Graceland (sídlo)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Graceland

Čelná strana Gracelandu
Základné údaje
AdresaElvis Presley Blvd 3764
Memphis, TennesseeUSA
Rok založenia1939
Vedenie inštitúcie
KurátorLisa Marie Presleyová
Ďalšie odkazy
Webgraceland.com

Graceland je rozľahlé vidiecke sídlo s bielym čelným stĺporadím, rozprestierajúce sa na ploche 5,5 hektára. Postavené je v neokoloniálnom architektonickom slohu a nachádza sa v Memphise v štáte Tennessee. Bolo domovom speváka Elvisa Presleyho, čo odráža aj adresa Elvis Presley Boulevard 3764. „Kráľ Rock 'n' Rollu“ sídlo kúpil v roku 1957 a žil v ňom ďalších dvadsať rokov, až do svojej smrti. Zomrel v tamojšej kúpeľni 16. augusta 1977. Pochovaný je v záhrade, označovanej ako „Záhrada rozijímania“, spoločne s rodičmi Gladys a Vernonom Presleyovými a babičkou. Nachádza sa tu tiež aj náhrobný kameň jeho mŕtvo narodeného dvojčaťa Jesseho Garona.

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Usadlosť je súčasťou rozľahlej obce Whitehaven. Leží asi 14,5 km od jej centra a menej ako 6 km severne od hraníc so štátom Mississippi.[1]

Obývacia izba

Slúži ako múzeum, ktoré bolo otvorené 7. júna 1982. Do zoznamu Národného registra historických miest (angl. National Register of Historic Places) bolo zapísané 7. novembra 1991. Zaradenie medzi Národné historické pamätihodnosti (angl. National Historic Landmark) sa uskutočnilo 27. marca 2006. Najvýraznejšou atrakciou je vstupná brána v tvare roztvorených listov partitúry so zelenými notami a siluetou Elvisa hrajúceho na gitaru. Navrhol a vytvoril ju Abe Sauer.

Farmu Graceland pôvodne vlastnil S.C. Toof, zakladateľ memphiskej tlačiarne Toof Building. Pozemok bol nazvaný po jeho dcére Grace, ktorá farmu zdedila. Krátko po tom, čo jej časť získala dnešné pomenovanie Graceland, prešla na synovca a neter Grace. Vidiecke sídlo tu v neokoloniálnom slohu postavila roku 1939 jej neter Ruth Mooreová s manželom, doktorom Thomasom Moorom.[2]

Stavba je konštruovaná z nahnedlého vápenca a obsahuje dvadsaťtri miestností, vrátane ôsmich spální a kúpeľní. Vstupný portikus má štyri biele korintské stĺpy. Pred stĺporadím, po oboch stranách prístupového chodníka, sa nachádza skulptúra bieleho leva.

Turistická atrakcia[upraviť | upraviť zdroj]

Japonský premiér Džuničiró Koizumi navštívil sídlo s prezidentom George W. Bushom, 2006

Graceland sa stal jedným z najnavštevovanejších súkromných domov na území Spojených štátov s viac ako 600 000 turistami za rok, čo ho zaraďuje na tretie miesto za Biely dom[3] a severokarolínsky Biltmore Estate.

Medzi významných návštevníkov sa zaradil aj americký hudobník Paul Simon, ktorý následne zložil rovnomennú skladbu, ktorá sa stala titulnou skladbou štúdiového albumu Graceland. Americký prezident George W. Bush predstavil usadlosť japonskému premiérovi Džuničiróvi Koizumimovi 30. júna 2006. Monacké knieža Albert II. sa tu zastavil so snúbenicou Charlene Wittstockovou 6. augusta 2010 počas prázdninovej cesty.[4] Britský hudobník Paul McCartney potom 26. mája 2013 zanechal na Presleyho hrobe vybrané brnkadlo so slovami, „… aby si Elvis mohol zahrať v nebi“.[5]

Britskí princovia William a Henry, ktorí sa zúčastnili svadby priateľa v Memphise, prišli do Gracelandu 2. mája 2014.[6] Na súkromnú prehliadku sa k nim pripojili princezné z Yorku, Beatrice s Eugeniou.[6]

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. VICTOR, Adam. The Elvis Encyclopedia. [s.l.] : Gerald Duckworth & Co Ltd, 2008. ISBN 978-0-7156-3816-3. S. 208.
  2. MARLING, Karal Ann. Graceland: Going Home With Elvis. [s.l.] : Harvard University Press, 1996. ISBN 9780674358898. S. 137.
  3. Adams (2008), The Elvis Encyclopaedia, p.208
  4. Prince Albert's Elvis visit [online]. www.femalefirst.co.uk, [cit. 2010-08-07]. Dostupné online.
  5. VINCENT, Alice. Paul McCartney pays respects to Elvis during Graceland visit [online]. The Daily Telegraph, 28. máj 2013, [cit. 2013-08-17]. Dostupné online.
  6. a b Prince William, Prince Harry Visit Graceland to Pay Tribute to Elvis [online]. [Cit. 2014-06-07]. Dostupné online.
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Graceland na českej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Graceland – oficiálne stránky (po anglicky)