Granny (hra)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Granny
Základné informácie
Autor/VývojárDVloper
VydavateľDVloper
SériaSlendrina
EngineUnity
Dátum vydania
  • Android
  • 24. november, 2017
  • iOS
  • 11. december, 2017
  • Microsoft Windows
  • 20. november, 2018
ŽánerSurvival horor
MódHra jedného hráča
PlatformaAndroid
iOS
Microsoft Windows

Pozri aj Videoherný portál

Granny je hororová mobilná hra, vyvinutá a vydaná vývojárom Dennisom Vukanovicom, pod menom spoločnosti DVloper, ktorá funguje na operačných systémoch iOS a Android. Bola vydaná 11. decembra 2017. V hre hráč hrá za nemenovaného protagonistu uväzneného v dome, ktorý potrebuje vyriešiť hádanky a zároveň sa vyhnúť hororovej postave „granny“, aby sa dostal z domu za päť až šesť dní. [1]

Hrateľnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Hra je zameraná na používanie rôznych predmetov, aby hráč unikol z domu a zároveň sa vyhol jedinej aktívnej hrozbe granny. [2] Hráč môže uniknúť buď odstránením zámkov na predných dverách, alebo opravou auta v garáži, čo si vyžaduje dodatočnú sadu predmetov.[3]

Granny hľadá hráča v dome, pričom využíva akýkoľvek hlasný zvuk vo svoj prospech a nastražuje pasce, aby hráčovi bránila v napredovaní. Ak hráča chytí, granny ho upadne do bezvedomia, čím sa skončí aktuálny deň. Hráč môže byť vyradený aj niekoľkými ďalšími environmentálnymi rizikami, ktoré sa vyskytujú počas hry. Ak je hráč chytený v posledný deň, prehrá sa jedna zo 4 prestrihových scén a hráč je poslaný späť do menu. Hráč môže granny zraziť do bezvedomia alebo ju dočasne uspať a oslepiť pomocou rôznych pascí a zbraní.

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Dej hry je od začiatku zámerne nejasný. V Steam verzii sa hra začína scénou, v ktorej sa hráč prechádza lesom predtým, ako ho následne napadne granny. Hráč sa prebudí v posteli, čím sa začína hra. Podľa poznámky nájdenej v suteréne a podľa dôkazov roztrúsených po celom dome, hráč nie je prvou osobou, ktorú granny uväznila.

Stopy, ktoré odkazovali na predchádzajúcu sériu Slendrina fanúšikovských hier Slender od vývojára, naznačovali, že obe série Granny a Slendrina sú prepojené. Toto implikované spojenie bolo priamo potvrdené vydaním granny 3, ktorá v popise uvádza, že Slendrina je grannina vnučka.

Pokračovanie[upraviť | upraviť zdroj]

Granny: Druhá kapitola[upraviť | upraviť zdroj]

Pokračovanie, bolo vydané pre Android 6. septembra 2019[4] , iOS nasledujúci deň [5] a pre Microsoft Windows 30. decembra toho istého roku. Podobne ako v prvom diele je hráč opäť uväznený v dome. Granny: Druhá kapitola predstavuje aj sekundárneho antagonistu, „Grandpa", ktorý má však obmedzené sluchové schopnosti, preto nereaguje na väčšinu zvukov. Na nižších obtiažnostiach, má hráč možnosť vybrať si medzi záporakom granny a grandpa, na rozdiel od ťažších obtiažností, pri ktorých sú obe automaticky vynútené.

V tejto hre je niekoľko nových predmetov a zbraní a okrem úniku prednými dverami môže hráč uniknúť aj cez helikoptéru alebo motorový čln. Hrozbu pre hráča predstavujú aj dve nové príšery, obrovská chobotnica a Slendrino dieťa.

Granny 3[upraviť | upraviť zdroj]

Druhé pokračovanie s jednoduchým názvom Granny 3 vyšlo pre Android 3. júna 2021 a 22. augusta toho istého roku hra vyšla aj pre Microsoft Windows .

Kvôli publikačnej politike spoločnosti Apple je Granny 3 momentálne nedostupná pre iOS. Vývojár série DVloper prostredníctvom tweetu vysvetlil, že Apple považuje hru za „spam“ kvôli jej podobnostiam s dvoma predchádzajúcimi hrami. Bohužiaľ, DVloper oznámil, že nová verzia 1.1 Granny 3 už nikdy nebude k dispozícii v App Store, kvôli politike spoločnosti Apple.

Rovnako ako predchádzajúce diely, hráč sa ocitne opäť unesený granny a grandpa. Tentoraz sa k nim pripája ich vnučka Slendrina, nová antagonistka so správaním zdieľaným z jej predchádzajúcej série. Základná hrateľnosť je identická s predchádzajúcimi hrami, aj keď s novou mapou, novými predmetmi a novými hádankami, ako aj s niektorými menšími zmenami v správaní nepriateľov, ako napríklad grandpa s brokovnicou, ktorá funguje ako zbraň na diaľku, a nové herné mechanizmy, ako napríklad vyberanie zámkov. V tejto verzii existujú iba 2 spôsoby, ako uniknúť z domu. Predná brána a vlak metra.

Ohlasy[upraviť | upraviť zdroj]

Hra sa stala virálnym hitom na rôznych mediálnych platformách a v máji 2018 sa stala najsledovanejšou mobilnou videohrou na YouTube. V obchode Google Play má hodnotenie 4,2 z 5 hviezdičiek a 4,4 z 5 v obchode App Store. Hra tiež splodila množstvo klonov, z ktorých mnohé boli vytvorené so zlým úmyslom, ako napríklad Scary Granny, podvodná hra určená na infikovanie zariadení hráčov malvérom. K júnu 2019 hra získala viac ako 100 miliónov stiahnutí.

William Lewinsky z Indie Game Critic dal hre 10 z 10 hviezdičiek, pričom chválil jej ovládanie ako „veľmi dobre implementované“ a jej zvukové efekty ako „hviezdne“, pričom zároveň uviedol, že bola účinná pri vystrašení hráča. Neilie Johnson z Common Sense Media dala hre negatívnu recenziu, pričom jej udelila 2 z 5 hviezdičiek, pričom vyhlásila, že „má pocit, že je prototypom dokonalejšej aplikácie“ a kritizovala jej grafiku ako „nevýraznú“.[6]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Granny na Steame [online]. store.steampowered.com, 2019-26-06, [cit. 2022-02-06]. Dostupné online. (angličtina)
  2. GREEN, Jake. How to Beat Granny on iOS, Android Game, Get Out of the House, Find Master Key, Escape on Easy Mode [online]. usgamer.net, [cit. 2022-02-06]. Dostupné online. Archivované 2021-11-20 z originálu.
  3. HARBISON, Cammy. How to Beat 'Granny' Horror Game: Tips, Steps & Strategy For Getting Out of the House Alive [online]. newsweek.com, 2018-03-23, [cit. 2022-02-06]. Dostupné online.
  4. DVloper. Granny: Chapter Two [online]. play.google.com, [cit. 2022-02-06]. Dostupné online.
  5. VUKANOVIC, Dennis. Granny 12+ [online]. apps.apple.com, [cit. 2022-02-06]. Dostupné online.
  6. Granny [online]. commonsensemedia.org, [cit. 2022-02-06]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Granny (video game) na anglickej Wikipédii.