Charles Gordon Fullerton

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Gordon Fullerton)
Charles Gordon Fullerton
Astronaut NASA
Charles Gordon Fullerton
Št. príslušnosťUSA
Stavzosnulý
Narodenie11. október 1936
Rochester, New York, USA
Úmrtie21. august 2013 (76 rokov)
Lancaster, Kalifornia, USA
Predchádzajúce zamestnanieinžinier
Hodnosťplukovník USAF
Čas vo vesmíre15 dní 22 hodín 50 minút
Kozmonaut od1966 resp. 1969
MisieALT, STS-3, STS-51-F
Znaky misií

Charles Gordon Fullerton (* 11. október 1936, Rochester, New York, USA – † 21. august, 2013, Lancaster, Kalifornia) bol americký kozmonaut z programu MOL a letov s raketoplánmi (Shuttle Mission).

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

Po základnej a strednej škole nasledovalo vysokoškolské štúdium. Na kalifornskom technologickom inštitúte (California Institute of Technology) ukončil štúdium v roku 1967 s diplomom strojného inžiniera. Potom absolvoval letecký výcvik na základni Edwards Air Force Base (USAF, Aerospace Research Pilot School, Edwards AFB). V roku 1966 bol vybraný pre program MOL a v roku 1969 sa dostal do siedmej skupiny amerických kozmonautov v NASA. V tom čase už podplukovník amerického vojenského letectva Charles Fullerton bol ženatý (manželka Marie Jeannete) a mal dve deti, dcéru Molly a syna Andrewa.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Ako 106. človek, odštartoval plukovník USAF Fullerton do vesmíru na palube raketoplánu Columbia na jar roku 1983. Bol to tretí testovací let STS-3 so štartom na myse Canaveral, na programe boli testy manipulátora RMS. Veliteľom lode bol kozmonaut Jack Lousma, leteli iba dvaja.

Po druhýkrát letel v raketopláne Challenger o 3,5 roku neskôr už ako veliteľ letu. V sedemčlennej posádke boli okrom neho plukovník Roy Bridges, Dr. Karl Henize, Dr. Franklin Musgrave, Dr. Anthony England, Dr. Loren Acton a Dr. John-David Bartoe. Počas letu vypustili a neskôr zase zachytili malú družicu PDP. Hlavným a splneným cieľom, bolo vyniesť ďalšiu časť laboratória Spacelab.

Vo vesmíre počas svojich dvoch letov strávil 15 dní.

Po letoch[upraviť | upraviť zdroj]

V rôznych riadiacich funkciách zotrval až do roku 2007 v NASA v Houstone, a na základni Edwards.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Milan Codr. Sto hvězdných kapitánů. [s.l.] : Práce, 1982.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]