Guillermo Rawson

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Guillermo Rawson
argentínsky lekár a politik
argentínsky lekár a politik
Narodenie24. jún 1821
San Juan, Argentína
Úmrtie20. január 1890 (68 rokov)
Paríž, Francúzsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Guillermo Rawson

Dr. Guillermo Rawson (* 24. jún 1821, San Juan – † 20. január 1890, Paríž) bol lekár a jeden z najvplyvnejších argentínskych politikov devätnásteho storočia. Ako minister vnútra sa v roku 1862 stretol s kapitánom Love Jones-Parrym a Lewis Jonesom, ktorí hodlali odísť do Patagónie a nájsť miesto, kde by sa mohli usadiť waleskí vysťahovalci. Rawson sa s nimi dohodol a toto malo za následok vznik kolónie v Chubut Valley v nasledujúcom roku. Mesto Rawson, hlavné mesto provincie Chubut bolo pomenované jeho menom.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho rodičia boli doktor Amán Rawson, lekár, ktorý sa vysťahoval zo Spojených štátov do Argentíny, a Maria Jacinta Rojo, dcéra zo zámožnej rodiny v San Juan, kde sa Guillermo narodil. Po jezuitskom vzdelaní v San Juan, Rawson absolvoval na lekárskej fakulte Univerzity Buenos Aires v roku 1844. Už od mladosti sa zaujímal o politiku a demokraciu. V 1853 bol uväznený pre iné názory Nazariom Benavidezom, faktickým vládcom San Juan. V nasledujúcom roku sa stal členom Congreso de Paraná, a od roku 1862 bol ministrom vnútra vo vláde Bartoloméa Mitru.

Okrem politiky sa Rawson zaujímal o medicínu a hygienu. V roku 1876 sa zúčastnil kongresu vo Philadelphii, ktorý sa konal v rámci osláv stého výročia Vyhlásenia nezávislosti, kde prezentoval svoju prácu o zdravotníctve v Buenos Aires, čo bola na tú dobu najpokrokovejšia práca na túto tému.

Rawson strávil rok 1881 v Paríži, kde sa liečil pred návratom do Argentíny. V roku 1885 sa vrátil sa do Francúzska, aby sa znova liečil. Zomrel v roku 1890 v Paríži.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]