Gombasecký letný tábor

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gombasecký letný tábor (Gombaszögi Nyári Tábor)
Základné informácie
Typ festivalumultižánrový hudobný festival
Založenie1928
Ročník89.
MiestoGombasek, Slavec, Slovensko
Ďalšie odkazy
Webgombaszog.sk

Gombasecký letný tábor (maď. Gombaszögi Nyári Tábor) je multižánrový festival a otvorená univerzita, ktorý každoročne v lete (najčastejšie v strede júla) usporadúvajú vysokoškolskí študenti maďarskej národnosti zo Slovenska, ktorí študujú na Slovensku, v Česku a v Maďarsku. Zázemie festivalu tvoria Občianske združenie Sine Metu a Študentská sieť, ako aj ich členské organizácie a ďalšie množstvo občianskych združení. Pôvodne sa podujatie organizovalo v kempingu pri Gombaseckej jaskyni v Gombaseku, časti obce Slavec, odkiaľ pochádza pôvodné pomenovanie, no najväčší rozmach prežíval tábor v rokoch od 2005 do 2015 počas obdobia, keď bol organizovaný v Krásnohorskom Podhradí. Od roku 2016 sa tábor opäť koná v Gombaseku. Najväčšie podujatie maďarskej mládeže na Slovensku pôsobí vďaka pozvaným kapelám a hudobníkom jednak ako hudobný festival, ale aj ako otvorená univerzita a spoločenský okrúhly stôl pre sociálne debaty. Hlavný organizátor táboru je od roku 2009 Örs Orosz, organizačnú stránku obstaráva od roku 2009 Občianske združenie Sine Metu.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Predchodcom tohto festivalu bol v dvadsiatych rokoch 20. storočia tábor organizovaný pražským Študentským krúžkom Svätého Juraja. Tieto podujatia majú pôvod v skautských táboroch. Založenie mládežníckeho hnutia Kosák (Sarló ifjúsági mozgalom) sa tiež viaže na Gombasecký tábor.

V medzivojnovom období bol študentský život maďarských študentov v hlavnom meste terajšieho Československa veľmi čulí, avšak počas Druhej svetovej vojny a v nasledujúcich rokoch skoro úplne ustrnul a ožil až v päťdesiatych rokoch 20. storočia. V roku 1957 založili pravidelne sa schádzajúci pražskí študenti maďarskej národnosti Študentský krúžok Endre Adyho, ktorý od tej doby aktívne funguje až dodnes. Prvý tábor uskutočnili v roku 1965 v Kružnej (okres Rožňava) pod názvom Letné mládežnícke táborovanie. Toto podujatie sa uskutočňovalo každý rok až do roku 1972 (1962Oborín, 1967Pinciná, 1968Kameničná, 1969Kamenín, 1970Kapušianske Kľačany, 1971Hrušov, 1972 - Jasov).

Po piatich rokoch sa tábor uskutočnil už pod názvom Letný kultúrny tábor v Novej Stráži pri Komárne, súčasne sa začali organizovať aj okresné tábory ktoré občas prevzali funkciu celoslovenského tábora. Tábory boli najprv organizované centrálne ako celoslovenské podujatia, postupne sa však v druhej polovici osemdesiatych rokov stali menšími akciami pre užšie regióny.

Letné kultúrne tábory (celoštátne)
Okresné kultúrne tábory

Organizačné úlohy táborov po nežnej revolúcii prevzala čerstvo založená organizácia Študentská sieť. Tábory sa v období medzi 19931998 neuskutočňovali, počínajúc rokom 2005 sa začali organizovať v Krásnohorskom Podhradí opäť pod pôvodným názvom Gombasecký letný tábor (okrem roku 2008). V prvom desaťročí nového tisícročia sa počet účastníkov pohyboval medzi 80 až 160, avšak v roku 2010 sa zúčastnilo už 380 návštevníkov, v roku 2011 bol ich počet 550, 2012 - 700, v roku 2013 - 1500, v roku 2014 toto číslo stúplo až na 2000 zúčastnených (stanujúcich) osôb. V usporiadaní týchto podujatí hrajú najväčšiu úlohu členovia organizácie Študentská sieť a Občianske združenia Sine Metu. Od roku 2009 je hlavný organizátor Örs Orosz, predseda Občianskeho združenia Sine Metu a bývalý konateľ Okrúhleho stola Maďarov na Slovensku.

Letné tábory od 1989 až dodnes

Mottá táborov[upraviť | upraviť zdroj]

  • 2010 - Tudatosítsd a mát, mozgósítsd a holnapért! (Buď vedomí dneška, použi ho pre zajtrajšok!)
  • 2011 - Sine metu! (Bez strachu!)
  • 2012 - Fluctuat, nec mergitur! (Zmietaný vo vlnách, no nepotopený!)
  • 2013 - Per unitatem vis! (V jednote je sila!)
  • 2014 - Vagyunk! (Sme!)
  • 2015 - Itt tetszik a levegő! (Tu sa nám páči vzduch!)
  • 2016 - Újra itthon! (Znova doma!)
  • 2017 - Nem elég, hogy mint tölgy, kivágatánk...

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]