Gregory Jarvis

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Gregory B. Jarvis)
Gregory Bruce Jarvis
Astronaut NASA
Gregory Jarvis
Št. príslušnosťUSA
Stavzosnulý
Narodenie24. august 1944
Detroit, Michigan, USA
Úmrtie28. január 1986 (41 rokov)
Cape Canaveral, Florida, USA
Predchádzajúce zamestnanieletecký inžinier
Hodnosťkapitán USAF
Kozmonaut od1984
MisieSTS-51-L
Znaky misií
Kozmonaut do1986

Gregory Bruce Jarvis (24. august 1944, Detroit, Michigan, USA - 28. január 1986, Cape Canaveral, Florida) bol americký astronaut, ktorý zahynul pri tragédii raketoplánu Challenger v roku 1986.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1967 vyštudoval elektrotechniku na univerzite v Buffale (University at Buffalo, The State University of New York), ďalšie vzdelanie získal na Northeastern University (Boston) v roku 1969. Potom lietal ako pilot a kapitán u spoločnosti Air France. Odtiaľ sa vrátil do vlasti, kde nastúpil k leteckej spoločnosti Hughes. Oženil sa s Marcia C. Jarboe, ktorá prevzala jeho priezvisko - Jarvisová. Mali spolu dieťa, chlapca Richarda. V NASA bol od mája 1984, teda len dva roky až do svojej tragickej smrti vo svojich 41 rokoch.

Let do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Bol vymenovaný do misie STS-51-L, ktorá skončila 73 sekúnd po štarte z Mysu Canaveral na Floride haváriou raketoplánu Chelleger. Celá posádka v zložení Francis Scobee, Michael Smith, Judith Resniková, Ellison Onizuka, Ronald McNair, Gregory Jarvis a Sharon McAuliffeová zahynula. Jarvis tu mal pôsobiť ako špecialista.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Gregory Jarvis na českej Wikipédii.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]