschaft), ktorej zvuk je podobný Gogol Bordello.

Gogol Bordello na Slovensku[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2006 skupina vystupovala na hudobnom festivale Pohoda, 9. apríla 2008 koncertovala v Divadle Aréna v Bratislave.[3]

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové albumy[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Gogol Bordello: Cirkus? Ne! Kabaret? Ano!
  2. Gogol Bordello and Madonna continue collaboration [online]. [Cit. 2008-04-07]. Dostupné online. Archivované 2008-04-15 z originálu.
  3. Do Bratislavy mieria Gogol Bordello

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Kliknite na obrázok pre jeho zväčšenie.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]